A jelenlegi fenntartói formában is biztosítható lenne az egyetemek rugalmas működése – Magyar Hang

A három vidéki nagy egyetem működési modellváltása melletti érvek valósak, ugyanakkor egy ilyen horderejű kérdésben nem ilyen rapid módon, hanem széleskörű egyeztetések után és dokumentált információk birtokában kellett volna dönteni – mondta a Magyar Hangnak Fábián István, a Debreceni Egyetem korábbi – 2010 és 2013 közötti – rektora.

Arra a kérdésre, hogy milyen üzenete van annak, hogy Szegeden és Pécsett megjelent az ellenvélemény a szenátusi ülésen és azóta is vannak pengeváltások a történtek miatt, Fábián István azt felelte: a két másik intézményben olyasmi történt, aminek a teljes magyar felsőoktatásra nézve van tanulsága. Még ha rövid idő alatt is kellett lebonyolítani, de legalább voltak fórumok, kialakult vita a kérdésről, ahol előkerültek problémák. A Szegedi Tudományegyetem szenátusi szavazási eredménye alapján nem lehet állítani, hogy az intézmény teljes polgársága a döntés mögött állna, és inkább az látszik, hogy nagymértékű a bizonytalanság. – Ezek a viták azért fontosak, mert felszínre hozzák a problémákat, kérdéseket, amelyekre választ vár az intézmények közvéleménye – jegyezte meg.

A cikk teljes szövege a Magyar Hangban olvasható.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.