Négy napot kaptak a debreceni egészségügyi dolgozók, hogy aláírják az új szerződésüket – másképp nem dolgozhatnak tovább

A Klinikai Központ vezetőjének levele szerint csak február 22-én ismerhették meg az új feltételeket, a döntésüket pedig legkésőbb február 26-án kell meghozniuk. Egy debreceni ügyvéd szerint az érintetteknek érdemes a kamarai jogászokhoz fordulniuk. A TASZ tájékoztatóval próbál segíteni a jogban kevésbé jártas dolgozóknak.
Lia

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Az RTL Híradó február 21-én számolt be arról, hogy az egészségügyi dolgozók közül sokan még mindig nem kapták meg az új szerződésüket, miközben a szolgálati jogviszonyukról szóló 2020-as törvény értelmében azt február 28-ig alá kell írniuk azért, hogy március 1-től kezdve az új jogviszony szerint dolgozhassanak tovább. A szerződést alá nem íróknak megszűnik az addigi munkája.

A Debrecinerhez eljutott Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ nem rég kinevezett vezetőjének az általuk foglalkoztatott egészségügyi dolgozók számára kiküldött, február 15-i keltezésű levele. Szabó ebben arról ír, hogy a Klinikai Központ egészségügyi dolgozói ma, február 22-én láthatják először az új szerződésüket, amelyet február 26-ig már alá is kell írniuk. Ezt kizárólag személyesen tehetik meg a saját szervezeti egységüknél, ez alól a GYED-en, GYES-en és szabadságon lévők is csak akkor jelentenek kivételt, ha „megjelenésükben fizikailag, ténylegesen akadályozottak”. Információink szerint ugyanezek a feltételek érvényesek a szintén a Debreceni Egyetem alá tartozó Kenézy Gyula Egyetemi Kórház dolgozói számára is.

A kamara jogászait ajánlja a debreceni ügyvéd

A témával kapcsolatban Zeke László debreceni ügyvéd a Lebbezzünk felfele nevű nyilvános Facebook-csoportjában február 20-án tett közzé egy bejegyzést, aminek az egyik hozzászólásában Zeke kifejti: a Debreceni Egyetem kórházai által biztosított négy nap még arra sem elég, hogy a koronavírusjárvány miatt a szokásosnál is jobban leterhelt, a jogban kevésbé jártas érintettek időpontot egyeztessenek egy ügyvéddel. „A szakszervezetek, a kamara jogászai, orvosai is nyilván benne vannak ebben a folyamatban, valószínűleg több információval rendelkeznek, mint egy »mezei« ügyvédi iroda. Ha valóban csak négy nap áll rendelkezésre, akkor célszerű őket segítségül hívni” – tanácsolta egy aggódó egészségügyi dolgozónak.

Tájékoztatókat állított össze a TASZ

Az idő rövidsége miatt a TASZ is igyekszik segíteni az egészségügyi dolgozókat a döntésük meghozatalában. Az általuk összeállított, témák szerinti bontású tájékoztató anyagot itt lehet elolvasni. A szervezet ezenkívül az érintettek figyelmébe ajánlja a tavaly novemberben életbe lépett felmondási tilalommal kapcsolatos információs anyagukat is, ezt ide kattintva lehet elérni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.