VITA

Sok a nulla – Debrecen, ellenzék, összefogás, választás

Sokan írtak már sokfélét az ellenzéki összefogásról. Az elmúlt években az országosról, és az utóbbi hetekben a debreceniről is. Éppen ezért mi csak néhány számot szeretnénk megmutatni, csökkenő sorrendben.

1998 - Ekkor volt az utolsó olyan választás (önkormányzati), amikor képes volt egyéni körzetben nem a Fidesz által indított jelölt nyerni. Igaz, akkor is csak egyetlenegyben.

77,09% - Ez volt a legjobb eredmény, amit egyéni körzetben elértek. Szabó Gyula (Fidesz) nyert ekkorát 2006-ban a 12-es számú egyéni választókerületben.

64,53% - Szintén 2006-ban átlagosan ekkora eredménnyel nyertek a Fidesz jelöltjei.

44,85% - Ennyi volt a részvételi arány 2006-ban a helyhatósági választásokon, ez az elmúlt két évtized legmagasabb eredménye.

29,35% - A legszomorúbb szám a felsorolásban. 2014-ben ugyanis az embereknek kevesebb mint harmada élt szavazati jogával az önkormányzati választásokon.

26,17% - Ez volt a legrosszabb egyéni eredmény, ami még képviselői helyet eredményezett. Ez 1998-ban történt a 30-as számú egyéni körzetben.

23 - A lakosságszám csökkenése miatt, idén ennyi egyéni képviselői helyért küzdhetnek meg az indulók.

Ezeket a számokat ismerve, ha valaki elfogadja az ellenzéki pártok, képviselők, aktorok álláspontját, és meggyőzik arról, hogy Debrecen vezetését le kell váltani, akkor - még ha egyet is ért ezzel - egyből látja: nem egy egyszerű feladat. Amint ezt a gondolatmagot elvetik a választó agyában, amelybe valószínűleg már jó mélyen beleforgatták az összefogás mantra trágyáját az elmúlt évek országos közéleti vitái, egyből arra jut, ha valahol, hát Debrecenben össze kell fognia az ellenzéknek. Nézzük hát tovább a számokat!

7 - Állítólag ennyi hónapig tárgyaltak a különböző debreceni ellenzéki erők a lehetséges együttműködésről, összefogásról.

7 - Szintén ez a bűvös szám, ami az egyeztető feleket takarja. Legyenek itt ABC sorrendben: DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Szolidaritás.

2 - Debrecenben annyira jól megy, annyira komolyan vették, hogy egyből két összefogás jött létre az ellenzéki oldalon. Lesz két lista, két polgármesterjelölt, két kampány, két vitázó fél.

1 - Ha komolyan gondolják, amiről sajtótájékoztatót és fórumot tartanak, amiről cikkeket és Facebook-bejegyzéseket írnak, akkor valójában ennyi összefogásra lett volna szükségük.

1 - Körzetenként ennyi ellenzéki jelöltet kellene ismernünk. Nem majd valamikor, amikor jónak látják bejelenteni, nem most, hanem már régóta, mindenki a saját körzetében. Nem azért, mert valahol bejelentették, hanem azért, mert már régóta ott dolgozik, beszél az ott élőkkel.

0 - Valójában ennyi ellenzéki jelöltet ismerünk.

0 - Valójában ennyire szólt sokak részéről ez a vita a választókról, a debreceni lakosokról, a cívisekről. És sokkal inkább szól ez arról, hogy kinek legyen egy kis biztos bevétele a képviselői tiszteletdíjból a következő 5 évben.

0 - Az eddigi teljesítmény alapján joggal feltételezheti a választópolgár, hogy az ellenzéki képviselők ennyibe nézik őt.

0 - A választót ennyire érdekli, hogy a tárgyalások megrekedése kinek a hibája. Nem az érdekli, ki kezdte. Az érdekli, ki fejezi be.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.