Mégis aláírják szerződésüket a debreceni traumatológusok – Kötélhúzás pandémia idején

Pálinkás Józsefék a határidő kitolására szólították fel a kormányt. Szanyi Tibor pártja szerint pedig az egészségügyi dolgozóknak egyáltalán nem szabadna elfogadniuk az új szerződésüket.
Katonai sátor a Kenézy Kórház előtt
Budai Péter

Február 23-án a Debreciner is beszámolt arról, hogy a Telex információ szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központ traumatológus szakorvosai nem fogadják el a nekik felkínált új munkaszerződést, így – legalábbis ideiglenesen – megszűnhet a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás. A megelőző napon pedig egyedüliként mi írtuk meg: a felsőoktatási intézmény által működtetett kórházakban az egészségügyi dolgozóknak mindössze négy napot adtak a státuszváltással is járó szerződések megismerésére és aláírására.

Az ATV még február 23-án arról értesült, hogy az egyetem vezetésének már sikerült is rendeznie az orvosok által kifogásolt két vitás pontot, ezért március elsejétől zavartalanul folytatódhat az ellátás a Klinikai Központban. Az ATV változtatás nélkül közölte az egyetemtől kapott levelet, amelyben az intézmény valamiért fontosnak tartotta megvédeni a kormány által kialakított, a pandémia ellenére bevezetett új rendszert: „A jogviszony kiszámíthatóbb és megbecsültebb életpályát teremt az egészségügyi dolgozóknak. Ezzel párhuzamosan zajlik minden idők legnagyobb orvosi béremelése és folytatódik az ápolói béremelés is” – írták.

Székely Sándor szerint kapitálisat hibázott az ellenzék

A témában február 23-án közleményt küldött el szerkesztőségünknek Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM. Ebben az egészségügyi dolgozókat arra biztatták: ne írják alá a szerződéseket, ugyanis a változások szerintük a szakdolgozók jövedelmének csökkenésével járnak majd. „Az Országgyűlés, különösen annak ellenzéki része kapitális hibát követett el azzal, hogy szinte konszenzussal fogadta el a vonatkozó törvényt. Ennek isszuk most a levét, hiszen rajtam kívül kevesen mondhatják el, hogy nem szavazták meg a szakdolgozók kivéreztetését előidéző állapotokat” – fogalmazott Székely Sándor, a párt országgyűlési képviselője.

Pálinkásék szerint a jogbizonytalanság veszélyezteti a felelősségteljes betegellátást

Február 24-én Pálinkás József volt MTA-elnök és oktatási miniszter szervezete, az Új Világ Néppárt szintén eljuttatott hozzánk egy közleményt. Ebben a kormányt felszólították: egy hónappal hosszabbítsák meg a szerződések aláírásának határidejét, mivel sokan ezeket még mindig nem kapták kézhez, pár napon belül pedig olyan döntést kell hozniuk az érintetteknek, amely gyökeresen átalakíthatja életüket, egzisztenciájukat, szakmai előremenetelüket és a betegeik biztonságát is.

„Ez olyan mértékű jogbizonytalanságot okoz az orvosok és ápolók körében, ami miatt nem tudják felelősségteljesen végezni a betegellátást. Lesznek, akiket az idő szorítása, a bizonytalan feltételek eltántorítanak az aláírástól. Ez végzetes hiányt teremthet az ellátásban, amit egy felelős Kormánynak minden áron el kell kerülnie!” – figyelmeztetnek Pálinkásék, akik szerint a kormány a felelős azért, hogy az orvosok megemelt bére és a hálapénz kriminalizálása ellenére az egészségügyi dolgozók jogviszonyával kapcsolatos 2020-as törvény nem egy sikertörténet, ez pedig nem jó az orvosoknak és a betegeknek, de a koronavírus harmadik hulláma miatt szerintük még a kormánynak sem.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.