„Mulatni biztos nem fogunk” – Papp László bemutatta Debrecen 2021-es költségvetéstervét

35,7 milliárd forint megy közlekedésfejlesztésre, 27 milliárd pedig gazdasági beruházásokra. Adóbevételből nem remélnek sokat, ugyanakkor sok pénzre számítanak ingatlaneladásból. A polgármester szerint a fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetését alkották meg. A tervet a lakosság és az önkormányzati képviselők is holnap ismerhetik meg, habár utóbbiakkal egyszer már egyeztetett a városvezető.

Sajtótájékoztatót tartott Papp László (Fidesz), Debrecenben polgármestere február 17-én, ahol bemutatta a város 2021-es költségvetéstervét. Habár a rendezvényre a Debrecinert nem hívták meg, így kérdéseket nem tehettünk fel, a polgármester saját közösségi oldalán megjelenített élő közvetítést mi is figyelemmel kísértük.

Papp felvezetésként hosszan beszélt arról, hogy 2020-hoz hasonlóan ez az év is a koronavírus árnyékában telik majd, ez pedig befolyásolja a város költségvetését is. „2021-ben mulatni biztos nem fogunk” – fogalmazott Papp, majd La Fontaine állatmeséjére utalva azt mondta: 2021 nem a tücsök, hanem a hangya éve lesz. A költségvetést ehhez képest erősnek és fejlesztéscentrikusnak nevezte, szerinte azt elsősorban a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemzi. „Nem vagyunk kivéreztetve” – hangsúlyozta a városvezető.

A polgármester a konkrétumok ismertetése előtt elmondta, horizontális fejlesztéspolitikát folytatnak, szeretnék a város minden részén érzékelhetővé tenni a fejlődést, a tervükbe pedig lakossági javaslatokat is beépítettek. A beruházások között hat fókuszterületet határozott meg: a gazdaságfejlesztést, a közlekedésfejlesztést, a Zöld Város programmal összefüggő projekteket, az intézményfejlesztést, valamint a kulturális és a jóléti fejlesztéseket. Papp hangsúlyozta: takarékosak, csak arra költenek, amire szükséges. A kultúra területén például figyelembe vették, hogy az év első 4-5 hónapja szinte eseménytelenül telik el, a szociális kiadásokat viszont növelték az előző évhez képest.

Eladnák a Balásházyt és az Agórát

A 2021-es költségvetésterv mérlegfőösszege 162,58 milliárd forint, ez csaknem 1,7 milliárd forinttal több, mint 2020-ban. Papp elmondta: hitelfelvételt nem terveznek, ez részben annak köszönhető, hogy tavaly ezt már megtették. Emlékeztetett, 2020-ban 21,48 milliárd forint adóbevétellel számoltak, ebből azonban csak 17,78 milliárd folyt be, idén pedig már eleve 17,3 milliárd forinttal terveznek. A polgármester szerint ennél akár optimistábbak is lehettek volna, elképzelhető, hogy magasabb összeg kerül majd a kasszába. Jelentős bevételt remél a városvezetés az ingatlanértékesítésekből. Ezek közül kiemelkedő tétel a pallagi Balásházy János Technikum és Gimnázium, továbbá az Agóra Tudományos Élményközpont épületeinek az állam számára történő eladása. Papp elmondta: reményeik szerint így ezek az ingatlanok átkerülnek az – éppen privatizáció alatt álló – egyetem tulajdonába.

Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma
Polgár Tóth Tamás

A polgármester tájékoztatása szerint a Debrecennek juttatott állami támogatás idén 3,95 milliárd, a szolidaritási hozzájárulás 2,94 milliárd forinttal fog emelkedni, a különbözet pedig fedezi a gépjárműadó és a parkolási bevételek kiesését. Az iparűzési adó csökkentése után jelentkező 3,7 milliárd forintos hiány miatt ugyanakkor számít az állami kompenzációra. A városvezető arról is beszélt: készülnek arra, hogy nem lesz teljes a kárpótlás, ezért 3 milliárdos tartalékot különítettek el.

