Hajdúszoboszlón már januárban elfogadták, Debrecenben még a képviselők sem látták a 2021-es költségvetést

A jogszabály szerint a terveket február 15-ig kell ismertetni a képviselőkkel, erre a határidőre hivatkozott nekünk adott válaszában a püspökladányi városháza is. Úgy tudjuk, hogy ez Debrecenben csak később fog megtörténni. Már több településen is benyújtották a dokumentumot a képviselő-testület tagjainak, míg sok helyen még mindig készül.
Debreceni közgyűlés - 2020. február 13.
Koppányi Szabolcs

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

2020. február 13-án fogadta el Debrecen közgyűlése a város előző évi költségvetését. Habár elérkeztünk a testületi döntés évfordulójához, Papp László (Fidesz) polgármester még február 10-én is csak arról posztolt a közösségi oldalán, hogy készül a 2021-es költségvetés, a bejegyzés szerint aznap éppen az alpolgármestereivel egyeztetett az ügyben. Ehhez képest egy évvel ezelőtt február 6-án már sajtótájékoztatón mutatta be Papp az akkori tervben szereplő főbb számokat.

Egy nappal a határidő után lesz az egyeztetés

Megkeresésünkre Kőszeghy Csanád Ábel (független), Madarasi István (MSZP) és Szabó Bence (Momentum) önkormányzati képviselők a Debrecinert arról tájékoztatták, hogy a város vezetése még nem osztotta meg a 2021-es költségvetés tervét a képviselő-testülettel. Szabótól azt is megtudtuk, hogy Papp László február 16-án tervez egyeztetni a közgyűlési ellenzékkel.

A Momentum levélben kérte, hogy a találkozó előtt a városháza küldje el nekik a költségvetéstervet, ezt azonban Szabó elmondása szerint elutasították. A képviselővel a polgármesteri kabinetiroda azt közölte: „a költségvetés tervezetét az egyeztetést követően kívánjuk közreadni, melynek formája megegyezik a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletek véleményezési eljárásával”. Ez azért különös, mert az államháztartásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a polgármestereknek legkésőbb február 15-ig el kell küldenie a képviselő-testület számára a költségvetési rendelet-tervezetet. Olyan kormányrendeletet, amely a veszélyhelyzet miatt ideiglenesen felülírná a jogszabályban foglaltakat, nem találtunk. Nincs erre vonatkozó pont az államháztartási szabályok veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról szóló, december 30-án kihirdetett rendeletben, sem a védelmi intézkedések második üteméről szóló, november 10-i kormányrendeletben. Hogy megtudjuk, pontosan milyen jogi alapon vár Papp László február 16-ig a költségvetésterv ismertetésével, levelet írtunk Szekeres Antal jegyzőnek. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

A költségvetéssel kapcsolatban megkérdeztük a Demokratikus Koalíció három önkormányzati képviselőjét és Varga Zoltán országgyűlési képviselőt, a párt debreceni elnökét is, továbbá a Civil Fórum két képviselőjét, de cikkünk megjelenéséig a nekik küldött leveleinkre egyikük sem reagált.

Debreceni közgyűlés - 2020. február 13.
Koppányi Szabolcs

Vegyes a kép Hajdú-Bihar városaiban

Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan állnak ugyanezen a téren Hajdú-Bihar megye egyes városai. Hajdúböszörmény honlapján nem találtunk az idei költségvetésről szóló információkat, ezért felhívtuk a városházát. Sőrés István (Fidesz) alpolgármester az érdeklődésünkre elmondta: folyamatban van a 2021-es költségvetés tervezése, néhány tisztázandó kérdés miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan melyik nap fog elkészülni. Sőrés elmondása szerint az előterjesztéshez kapcsolódó anyagokat meg fogja kapni a képviselő-testület, ezeket a polgármesteri döntés előtt véleményezhetik.

Hajdúszoboszlón már meglehetősen korán, január 28-án elfogadták a 2021-es költségvetést. Czeglédi Gyula (független) polgármester a döntést követően a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben azt írta: a körülményekre szabott, reális és teljesíthető költségvetést állítottak össze. Kiemelte, hogy sikerült megtartani a foglalkoztatás és a dolgozóknak járó juttatások korábbi szintjét, négy évre stabilizálták az élelmiszer-beszállítói árakat, ezzel szinte befagyasztották a térítési díjak emelését, továbbá különböző volumenű fejlesztéseket is bejelentett.

Kíváncsiak voltunk, hogy a polgármester mennyire vonta be a költségvetés megalkotásába a képviselő-testületet, ezért megkérdeztük Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselőt, aki 2020. szeptember 13-án, időközi választáson szerzett egyéni mandátumot az önkormányzatban. Jónás a Debrecinernek arról számolt be, hogy ő még novemberben megkérdezte a választókerületében élőket arról, hogy milyen javításokat, felújításokat tartanak fontosnak. A visszajelzések alapján javaslatokat tett Czeglédinek, majd az ő kérésére leszűkítette a három legfontosabbnak ítélt fejlesztésre. Jónás elmondása szerint a polgármester a korábbi évekhez hasonlóan lehetőséget teremtett a költségvetés tervének előzetes véleményezésére. A képviselő hangsúlyozta, hogy minden az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően történt, ugyanakkor megjegyezte, hogy az általa kért fejlesztések nem szerepelnek az elfogadott költségvetésben.

Volosinovszki Vanda, Balmazújváros aljegyzője a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy ők már elkészítették az idei költségvetés tervét, amelyet el is küldtek a képviselőknek, hogy véleményezhessék azt, Hegedüs Péter (független) polgármester pedig várhatóan jövőhéten fog döntést hozni az ügyben.

Berettyóújfalu honlapján már olvasható a város 2021-es költségvetésének terve, arra vonatkozó információt azonban nem találtunk sem a honlapon, sem Muraközi István (Fidesz) polgármester rendszeresen frissülő Facebook-oldalán, hogy a dokumentumot már elfogadta-e a városvezető. Megkerestük ezért Zákány Zsolt (független) önkormányzati képviselőt. Habár Zákány sem tudta megmondani, hogy a döntés megszületett-e már, arról beszámolt nekünk, hogy a város képviselői február 4-én kapták meg a tervezetet, amelyet 9-én délig kellett véleményezniük. Zákány színjátéknak nevezte a folyamatot, mivel az elmondása szerint Muraközi állította össze a költségvetést, ő terjesztette elő és ő is fogja azt elfogadni.

Felhívtuk a püspökladányi városházát is, ahonnan Pandur Erika irodavezető arról tájékoztatott minket, hogy nincs még kész a költségvetésterv, azt a jogszabályi határidőnek megfelelően február 15-én fogják a képviselő-testület elé terjeszteni. A polgármesteri döntés várható idejét nem tudta megmondani, azt viszont igen, hogy a törvény alapján március 15-ig kell elfogadni a költségvetést.

Polgár polgármestere, Tóth József (DK) február 5-én egy, a város Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy február 2-án online ülésen konzultált a helyi képviselő-testület tagjaival, többek között a 2021-es költségvetés előkészítéséről. Arról a polgármester nem beszélt, hogy konkrétan mikorra készülhet el a vonatkozó előterjesztés, azonban azt elmondta, hogy már látják: lényegesen kevesebb bevétellel számolhatnak, mint az előző évben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.