MÁSIK FŐVÁROS

Ráérünk arra még!

Nem vagyok biztos benne, hogy éppen a napokban, úgy szűk hete volt a legidőszerűbb meghirdetni az újabb nemzeti konzultációt. Különösképpen érthetetlen - számomra mindenképpen - az online kérdezősködés aktuális tárgya.
Facebook

Árulja el maga a miniszterelnök, hogy miért: „egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, meredeken emelkednek a koronavírus-járvány számai, a tendencia különösen rossz” - mondta Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjújában. S mellette gyakorlatilag minden forrás azt volt kénytelen megállapítani, hogy nemcsak hogy beindult a járvány harmadik hazai hulláma, hanem egyre erősödik. Anélkül, hogy a másodikat sikerült volna érdemben leküzdeni. Hisz nyoma sem volt annak, hogy ténylegesen elmúlt volna a veszély. Legfeljebb a legsúlyosabb téli hónapokhoz képest javult valamelyest a helyzet a „harmadik” előtt.

Igaz, legalább az „oltakozás” elindult. Viszont a beoltottak szükségesnek vélt számához, arányához képest elenyésző számban kaptak vakcinát a magyar állampolgárok. Nagyon messze még a talán megváltást hozó nyájimmunitás, amely minden „bennfentes” szerint szükséges járvány megállításához. Ráadásul az oltások esetében sem tudják egyelőre hitelt érdemélőn megmondani, hogy csak fél évig vagy akár kettőig növelik immunrendszerünk védekezőképességét. Vagyis már most látható, hogy az oltási kampányok ugyanúgy egymásba fognak érni, mint eleddig a járvány szakaszai.

Facebook

Szóval most ott tartunk, hogy a le nem küzdött második hullám hátán berobbant a harmadik. Hivatalosan is. A P rivátbankár vette észre, én legalábbis az oldalukon olvastam: „Érdekesség, hogy tegnap kikerült a szokásos adatközlésből az a mondat, hogy’A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt’- nem meglepő, hogy ma sem szerepel már ez a tájékoztatásban.”

Ahhoz képest, hogy „ahogy ősszel, úgy a kormány most is nemzeti konzultációra szeretné alapozni a további védekezést (az előzőnek csak a reklámozására 9,5 milliárd ment el). Akkor a konzultáció eredményével indokolták az enyhe korlátozásokat, pedig a kormánynak is tanácsot adó szakértők többször figyelmeztettek, hogy szigorítások nélkül rengetegen fognak meghalni.” (444.hu), úgy tűnik, most mégis ismételni akar. Mi több, azonnal „ellentámadt” az ez esetben nem létező ellenség ellen. „Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a baloldal már nemcsak az oltások ellen kampányol, hanem azt is meg akarja akadályozni, hogy a magyarok elmondják a véleményüket az újraindításról.” (koronavirus.gov.hu)
Facebook

Az ugyanis eme vádakhoz képest egészen más tészta, hogy vannak olyanok, akik szerint az egésznek nincs értelme, hisz a kormány úgysem ezek alapján fog dönteni. Sőt. Rossz esetben éppen ismét takarózni próbál „az emberek véleményével”, mint ősszel és télen, amikor fontos intézkedéseket elmulasztott meghozni vagy jelentős késlekedéssel vezetett be. Egy olyan nyári „felmérésre” alapozva, amelyet egy, a maihoz és a korábbihoz képest, „járványszünetes” időszakban töltött ki az, aki kitöltötte. Akkor, amikor például a múlt évi/idei második járványhullámról leginkább a tudósok féltek, s nem az utca embere.

„Az online konzultáció pedig lehetőséget ad arra, hogy minden magyar ember elmondja a véleményét az újraindítás meghatározó kérdéseiről, így többek között a védettségi igazolványról, az éttermek és sportlétesítmények újranyitásáról vagy az este 8 óra utáni kijárási korlátozásról” - érvelt az államtitkár. Amúgy kedvünkre való témák lennének. Hisz ki ne kívánná már a pokolba a járvánnyal kapcsolatos mindenfajta megszorítást. Ám amennyiben - használjuk a szokásos formulát - a tisztesség kedvéért hangsúllyal szerepeltetik a konzultációs íven az elhamarkodott válaszokkal járó veszélyeket, akkor talán más kép rajzolódna ki. Ha mondjuk beleírják, hogy „szinte bizonyos, hogy ön vagy valamelyik családtagja, szülei, gyermekei összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel fertőződnek meg, netán nagyon súlyosan, ha a konzultációban felvázolt lépéseket elhamarkodottan, ideje előtt teszik meg”.

Azt viszont valóban érdemes lenne megtudni, hogy a polgárok mit tekintenek sok éve megszokott tevékenységeikhez, életvitelük folytatásához biztonságos állapotnak. Amikor beoltanak minden jelentkezőt? Netán minden állampolgárt? Ha nem lesznek halálos áldozatok? Vagy ha már gyakorlatilag nem mutatható ki a vírus? Ha egy országos szűrőprogram az oltások után jelzi, hogy a védekezés hatékonynak bizonyult? Netán a mostani korlátozásokat is feleslegesnek tartja, s tekintet nélkül a következményekre vállal bármiféle társas, csoportos együttlétet? Ugyanakkor ezek a mostani kérdések sokakat egyszerűen félrevezethetnek a nagyon fajsúlyos ügyekben. Merthogy azt a hiú reményt keltik bennük, miszerint már ott tartanánk a védekezésben, hogy ezek az intézkedések sorsa a legfontosabb eldöntenivalónk. Holott hosszú hetekig, de félő, inkább hónapokig, bizonyosan nem lesz az.

Facebook

Szlávik János, aki maga is gyakorta szerepel az operatív törzs tájékoztatóin, illetve a kormányzati információs oldalon, a következőképpen fogalmazott: „el vagyok keseredve, aggasztó a tendencia, jelentősen megnőtt a kórházba és az intenzív osztályra kerülők száma, ha ez a trend így folytatódik, jó darabig nem fogunk utazni sehova - mondta egy utazással kapcsolatos webináriumon az infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, aki nyárra még nem venne repülőjegyet... A magyarok most is utazgatnak távoli helyszínekre, Közép-Amerikába, Tanzániába, más afrikai országokba, még Dél-Afrikába is, ez nagy jövés-menés pedig nem tesz jót a vírusmutációnak és a behurcolásnak - figyelmeztetett. A határok megnyitásról szólva elmondta, a járvány elején még bízott benne, hogy nyárra rendben leszünk, majd nyár végére tolta az időpontot.” (Napi.hu) Friss Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor virológus pedig ezt írta: „Ha elkényelmesedünk és kevésbé figyelünk, mert ’úgyis itt a vakcina’, akkor a vírus malmára hajtjuk a vizet. Vakcina és védekezés, mindkettő maximális bevetésére szükség lesz, hogy az idei év valóban a kilábalás éve lehessen” - írta.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.