A kiadásokkal kapcsolatban Papp elmondta: minimálisan növelik a városüzemeltetésre szánt forrásokat: 2020-ban 3,1 milliárd forintot terveztek, ebből végül 2,2 milliárd valósult meg, idén pedig 3,19 milliárddal számolnak. A tavalyi 2,2 milliárd helyett 2021-ben 2,9 milliárd forintot költene a város zöldterületi kiadásokra. A költségvetéstervben 84,8 milliárd forint beruházási forrás áll rendelkezésre, így 52 százalékos lesz a beruházási ráta. A polgármester elmondta: a Kodály Filharmóniánál visszalépés történt 2020-hoz képest, de egy évközben érkező állami támogatás biztosítani fogja az előző évi színvonalon történő működtetést. A Déri Múzeum is kevesebbet kap idén, Papp elmondása szerint azért, mert kevesebb régészeti munkálatot kell végezniük.

A legtöbb pénzt közlekedésfejlesztésre költik

Papp ezt követően hosszasan ismertette a beruházásokat. Ezek közül a legfontosabbak, hogy 27 milliárd forint értékben fejlesztik a déli ipari parkot és az északnyugati gazdasági övezetet, továbbá 35,7 milliárd forintot szánnak közlekedésfejlesztésre. Utóbbiból 6,11 milliárd forintos részt képeznek a kertségi fejlesztések. Papp említette, hogy a városháza mögötti területen egy 200 férőhelyes mélygarázst fognak építeni, de számos útfejlesztést, továbbá kerékpárútépítést is ismertetett. Arról is beszélt azonban, hogy e beruházások közül nem mind fog befejeződni 2021-ben. A közterületek fejlesztésére a Zöld Város program keretein belül 3,71 milliárd forintot terveztek, intézményi fejlesztésekre pedig 12,85 milliárdot, ebből 7,67 milliárdot a szociális intézmények fejlesztésére, 1,54 milliárd forintot pedig a régi városháza korszerűsítésére költenének.

Papp László
Facebook

Papp elmondta: augusztus után kiköltöznek majd az épületből, ahová várhatóan majd 2022 végén tudnak visszaköltözni. A költségvetésben 21,85 milliárd forintot különítettek el kulturális beruházásokra, ezek nagyrészt a Csokonai Színház felújításával és a Latinovits Színház építésével állnak kapcsolatban. „Csak a legjobb gazdasági folyamatok időszakában jellemző, hogy ilyen fejlesztéseket végre lehet hajtani” – fogalmazott Papp. (A Latinovits Színház kálváriájával kapcsolatban írt díjazott cikksorozatunk első felvonását itt, a második felvonást itt tudják elolvasni.) A jóléti beruházásokból a polgármester kiemelte többek között az Ötholdas pagony 1,54 milliárd forintos fejlesztését és az extrémsportpark 265 millió forintból történő kialakítását.

Papp László azt ígérte: a következő napokban az alpolgármesterei sajtótájékoztatók során fogják ismertetni a költségvetés további részleteit, valamint a város honlapján is látható lesz a dokumentum – hogy pontosan mikor, arról a polgármester nem beszélt. Elmondta azonban, hogy a képviselő-testületnek is csak holnap mutatják be a tervet, habár személyesen már konzultált a fideszes és az ellenzéki képviselőkkel is. A polgármester értelmes, jó hangulatú megbeszélésnek nevezte a közgyűlési ellenzékkel történő egyeztetését, amelyre a DK politikusai egyébként nem mentek el. Papp azt ígérte: a képviselőkkel lesz még egy egyeztetése, a javaslataikat figyelembe veszi, amikor – a veszélyhelyzet miatt ráruházott különleges jogkörrel élve – önállóan meghozza a költségvetés elfogadásáról szóló döntését.

Február 18-án hozzák nyilvánosságra a költségvetéstervet

Kíváncsiak voltunk, hogyan is zajlott pontosan az ellenzékiekkel történt polgármesteri egyeztetés, ezért megkérdeztük a találkozóról Mándi Lászlót és Szabó Bencét, a Momentum önkormányzati képviselőit. Mándi a Debrecinernek küldött válaszlevelében arról írt, hogy Papp László a „veszélyhelyzet alatti törvényi keretek között” járt el, amikor a jogszabály által megszabott február 15-i határidőig nem küldte el a képviselő-testület tagjainak a 2021-es költségvetéstervet. A dokumentumot február 18-án fogják megkapni, a véleményezésre pedig 25-én reggelig van lehetőségük. Mándi tájékoztatása szerint február 18-án Debrecen honlapján is megjelentetik a költségvetéstervet.

A momentumos politikustól megtudtuk: Papp elmondása szerint nem történt tömeges létszámleépítés sem az önkormányzatnál, sem annak tagvállalatainál, a leginkább érintett DKV-nál is megtartották a státuszok túlnyomó részét.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.