HOGY VOLT?

Hiába kérték, nem lett Debrecenben Göncz Árpád utca

A rendszerváltás utáni Magyar Köztársaság első elnöke volt. 99 évvel ezelőtt született február 10-én, 2015. október 6-ai halálát követően debreceni tisztelői, civil szervezet és párt is kezdeményezte, hogy legyen róla közterület elnevezve. Nem lett.
Tisztelgő debreceniek gyertyagyújtása 2015 novemberében a debreceni Kossuth-szobornál
Facebook

Göncz Árpádot kétszer választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnöknek, 1990 és 2000 között töltötte be ezt a tisztséget. 2015-ben bekövetkezett halála után a „Göncz Árpád tisztelőinek debreceni csoportja” kezdeményezte Papp László (Fidesz) polgármesternél, hogy a városban utcát vagy más közteret nevezzenek el Göncz Árpádról.

Ilyen döntést a város közgyűlése hozhat.

A közterület-elnevezési javaslatot a Civil Fórum Debrecen Egyesület is támogatta. Gondola Zsolt Zoárd egyesületi elnök és önkormányzati képviselő indoklása szerint „Göncz Árpád hatalmas államférfi volt, felül tudott emelkedni azon a politikai alkun, melynek keretében az 1990-es szabad választások után az MDF adta a kormányt, az SZDSZ pedig a köztársasági elnököt. Politikai kötődésétől függetlenül csak a hazáját szolgálta. Mindig betartotta a jogszabályokat, megértette a demokrácia lényegét, példaértékű munkát végzett.”

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A Civil Fórum azt kérte 2015 novemberében, hogy a nyugati kiskörút hamarosan átadásra kerülő új szakaszát – az Antall József utca folytatását – nevezzék el Göncz Árpádról. Az egyesületi elnök annak a reményének adott hangot, hogy kezdeményezésüket valamennyi párt támogatni fogja, és együtt terjesztik elő a kérdésről dönteni hivatott következő közgyűlésre.

A Magyar Szocialista Párt debreceni szervezete is egyetértett a kezdeményezéssel, s ezt egy közleménnyel is megerősítették 2015. november 10-én.

Facebook

A novemberi debreceni közgyűlésen téma volt a civilek kezdeményezése. Az önkormányzati média tudósítása szerint „Papp László polgármester elmondta, vizsgálják, hogy a város melyik közterületét nevezhetnék el Göncz Árpádról, de még nincs döntés az ügyben”.

Immáron közel 5 és fél éve vizsgálják, s még nincs döntés Debrecenben

Kósa Lajos Göncz Árpádról

Göncz Árpád
Facebook

Göncz 90. születésnapja alkalmából konferenciát szerveztek, ahol Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő, Debrecen akkori polgármestere is tisztelgő beszédet mondott. Az állami hírügynökség tudósításából idézünk:

Kósa Lajos szerint Göncz Árpád úgy élt és él jelenleg is mindenki fejében, mint nagyon kedves, laikus, civil attitűddel rendelkező értelmiségi. Hozzátette: első köztársasági elnökként megnyerő személyiségével szerzett népszerűséget. Azt mondta: a volt köztársasági elnök attól hiteles ma is, hogy nincs olyan érzésünk, mintha „valami svindli lenne a dologban”. Az egykori államfő „már zavarba ejtően volt önmaga”, ami hatalmas teljesítmény egy ilyen hosszú politikai karrier esetén. Kósa Lajos szerint Göncz Árpádot a „történelmi leckében a pozitív szereplők” közé fogják sorolni.

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.