ÁRNYÉKOS OLDAL

A szemünk előtt folyó valószínűtlen krimi

Itt szinte mindenki, akivel kezet fog a nagy vezető, és közben mosolyogva a szemébe néz, kicsit meghajolva, az valahogy mindig a zsírosbödönnél találja magát.
Facebook

Nem tudom, a Kedves Olvasó hogy van ezzel, de nekem tíz év is kevés volt ahhoz, hogy feldolgozzam egyesek hihetetlen vagyongyarapodását.

Tíz év is kevés volt nekem ahhoz, hogy elhiggyem, egyesek, többek, sokaságok gazdasági felemelkedését minden érintett kizárólag az önerejéből valósította meg.

Mint Musk vagy Besos vagy Gates vagy bárki a nyugati, versengő világban.

Persze keleten másként mennek a dolgok. Ezt megszokhattuk már: itt minden az ellenkezője folyik, mint máshol, itt mindennek az ellenkezője igaz.

A képtelennek tűnő, hétköznapi embernek felfoghatatlan vagyonhalmozáshoz errefelé jó recept kell. A recept első mondata: végy egy erős embert, aki a hatalom csúcsán van.

Ez az erős ember errefelé adott, úgy vélem, egy személy dönt lényegében mindenről ebben az országban.

A recept második mondata: légy nagyon hű ehhez az erős emberhez, különben nagyon elrontasz valamit, és veled etetik meg, amit főztél...

Nos, láttuk is, ha valaki eltért az irányadó recepttől, az hogyan járt. Mehetett kecskét nevelni, és még örülhetett, hogy simán, minden következmény nélkül kibukhatott a receptet alkalmazó boszorkánykonyháról.

Igen, nekem 10 év is kevés volt ahhoz, hogy elhiggyem, a miniszterelnök a hivatalosan bevallott vagyonnyilatkozata szerint egyáltalán nem számít gazdagnak, sőt mintha neki szegényes lenne otthon a költségvetés.

Nem is tudom így nagy hirtelen, vajon miből állhatta gyerekei taníttatását, illetve hogy külsejére is pici utalást tegyek, vajon miből hízott meg 10 év alatt a kétszeresére, ha éppen hogy csak futotta betevőre, rezsiköltségre, megélhetésre.

Nekem 10 év is kevés volt arra, hogy elhiggyem, egy korábban teljesen ismeretlen falusi gázszerelő önerejéből lett a Forbes magazin szerint (is) az ország legvagyonosabb embere. Hogy itt szinte mindenki, akivel kezet fog a nagy vezető, és közben mosolyogva a szemébe néz, kicsit meghajolva, az valahogy mindig a zsírosbödönnél találja magát.

Nekem viszont most mindezeken túl nagyon kiverte a biztosítékot egy bizonyos vidéki gyerek, egy Tóni nevezetű fontos ember friss családjának hihetetlennek tűnő vagyoni zsonglőrködése.

A vérlázító történet az erről beszámoló portálok alapján röviden körülbelül annyi, hogy Tónink feleségül vett egy vidéki lányt, és ennek családja máris, egycsapásra milliárdokat kapott úgy, hogy a banki kölcsönhöz képest elenyészőnek tűnő önerővel rendelkeztek. Sőt a hírek szerint a kellő önerőhöz is banki kölcsönt vettek fel.

Az a helyzet, hogy a múltkor káprázatos vagyongyarapodásával kapcsolatban hírbe hozott Varga Judit igazságügyi miniszter simán hátra dőlhet, merthogy ez a történet messze mindent visz, mindent felülír. Már nem is róla szólnak a hírek, mert van másik sztori, amin el lehet képedni.

Nekem 10 év alatt is szokatlan, és hihetetlen ugyanakkor, hogy ezek a történetek a szemünk előtt zajlottak, zajlanak.

Hogy nyilvánvalóan gyanús minden. Mint egy klasszikus angol krimiben. Mindenki gyanús, de a legvégén persze kiderül, csak egy tettes volt, persze az, akire a legkevésbé gondolt az ember.

Nos, azt remélem, a mi krimink is megoldódik egyszer, bár sokkal könnyebb a dolgunk, hogy mi már évek óta sejtjük, sőt kijelenthetjük, tudjuk is, ki a valódi tettes.

Már csak igazi nyomozók kellenek az ügy felgöngyölítéséhez!

Tóth András írásai itt olvashatók: ÁRNYÉKOS OLDAL

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.