ÁRNYÉKOS OLDAL

Orbán Viktor esete a kékre festett lóval

Orbán Viktor szerint egy hétvége alatt be tudnánk oltatni mindenkit, aki kéri - jelentették a hírügynökségek még tavaly decemberben.
Facebook

A miniszterelnök szokásához híven magabiztosan jelentette ki, Magyarországon egy hétvége alatt be tudnának oltani mindenkit, aki kéri, csak az oltóanyag hiányzik. És persze elkezdték ezután hibáztatni az Európai Uniót, hogy itthon hiába is tesznek meg mindent az oltakozások érdekében, az Unió teszetoszagása miatt nincs elég oltóanyag.

Azóta persze már sokat tisztult a kép - nem tudni, Orbán fejében is tisztult-e -, és az újságok megírták, hogy igencsak körülményesen halad a regisztráció, ami egyelőre feltétele az oltásnak. Már azokat a vitákat is elsodorta az idő, hogy a vakcinázási regisztrációnk a Kubatov-listára kerül-e vagy sem, merthogy már nem is ez a legfőbb gond, hanem az, hogy már önmagában regisztrálni is milyen körülményes.

Amikor bejelentették a regisztrációt, nekem mindjárt az jutott az eszembe, hogy éppen azoknak kell valahogy egy internetes oldalon jelentkezniük, akiknek lehet, nincs is otthon számítógépük. Az idősekről van szó, akik bizony nemigen járatosak a számítástechnika világában, nem a világhálón szörfölnek naphosszat, hanem a piacon és a boltokban.

Szóval ha valaki lépést akar tartani mondjuk a regisztrációval is, akkor legyen otthon számítógépe, értsen is hozzá, legyen például elektronikus levelezési címe, legyen képes használni is a gépet. Ez bizony egy 90. éve felé járó embertől elég nehezen várható el.

Jó, regisztráljanak akkor levélben, de sokszor bizony az sem egyszerű, szerintem egy idős, mondjuk 88 éves ember már nem biztos, hogy el tud jutni a postára, főleg, ha helyben nincs is hivatal.

Ám ha a regisztráció dzsungelén keresztül is verekedte magát, akkor még ott van az, hogy talán nincs is háziorvos a faluban, ami manapság sajnos nem meglepő, félévente lehet olvasni arról, mennyi háziorvosi praxis betöltetlen.

Most viszont arra kaptam fel a fejemet, ha minden klappol, akkor is eltévedhet a regisztráció. Nem találják, keresik pedig, még az ágy alá is bekukkantanak, a szekrény mögé is, de sehol nem lelék, pedig istenbizony el lett küldve, ám megérkezni már nem érkezett meg. Semmilyen formában: sem elektronikusan, sem sima levélben.

Amúgy is elképzelem, ahogy a háziorvos, aki közben helyettesít is, jelentéseket ír, naphosszat adminisztrál, telefonokat kapkod, merthogy online rendel, annak még arra is jut ideje, hogy az oltakozási regisztrációt egyeztesse, a naponta bővülő listát bogarássza.

Miközben például Izraelben, egy Magyarországhoz hasonlóan nem túl népes országban már szinte el is felejtették az oltási procedúrát, nálunk még egyik lábáról a másikra állva toporog az egészségügyi rendszer.

És most ráadásul az áll a hírekben, hogy ha kellő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, akkor a kétütemű oltási terv szerint a háziorvosoknak az első ütemben naponta több mint 100 ezer, a másodikban megnövelt kapacitás mellett már több mint 250 ezer embert kellene beoltaniuk.

Tehát naponta negyedmillió embert, ami bizony nem kevés szám. Közben más beteggel is foglalkozni kellene ám...

Az egészségügy továbbra is meglehetősen gyenge lábakon áll, mindezekből azt szűröm le...

Orbán Viktor magabiztos kijelentéséről pedig egy vicc jut az eszembe.

Beront az ivóba egy ember és ordítva kérdi: ki festette a lovamat kékre? Elé tornyosul egy hatalmas, tagbaszakadt fickó, lenéz rá és azt feleli, én. Az előbb még tajtékzó pasas félszegen mondja: jó, jó, csak azért kérdeztem, mert a festék már megszáradt, lehet lakkozni...

Facebook

Tóth András írásai itt olvashatók: ÁRNYÉKOS OLDAL

KÖSZÖNJÜK a támogatását azoknak, akik segítették a munkánkat 2019-ben és 2020-ban! Számítunk rájuk és másokra is 2021-ben, hiszen együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert 2021-ben! Köszönjük!

Debreciner

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.