A jelenlegi formában nem fogadják el új szerződésüket a debreceni traumatológusok, megszűnhet az ellátás – írja a Telex

Két feltétellel sem értenek egyet, ezért azonnali egyeztetéseket kérnek. A klinika korábban négy napot adott a szerződések aláírására.
telex.hu

Tegnap, február 22-én írtunk arról, hogy a Debreceni Egyetem alá tartozó egészségügyi dolgozók, így a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház alkalmazottai is mindössze négy napot kaptak arra, hogy elolvassák az új, március elsejétől érvényes szerződésüket, és döntsenek annak aláírásáról. Nem egy egyszerű szerződéshosszabbításról van szó: az eddigi közalkalmazotti státuszból egy 2020-as törvény értelmében az egészségügyi dolgozók most lépnek át az egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

A Telex szintén február 22-én jutott hozzá egy levélhez, amelyet a Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály szakorvosai küldtek el Szabó Zoltán klinikai elnöknek, valamint Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek. A dolgozók észrevételei szerint a nekik felkínált szerződésből hiányzik a Magyar Traumatológus Társaság ajánlása szerinti fix díjból származó juttatás, ugyanakkor rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást, amivel a traumatológus szakma nem ért egyet.

A Telex ezzel kapcsolatban említi a Magyar Orvosi Kamara honlapján olvasható információkat. A kamara azt írja, a többletmunka „csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás”.

Levelük végén a debreceni traumatológusok kijelentik: azonnali egyeztetéseket kérnek, mert a jelenlegi formában nem fogják aláírni a szerződésüket. „2021. március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik” – figyelmeztetik a klinika vezetését.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.