Veres Pál: Elfogadtuk, hogy Debrecen az első, de nem tettük fel a kezünket – telex

Negyvenmilliárd forintnyi kötelezettséget örökölt az előző miskolci városvezetéstől, majd a járvány és az azzal kapcsolatos kormányzati intézkedések 2020-21-re további 10 milliárddal rontották a költségvetésük helyzetét – mondta Veres Pál, ellenzéki pártok és civilek által támogatott független miskolci polgármester.
telex.hu

Debrecen dinamikus fejlődéséből szerinte Miskolc is profitálhat, de súlyos gondot jelent az előző városvezetéstől örökölt 40 milliárdos mínusz – olvasható a Telexnek adott interjúban.

Amikor gazdaságfejlesztésről beszél, mennyire számol azzal, hogy ebben a régióban három nagyváros is van, ráadásul az egyik, belátható közelségben, az a Debrecen, amely kormányzati hátszelet is élvez, és amely elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben?

Van egy északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna, ebben a vezető szerepet Debrecen kapta meg. Mi azt szeretnénk, hogy ennek a mozgatórugója Miskolc legyen, és sikerült is elérni, hogy ennek a kooperációs irodája Miskolcra került. Ezzel együtt Debrecen vezető szerepe ebben a régióban vitathatatlan. De van ennek olyan következménye is, hogy ha egy cég ebben a térségben akar terjeszkedni, akkor lehet, hogy nem Debrecent választja, hiszen ott lesz a BMW-gyár, amely vélhetően olyan intenzitással fogja felszívni a műszaki értelmiséget, hogy azzal ők nem tudnak vagy nem akarnak versenyezni. Tehát ennek a debreceni fejlődésnek mi a nyertese lehetünk akár beszállító cégeken keresztül, akár olyan fejlesztéseken keresztül, amikre ott már nincs kapacitás. Szóval nem tettük fel a kezünket. Elfogadtuk azt a politikai szándékot, hogy Debrecen legyen a térség első számú városa, de a Miskolc2030 elnevezésű fejlesztési programunk pozitív kormányzati fogadtatása és a régiós együttműködés olyan fordulópont lehet, ami több évtizedre meghatározhatja a város jövőjét, fejlődését. Komoly csapattal igen komoly munkát tettünk a tervekbe és szerencsénk is volt, mert amikor a stratégiai irányokon gondolkodva elképzeltük, hogy mik lehetnek majd az országos gazdaságfejlesztési tervekben az irányok, azokat nagyjából eltaláltuk. És persze polgármesterként én is mindent megtettem, hogy kijárjam azokat a politikai kormányzati kapcsolatokat, ahová érdemes ezeket az anyagokat eljuttatni.

A teljes interjú a telexben olvasható.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.