Heti koronavírus-körkép: nyakunkon a harmadik hullám?

Közel három hónapja nem frissült a debreceni önkormányzat koronavírusról tájékoztató felülete. Hajdúböszörmény polgármestere a fertőzöttek számának várható növekedésére figyelmeztet, Balmazújvárosban pedig már történt is emelkedés az előző héthez képest. Közben a rendelőkben elkezdték a hatvan év alatti krónikus betegek oltását.
A 2021. február 15-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, a kormány pedig már a harmadik érkezéséről beszél. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debrecenben nincs mondanivaló

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere az elmúlt héten egyetlen olyan bejegyzést sem tett közzé közösségi oldalán, amely legalább érintőlegesen kapcsolódna a helyi járványhelyzethez. Az önkormányzat víruskommunikációját jól szemlélteti, hogy a koronavírussal kapcsolatos információk közlésére létrehozott online felület már november 19-e óta, közel három hónapja nem frissült.

Van, ahol javul, míg máshol romlik a járványhelyzet

A megyeszékhellyel szemben számos hajdú-bihari város vezetése ismét fontosnak tartotta, hogy tájékoztassa a helyi lakosságot az aktuális járványszámokról. Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere a helyi önkormányzati televízióban február 12-én arról számolt be, hogy a városban ismét kevesebben lettek a fertőzöttek, már csak 21 esetről tudnak.

A polgármester tájékoztatása szerint ugyanakkor az előző heti bejelentéshez képest 1-ről 4-re nőtt a kórházban ápolt betegek száma. Kiss Attila arról is beszámolt, hogy a debreceni szennyvízvizsgálatok alapján a következő időszakban várhatóan nőni fog a hajdúböszörményi fertőzöttek száma. A polgármester arra is kitért, hogy a településen folyamatosan zajlik az idősek oltása, valamint a reményét fejezte ki a vendéglátóhelyek tavaszi nyitásával kapcsolatban.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a helyi Daru TV-ben február 12-én arról beszélt, hogy az előző heti 3-ról 7-re nőtt a városban az aktív esetek száma, az önkormányzati és oktatási intézményekben pedig nem regisztráltak új fertőzöttet. A polgármester felhívta a figyelmet a járvány harmadik hullámával kapcsolatos információkra, a lakosokat arra kérte: továbbra is hordjanak maszkot, tartsák be a járványügyi intézkedéseket.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere a február 11-én megjelent, szöveget és videót egyaránt tartalmazó Facebook-bejegyzésében azt közölte a település lakóival, hogy 9 aktív fertőzött van a városban, míg 2 személyt kórházban ápolnak, továbbá eddig összesen 30-an hunytak el a betegségben. A polgármester arról is beszámolt, hogy már a második körös vakcinálást végzik az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idősotthonokban élők körében, továbbá mindegyik felnőtt háziorvosi körzetben elkezdték a regisztráltak oltását az AstraZeneca és a Pfizer-BioNTech vakcinákkal. Három nappal korábbi bejegyzésében Szólláth már bemutatta: ő is regisztrált a védőoltásra a kormányzati oldalon.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere február 12-én a közösségi oldalán közzétett bejegyzésben azt közölte, hogy február 6. és 12. között 10 új fertőzöttet regisztráltak a településen, újabb haláleset pedig nem történt. A polgármester arról is beszámolt: Berettyóújfaluban is elkezdődött a 60 évnél fiatalabb krónikus beteg regisztráltak oltása a háziorvosi körzetekben.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere a település Facebook-oldalára február 12-én posztolt videójában arról beszélt: a városban mindössze egy személy tartózkodik hatósági házikaranténban, a vírussal összefüggésben az elmúlt héten senki nem hunyt el. Tóth arról is beszámolt, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinával már összesen 58 lakost oltottak be Polgáron.

Online oktatás egy téglási osztályban

Téglás honlapján február 8-án jelent meg Szilágyiné Bodnár Erzsébet intézményvezető közleménye azzal kapcsolatban, hogy a helyi általános iskola egyik tanulójánál koronavírusos fertőzést igazoltak, ezért az intézmény egyik osztályában az Operatív Törzs február 12-ig digitális oktatást rendelt el.

A háziorvos telefonál az oltás előtt

Hajdú-Bihar megye városainak heti víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy február 11-én Derecske honlapján Jancsó Zoltán háziorvos tájékoztatta a település lakóit: az egyes rendelőkben történő oltás olyan pontos időzítést és nagy odafigyelést igényel, hogy az idő alatt az orvosok nem tudnak más betegekkel foglalkozni, a betegeiket ezért arra kérik, akut rosszullét esetén a mentőszolgálatot hívják. Jancsó Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinálás előtt a háziorvosok minden esetben telefonon keresik a betegeiket, az oltásra pedig nem rajtuk keresztül, hanem a kormánytól kapott levél visszaküldésével regisztrálhatnak.

Tiba egyeztetett

Az előző héten Hajdú-Bihar megye hat – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselője közül mindössze Tiba István tett közzé a közösségi oldalán a helyi járványhelyzettel kapcsolatba hozható bejegyzéseket: előbb február 11-én posztolta, hogy Hajdúdorog vezetésével egyeztetett a város költségvetéséről, a járvány alakulásáról és a folyamatban lévő fejlesztésekről, a február 12-i bejegyzése szerint pedig másnap ugyanezekről tárgyalt Hajdúnánás vezetőivel.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.