39 millió a DVSC megvételére, 2 millió a Tankcsapdának – ezekre adott „csekély összegű” támogatást Papp László polgármester

Közérdekű adatigényléssel kértük ki a legutóbbi önkormányzati választás óta Debrecenben meghozott „de minimis” döntéseket. A polgármester csak kevés számú támogatást ítélt meg, Kósa Lajosék kedvéért azonban mélyen a város zsebébe nyúlt.
Papp László
Koppányi Szabolcs

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

December 18-án jelentette be Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere és Szabó Péter, a DVSC Zrt. igazgatóságának elnöke, hogy a DVSC Egyesület megvásárolja a város egykor szebb napokat látott, 2020-ban azonban a nemzeti másodosztályba kieső futballcsapatának többségi tulajdonrészét. A Kósa által elnökölt egyesületet - alig néhány hónappal korábban - többségében fideszes politikusok, valamint üzletemberek és sportolók alapították. Papp László a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat jelentős összeggel, 39 millió forinttal támogatta meg Kósáékat, azért, hogy kivásárolhassák Szima Gábor kaszinótulajdonost.

A 39 millió forintot az önkormányzat úgynevezett „csekély összegű”, vagy „de minimis” támogatás formájában folyósította. Az Európai Bizottság vonatkozó rendelete alapján egy ilyen juttatás legfeljebb 200 ezer euró (mai árfolyamon 71,75 millió forint) lehet, Debrecen közgyűlésének vonatkozó önkormányzati rendelete szerint a polgármester 15 millió forintos támogatás alatt önállóan, afölött pedig a tulajdonosi bizottság javaslata alapján dönt a pénzek odaítéléséről. Az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylésben kértük ki, hogy Papp László az újraválasztása óta milyen csekély összegű támogatásokról hozott döntést. Kérésünkre a városháza 15 napos határidőn belül válaszolt.

Ebből kiderül, hogy két de minimis támogatás, a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. és a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. támogatása kapcsán a 2020-as költségvetés rendelkezett, ezekben az ügyekben nem született polgármesteri döntés. 2019. október 13-a óta mindössze négy alkalommal döntött Papp, illetve valamelyik őt helyettesítő alpolgármestere. Ezek mindegyike a koronavírus-járvány idejére esett.

14 millió forint a rezsicsökkentés miatti veszteség pótlására

2020. május 5-én 14 millió forintos támogatást ítélt meg Balázs Ákos alpolgármester a Tranzit-1 Kft. és a Turmix Bt. alkotta konzorciumnak. Az indoklás szerint nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával kapcsolatos közszolgáltatás költségeinek finanszírozására kapták a pénzt. Az előterjesztésből kiderül, hogy a konzorcium a rezsicsökkentés miatt évek óta komoly veszteségeket termel, az elmúlt években az önkormányzat ezeket hasonló nagyságrendű támogatásokkal kompenzálta.

Balázs Ákos
Koppányi Szabolcs

5 millió forint maszkvarrásra

2020. május 15-én Puskás István kulturális ügyekért felelős alpolgármester írta alá a Modemnek megítélt 5 millió forintos támogatásról szóló határozati javaslatot. A dokumentum alapján ebből az összegből fedezték a Modemben készített eldobható maszkok gyártásához szükséges eszközbeszerzést. A művészeti központban a koronavírus-járvány első hullámának idején egy automatát helyeztek üzembe, ahonnan az intézménybe látogatók 200 forint/darab áron juthattak hozzá a maszkokhoz.

Puskás István
Koppányi Szabolcs

3 millió forint kerékpáros versenyre

2020. augusztus 19-én hozott döntést Papp László arról, hogy 3 millió forinttal támogatja a Vuelta Sportszervező és Szolgáltató Kft.-t a Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny Debrecenből induló szakaszának megrendezésében.

39 millió a Loki megvételére

A korábbiakhoz képest nagyságrendekkel magasabb összegről döntött Papp 2020. október 28-án, a tulajdonosi bizottság javaslatára ekkor támogatta meg a város pénzéből 39 millió forinttal a Kósa Lajos által elnökölt DVSC Egyesületet, hogy az megvásárolhassa Szima Gábor tulajdonrészét a debreceni labdarúgócsapatot fenntartó zrt-ben. A döntést előkészítő bizottságban egyébként két ellenzéki tag is helyet foglal: Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) és Kőszeghy Csanád Ábel (független). Az előterjesztést tárgyaló október 22-i ülésről készült jegyzőkönyv szerint a határozati javaslatot kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással fogadták el. A teljes bizottsági ülés mindössze 10 percig tartott.

Papp László és Kósa Lajos
Facebook

Űrgyógyászatra és Tankcsapda-koncertre is jutott egy kis pénz

Habár csak a 2019. október 13-a utáni de minimis támogatásokkal kapcsolatban kértünk adatokat, a városháza két korábbi polgármesteri döntést is elküldött nekünk. Ezekből kiderül, hogy 2019. szeptember 3-án Papp László 2 millió forintot ítélt meg a Pharmaflight Zrt. számára, amellyel az önkormányzat a 67. Nemzetközi Repülő- és Űrgyógyászati Kongresszus megrendezéséhez járult hozzá, továbbá 2019. október 11-én 2 millió forinttal támogatta meg a Tankcsapda 30. évfordulós jubileumi koncertjét, amelyet október 15-én tartottak a Lovardában.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.