Heti koronavírus-körkép: a hajdú-bihari hírekben is az oltások veszik át a vezetőszerepet

Debrecen vezetése hallgat a járvánnyal kapcsolatban. A legtöbb város víruskommunikációja érezhetően eltolódott az oltási információk közlése felé. A Fidesz képviselői a nyitásról szóló konzultációt népszerűsítik.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A 2021. február 22-én reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Véget sem ért a második hullám, de a kormány tájékoztatása alapján már a harmadik is elérte az országot. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debreceni némaság

Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy sem Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, sem a város hivatalos honlapja, illetve annak erre a célra létrehozott felülete nem kommunikál semmit a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Ez az előző héten sem volt másképp: a polgármester közösségi oldalán egyetlen bejegyzésben sem foglalkozott a koronavírussal, az önkormányzati honlap fentebb említett aloldala pedig november 19-e óta, már három hónapja nem frissült.

Előtérbe kerültek az oltások

Most is akadtak ugyanakkor olyan hajdú-bihari városvezetők, akik szükségesnek látták a lakosság vírusügyi tájékoztatását. Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV február 19-i adásában elmondta: február 18. és 26. közötti időszakra bezárták az Egyesített Óvoda és Bölcsőde Bólyai utcai telephelyén a „Fecske” csoportot, mert egy dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett. A polgármester arról is beszélt, hogy a korábbi esést követően most újra emelkedik az új fertőzöttek száma: az előző heti 7 személy után most 13 fertőzöttről van tudomásuk.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere a február 19-i közösségi médiás bejegyzésében arról számolt be, hogy február 13. és 19. között 18 új esetet regisztráltak a városban, újabb haláleset viszont nem történt. Muraközi tájékoztatása szerint az Árpád úti és a Mátyás utcai idősotthonok lakói és dolgozói február 21-én megkapták a vírus elleni második védőoltásukat is.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere szintén ezen a napon közölte egy nyilvános Facebook-posztban: a városban 4 koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk, ugyanannyiról, mint két héttel ezelőtt. A polgármester beszámolt továbbá arról, hogy Nádudvaron is folytatódott a regisztráltak oltása. „A debreceni oltóponton 51 fő, a háziorvosi rendelőkben 73 fő, azaz összesen 124 fő kapta meg a vakcinát. Múlt héten Pfizer és Szputnyik V oltóanyaggal, a héten pedig már az AstraZeneca oltóanyaggal is oltottak” – közölte.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere ugyancsak február 19-én a város közösségi oldalán közzétett videóban beszélt arról, hogy 1 személyről 12-re nőtt a hatósági házikaranténra kötelezettek száma, újabb polgári lakos azonban nem hunyt el a vírusban. Tóth beszámolt arról is: a polgári háziorvosi rendelőkben az előző nap 31 személyt oltottak be AstraZeneca vakcinával, a következő napon pedig 32-en Debrecenben kaphatnak Pfizer-BioNTech, míg 4-en Szputnyik V oltóanyagot. Polgáron eddig összesen 125 lakost oltottak be a vírus ellen.

Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármestere a város honlapján február 17-én a lakosokat arról tájékoztatta, hogy háziorvosi körzetenként eltérő a fertőzöttek száma. „Karanténos fertőzött beteg az Árpád utcai körzetben nincs, az Árpád tériben 3, míg a vértesi körzetben 8 fő. Létavértes területén csak néhányan várnak még tesztelésre” – közölte. A polgármester arról is beszámolt: befejezték az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását, továbbá Létavértesen is elkezdték az idősek, valamint a krónikus betegek oltását.

A városok kommunikációja érezhetően tolódik a fertőzöttek, a kórházban ápolt betegek és az elhunytak számának ismertetése felől az oltással kapcsolatos információk közlése felé. Két önkormányzatban ezen a héten csak erre szorítkoztak. A Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára február 18-án töltöttek fel egy híradást, amely szerint február 14-én a Karap Ferenc utcai rendelőben oltották a regisztrált személyeket.

Február 18-án Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere a közösségi oldalán azt közölte: a településen már beoltották az egészségügyi dolgozókat, ahogy a szociális intézmények dolgozóit és lakóit is. „Már napok óta mind a 8 felnőtt háziorvosi körzetben elkezdődött az oltás városunkban. Két körzetben a 60 év alatti krónikus betegek, míg a többi hat körzetben a 80 év feletti idősek kapnak oltást ” – tájékoztatott Szólláth.

Óvintézkedés a derecskei konyhán

A hajdú-bihari városok víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármesterének február 17-i közösségi médiás közleménye szerint megelőző óvintézkedést vezetnek be a város központi konyhájában: a szolgáltatást február 18-tól csökkentett létszámmal látják el, csak „A-menüt” biztosítva a lakosság számára.

Vitányit beoltották, a többiek konzultálnak

Ahogy arról a Debreciner is beszámolt, Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő február 18-i közösségi médiás bejegyzése szerint megkapta a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcináját. Azt, hogy relatíve hamar sorra került, a képviselő azzal magyarázta: az elsők között regisztrált a védőoltásra.

Az elmúlt héten Hajdú-Bihar megye több – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselője is demonstrálta, ők maguk is kitöltik a legújabb, nyitásról szóló nemzeti konzultációt. Így tett Pósán László, Bodó Sándor és Tiba István is. Tiba videóban számol be tettéről, néhány másodperc erejéig pedig azt is megmutatja, mit válaszolt a 6-os és a 7-es kérdésekre: ezek alapján a képviselő szeretné, ha koncertekre, fesztiválokra és sporteseményekre is beengednék azokat, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, továbbá, hogy a járvány elmúltáig csak olyan külföldiek léphessenek be Magyarország területére, akiket már beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.