Kósa „lokipatrióta” Lajos a forrás, a Huszti-Toldi páros a haladás – Kondást meg sem hívták

A DVSC kispadján mostantól nem Kondás Elemér ül, hanem Huszti Szabolcs és Toldi Gábor. Az erről szóló kedd délelőtti sajtótájékoztatón minden érintett elmondta, hogy cél: nemcsak feljutni az NB1-be, de hamarosan rendszeres részvétel a nemzetközi porondon.
A bejelentő sajtótájékoztató pulpitusa
Facebook

Lokipatrióta – ez a szó összefoglalja az országért sokat tévő hazafit (patrióta) és a debreceni, a városért élő-haló embert, aki ráadásul a helyi focicsapatnak (DVSC – Loki) a sorsát is messzemenően a szívén viseli. A mostani megfejtés: Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, a DVSC Egyesület elnöke, a világ legnagyobb lokipatriótája.

Elmondták a magukét, aztán lekeverték az adást

Toldi Gábor, aki 2018-ban lett pro-licences edző és a volt válogatott játékos, legutóbb a MOL Fehérvár FC-ben focizó Huszti Szabolcs veszi át a szakmai irányítást, az erről szóló sajtótájékoztatóra meg sem hívott vagy meghívott, de meg nem jelent eddigi tréner Kondás Elemértől a DVSC NB2-es labdarúgócsapatánál - 2021. február 16-tól.

A bejelentést élő videós bejelentkezésben követhette nyomon bárki. Ám nem a DVSC hivatalos közösségi oldaláról kiindulva, ők is csak átvették az adást. Kósa Lajostól. A fideszes országgyűlési képviselő, aki több más pozíciója mellett a DVSC Egyesület vezetője is, politikusi Facebook-oldalát használta ehhez az aktushoz. Magyarán ő, egy politikus volt az alfája egy elvileg sporttal kapcsolatos bejelentésnek: a Loki edzőt vált.

A DVSC jövőjét is firtató sajtótájékoztatót az interneten – ahogyan mostanában mindig – csak addig lehetett élőben követni, amíg a meghívott személyek előadták mondókájukat. Amikor a moderátor a meghívást kapott, s így jelen lévő újságírókat biztatta kérdéseik feltevésére, egyből megszűnt az adás. Pedig érdekes lehetett volna, hogy egyáltalán tett-e fel valaki még érdemi kérdést, s ha igen, mit, arra pedig milyen válasz érkezett.

Kósa mindent elmondott a Lokiról, amit már korábban is, csak az edzőcseréről nem értekezett

A hivatalos ceremónia első felszólalója Kósa Lajos volt, aki bizonyos mondatait a monológja különböző szakaszaiban elismételte, mintegy megerősítve saját magát és hallgatóságát, hogy például: „közösséget építünk, nemcsak csapatot”, aztán „5-6 év alatt képes legyen a DVSC eljutni legalább 3-szor a nemzetközi porondra”. Emellett a klubot működtető igazgatótanács és a DVSC Egyesület részéről közösen megfogalmazott célokat tovább sorolta: „az ország egyik vezető egyesülete legyen”, illetve „lehessen kötődni hozzá”, meg „szép szimbóluma legyen a debreceniségnek.”

Kósa Lajos
Facebook

Mindezen célok eléréséhez a részvénytársaságként működtetett klub szerkezeti változtatására is szükség volt, mondta Kósa, s ez egyébként nemcsak az NB2-es, majd reményeik szerint már nyártól NB1-es csapatot, de a helyi utánpótlást és a női kézilabdázókat is érinti – ezekről is volt már szó korábban, különösebb nóvum nem hangzott el a politikustól. Tovább fokozva a feszültséget a szervezeti egység fontosságára és a nézők visszacsábítására is felhívta a figyelmet Kósa Lajos, s itt merészen a félházas nézőátlagot célozta meg a Nagyerdei Stadionban, ami ugyebár nagyjából 10 ezer embert jelent a hazai derbiken.

Ahogy Kósa fogalmazott: „ehhez keresünk szakembereket, gárdát…”, majd kijelentette, hogy a régi és új stábtagok közül „mindenkinek megadjuk a megfelelő hatáskört… döntési lehetőséggel… és felelősséggel”. A DVSC pedig „európai profi egyesület lesz, zrt. lesz, csapat lesz”.

