Ha egyszer lesz gyermekem, tudjon hol élni

Urszuly Lívia lassan négy éve egy német kisvárosban Aurichban, él. Nem tervezte, hogy sokáig kint fog maradni, de barátja és a körülmények úgy hozták. Szeret fotózni és mindent megtesz azért, hogy legalább ő ne rombolja tovább a környezetét és leendő gyerekei számára egy jobb és biztonságos életet biztosítson.

Miért mentél el?

Véget ért az akkori kapcsolatom, nem találtam munkát a végzettségemben (vagy túl képzett voltam, vagy nem volt meg a megfelelő szakmai tapasztalatom), így gondoltam, világot látok. Egy évnek indult az egész, de már négy éve Németországban élek. Persze ebben nagy szerepet játszik, hogy megismertem a párom, aki miatt itt maradtam.

Urszuly Lívia

Hogy kerültél a németországi kis városba, Aurichba?

Egy barátnőm volt Angliában. Mondta, hogy próbáljam meg én is. Kerestem magyar családokat Angliában, majdnem elutaztam Londonba egy magyar nőhöz. De aztán azon gondolkodtam, hogy jobb lenne Németországban, ha már a nyelvet ismerem. Egy magyar családdal beszélgettem, s mivel ők otthon főként magyarul beszélnek, mondták, hogy keressek egy német családot, ahol többet tudok tanulni, a nyelvet gyakorolni. Regisztráltam egy weboldalra, ahol ki tudtad választani, hogy hova mennél stb. Rám írt Kristina, akiknél laktam, hogy ő au-pairt keres szeptembertől. Viszont az én adatlapomon az szerepelt, hogy nagy városban laknék szívesen, ők azonban egy kisebb városban laknak. Beszélgettünk, kérdezte, hogy nem lenne-e gond nekem. Később beszéltünk skype-on a lányokkal is. És nekivágtam. Eléggé féltem az elején, hogy hova kerülök, de szerencsére minden rendben volt.

Most mit csinálsz?

Jelenleg egy étteremben dolgozom, mellette egy street food autóban segítek ki, ha a szabadidőm engedi.

Hogy érzed magad, jó döntés volt elmenni?

Gyakran elfog a honvágy, olyankor azt érzem, jobb lenne haza menni. Viszont mikor hazalátogatok, azt veszem észre, hogy nem változik semmi, és jó döntést hoztam, ha lehet ezt mondani.

Mit értesz azon, hogy nem változik semmi?

Hogy mi nem változik... Nekem az az érzésem mindig, mintha megállt volna az élet otthon. Mármint a városban, ahol anyáék laknak. Valahogy nem haladnak előre gondolkodásban. Vagy lehet, csak én szoktam hozzá, hogy itt kicsit előrébb járnak. De ez a pár hét évente kétszer nem sok. Szóval annyira belelátni nem tudok.

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik az elindulást itthonról?

Vágjanak bele, ha úgy érzik, menniük kell, ha csak egy évre is. Hiszen nem kell örökre szólnia a távollétnek.

Haza fogsz jönni? Mikor? Miért? Ha nem, miért?

Jelenleg fogalmam sincs, haza megyek-e, s ha igen, mikor. Hiszen itt élek, itt van a párom, az itteni barátaim, a munkám, az évek során felépített kis életem. Ha haza is mennék, csak a családom miatt tenném. Talán egyszer eljön az az idő, mikor itt hagyok mindent.

Milyen céljaid vannak Németországban? Hogy szeretnéd magad látni 5-10 év múlva?

Augusztusban elkezdek egy angol tanfolyamot, hogy jobb munkát találjak, aminek köze lenne a végzettségemhez. Megfordult a fejemben, hogy mesterképzésre kellene itt mennem, de az sajnos nem olcsó. Remélem, lesz egy gyermekem és hat macskám. Na, jó, a macskák annyira nem fontosak. Az majd idős koromban. Szívesen látnám magam tíz év múlva a WWF munkatársaként. Bár néha azon gondolkodom, hogy keresek egy régi parasztházat szép kerttel egy eldugott faluban. És magam termelek mindent. Messze az emberektől. Amúgy olyan helyen szeretnék majd dolgozni, ahol valami jót teszek. Mármint ahol a cél jobbá tenni ezt a világot.

A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással - olvasható a szervezet honlapján. Mostanában egyre többen hívják fel a klímaváltozás problémájára a figyelmet. Sokan egyenesen már klímakrízisről beszélnek. Neked erről mi a véleményed?

Sokszor hallgatom, hogy mit számít az, hogy vegán étrenden élek... Odafigyelek, mit vásárolok, próbálok helyi termékeket venni, magam főzöm a mosószert, nem kérek zacskót, szívószálat. Legalább próbálok valamit tenni azért, hogy ha egyszer lesz gyermekem, tudjon hol élni. De lassan eljutunk arra a szintre, hogy az unokáink már csak a könyvekből ismerik az állatokat, mert mindet levadásszák vagy elveszik az élőhelyüket.

Tudom, hogy kedvelsz fotózni. Mit szeretsz benne, mik az azok a témák, amik érdekelnek?

Hogy mit szeretek benne? Azt, hogy bármit meg tudok vele örökíteni. Csak filmes gépem van, így van 24 vagy 36 kockám, és át kell gondolnom, mit fotózok le. A digitális gépnél az ember csak kattintgat, készít egy dologról 20 képet, amiből pár jól sikerült. A filmes gépnél nincs ilyen sok lehetőség. Teljesen más érzés. Tervem, hogy egyszer idős emberekről fekete-fehér portré-sorozatot készítek. De hogy ebből mikor sikerül valami, azt még nem tudom.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.