Heti koronavírus-körkép: lassan, de megyeszerte megkezdték az oltásokat Hajdú-Biharban

Több városvezető is arról számolt be, hogy 10-10 személynek elegendő oltást kaptak a háziorvosok. Papp László vendéglátósokkal egyeztetett, szerinte ők egyetértenek vele abban, hogy a nyitás elhamarkodott lenne.
A 2021. február 9-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, a kormány pedig már a harmadik érkezéséről beszél. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Egyeztetett és átadott Debrecen polgármestere

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere február 3-án a közösségi oldalára posztolt fényképekkel illusztrálta, hogy az előző nap debreceni vendéglátósokkal egyeztetett arról, hogyan tud segíteni nekik az önkormányzat. A polgármester bejegyzése szerint a vállalkozóktól 2021-ben nem fognak közterület-használati díjat kérni, továbbá a veszélyhelyzet után igyekeznek olyan programokat szervezni, amelyek érdemben segítik a vendéglátóhelyek működését. A Papp által felsorolt többi pont vagy egy kormányintézkedést ismertetett, vagy az önkormányzat által már korábban meghozott döntésre vonatkozott. „Egyetértettünk abban, hogy az elhamarkodott nyitás – ahogyan ezt több európai példa is mutatja – rendkívüli kockázatokkal járhat, tehát ezt csak a jogszabályok maradéktalan betartásával, a járványügyi helyzet alakulásának figyelembe vételével, átgondoltan, lépésről lépésre lehet megtenni” – írta a polgármester.

Február 4-én Debrecen vezetője ismét egy fotót osztott meg követőivel. Ezen az látható, hogy „év embere” díjat adott át Várkonyi István debreceni főinfektológusnak. Ez azért mondható meglepőnek, mert a díjat nem a városháza, hanem az önkormányzati médiumként működő Dehír alapította még 2011-ben. További érdekesség a témával kapcsolatban, hogy az önkormányzati orgánumnak az átadásról szóló beszámolójában a polgármester nevét két alkalommal is említik, mire leírják a díjazott, Várkonyi István nevét.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Modernával oltottak Hajdúböszörményben

Február 5-én töltötték fel a Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára azt a videót, amelyben Fórizs László (Fidesz), a város alpolgármestere arról beszélt, hogy már csak 21 aktív koronavírus-fertőzöttről volt tudomásuk, miközben az előző héten még 29-en voltak. A kórházban ápolt betegek száma kettőről egyre csökkent, és senki nem hunyt el a betegségben.

Ugyanezen a napon kezdődött el az előzetesen regisztráló idősek oltása Hajdúböszörményben, erről szintén az önkormányzati tévé számolt be. Megszólaltatták Erdős András böszörményi háziorvost is, aki arról tájékoztatta a televíziót, hogy 2 praxisban eddig 10-10 beteget oltottak be Moderna-vakcinával, továbbá minden praxis 6-6 beteget küldhet be egy debreceni oltóhelyre. „Aki még nem tette, kezdje meg a regisztrálást, hiszen úgy tűnik, hogy központilag a háziorvosok ezen keresztül kapják meg azt a névsort, akiket az oltási rendben előre kell venni” – mondta Erdős.

Hajdúböszörményi Városi TV - YouTube

A város honlapjára február 4-én került fel a hír, amely szerint a Wero Swiss Med Kft. tízezer darab egyszer használatos maszkot ajánlott fel Hajdúböszörménynek. A február 8-i bejegyzés szerint a védőeszközöket már ki is osztották a helyi intézményeknek.

Csökken a fertőzöttek száma, megyeszerte elindult az idősek oltása

Nem csak Hajdúböszörmény vezetése érezte fontosnak, hogy információkat osszon meg a nyilvánossággal a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere február 5-én a Daru TV-nek mindössze 3 aktív fertőzöttről nyilatkozott. Hegedüs azt is megemlítette, hogy 6 szabálysértési feljelentést tett a rendőrség a házi karantén szabályainak megsértése miatt – ilyen magas számra még szilveszterkor sem volt példa.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere szintén február 5-én a saját közösségi oldalán jelentette be, hogy január 30. és február 5. között 8 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a településen, a vírussal összefüggésben újabb haláleset pedig nem történt. A polgármester tájékoztatása szerint pénteken és szombaton összesen 90 idős személyt oltottak be a településen.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere a település honlapján február 2-án arról számolt be, hogy eddig összesen 346 fertőzöttet regisztráltak a városban, akik közül 15 az aktív esetek száma, ketten pedig elhunytak a betegségben. A polgármester másnap szintén a város honlapján közölte, hogy Derecskén is elkezdődött az idősek oltása.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere február 5-én a saját Facebook-profilján egy rövid bejegyzésben tudatta, hogy 4 aktív koronavírussal fertőzött személyről van tudomásuk. A település közösségi oldalán február 3-án jelent meg egy poszt, amely szerint januárban a Pfizer vakcinájával oltották a helyi idősotthon lakóit.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere a város közösségi oldalán február 5-én közzétett videóban arról beszélt, hogy újabb covidos beteg nem hunyt el a településen, az egy héttel korábbi 9 személyről pedig 3-ra csökkent a hatósági házi karanténra kötelezettek száma. Tóth bejelentése szerint Polgár egyik háziorvosa 10 beteg beoltására elegendő vakcinát kapott, további 6 személy számára pedig megszervezték a Debrecenben történő beoltásukat.

A Hajdú-Bihar megyei városok víruskommunikációjához tartozik még, hogy Hajdúnánáson a város honlapján február 3-án megjelent információ szerint a polgármesteri hivatal segíti a digitális eszközökkel nem rendelkezőket az oltási regisztrációban.

Vitányi István is beoltatja magát

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő február 5-én és február 6-án is arról osztott meg fotókat a közösségi oldalán, hogy egy-egy önkormányzati képviselő (és legalább egy fotós) társaságában tartósélelmiszer-csomagokat vittek házhoz debreceni rászorulóknak. „A mostani járványhelyzetben talán ‼️ még inkább felértékelődik ‼️ a karitatív tevékenységek jelentősége” – írta a képviselő.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A megye egyéni mandátummal rendelkező országgyűlési képviselői közül rajta kívül még Vitányi István (Fidesz) foglalkozott a koronavírussal. Február 7-i bejegyzésében arról írt: ő is be fogja magát oltatni. A képviselő Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát idézve arról tájékoztatta a követőit, hogy minden vakcina 95-100 százalékos védettséget ad a koronavírusos megbetegedésekből származó szövődményekkel szemben.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.