Nem látták a fejlődés lehetőségét Kondás Elemérben

Szabó Péter, a DVSC igazgatóságának elnöke a folyamatos építkezést emelte ki, ami a klub működésére és a sportszakmai jellegére is vonatkozik. Bár sokkal kevesebbet beszélt, mint Kósa, ő jelentette ki először tömören az edzőváltás konkrét okát: „figyelve az elmúlt időszak eseményeit, nem láttuk azt, hogy fejlődés történt volna, különös tekintettel arra, hogy az NB1-re nézve ütőképes csapat készüljön el”. Mint Szabó elmondta, emiatt döntöttek a változtatás mellett, hozzátéve, hogy „egyetlen kitételünk volt, ne a megszokott magyar körforgásból válasszunk szakmai stábot”. Ahogy Szabó Péter fogalmazott, a döntésük rizikóval is jár, de annál több lehetőséget lát ebben az új szerkezetben, s bízik benne, hogy az új stáb bizonyítja, jól döntöttek.

Tőzsér Dániel
Facebook

Amikor mikrofonhoz jutott, Tőzsér Dániel, a Loki sportigazgatója, majd később Huszti Szabolcs is fontosnak érezte közölni, hogy nem szaporítaná inkább a szót. Annyit azért elmondtak, hogy „innováció és megújulás kezdődött el a nyáron…” (Tőzsér), illetve „adottak a célok, bátor döntés született a klub részéről” (Huszti).

Néhány kérdés azért még megfogalmazódott a Debrecinerben meg esetleg a közönségben is

Nem hallatszott a sajtótájékoztatón, hogy milyen időszakra szól az új edzőpáros Debrecenbe igazolása. Mi dönti el, hogy meddig marad Huszti és Toldi a DVSC kispadján?

Pusztán gesztusértékű lett volna, de Kondás Elemért is jó lett volna látni a felszólalók között. Amikor ugyanis Szima Gábor kezéből 2020 nyarán kivették az irányítást, ő legalább ott volt a leköszönő sajtótájékoztatón, ahol beszélt is. Most miért nem történt hasonló Kondással?

Elég ködös megfogalmazás, hogy nem látták a fejlődést a jelenlegi szakmai stáb munkájában. Ismert, hogy a DVSC szurkolói vagy a meccseket csupáncsak követők rendszeresen tettek epés megjegyzéseket a közösségi fórumokon Kondás Elemérre (ahogyan egyébként több játékosra, például Dzsudzsák Balázsra is, aki a minap átvette a csapatkapitányi pozíciót Bódi Ádámtól). Ennek a közösségi hangulatnak mi módon volt köze a döntéshez?

Huszti Szabolcs
Facebook

Gyakorlatilag pillanatok alatt megtörtént a váltás. Ez arra enged következtetni, hogy már elő volt készítve, hiszen egyből előkapták a kalapból az új szakembereket. Ezek szerint csak a megfelelő pillanatra vártak. Konkrétan ki és mióta tárgyalt a Huszti-Toldi párossal a DVSC részéről, s erről tudott-e Kondás Elemér, hogy veszélyben az állása?

A klub céljai között szerepel, hogy „nemcsak úgy feljutni az NB1-be, de közönségszórakoztató produkcióval”. Ennek megvalósulását hogyan fogják mérni a következő meccseken, a szezon végéig, hiszen jelenleg nézők nélkül zajlanak a találkozók? A közösségi felületek kommentjeiből szűrik le, vagy a vezetőség saját hatáskörben mond véleményt arról, hogy ez most már szemrevalóbb vagy sem, mint volt? Esetleg más módon?

Ezzel a döntéssel, hogy edzőt cseréltek, értsük úgy, hogy egyértelműen az eddigi edzőt teszik felelőssé a klubvezetés szerinti nem közönségszórakoztató produkcióért?

Toldi Gábor
Facebook

Konkrétan miben vártak volna el nagyobb fejlődést a DVSC NB2-es csapatánál? Nagyobb különbségű sikerek? Még több pont? A számokban ki nem fejezhető játék „kinézete”? Nem volt elég modern a Loki játékstílusa? Vagy másban?

Mindebből kiindulva a vezetőség kijelenti, hogy ez a játékoskeret már most az NB2-ben is jóval többre hivatott, s másik szakmai irányítással ennek tavasszal meg kell mutatkoznia?

Ha már most az NB1-re építik a csapatot, ez logikusan gondolkodva azt jelenti, hogy javarészt ezzel a kerettel számolnak, ha feljutnak. Más vélekedések szerint jelentős erősítések kellenek majd, hogy akár a távlati, akár a közeljövőbeni célokat (stabil NB1-es élgárda) megvalósítsák. Az új szakmai stábnak mi a véleménye, sok új emberre lehet szükség majd, s ha igen, mely posztokat erősítenék meg, s miért?

Kondás Elemér utolsó edzői nyilatkozata a Gyirmót elleni vesztes hazai mérkőzés után:

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.