Rémhírterjesztésért bejelentést tettek Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő vakcinákról tett nyilatkozata miatt

Varga egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egyes hírek szerint hamisított keleti oltóanyagokat használna a kormány. Amikor bizonyítékokról kérdezték, a politikus azt mondta: „hallottuk a televízióban”.

Február 26-án ülésezett az ellenzéki összefogás által életre hívott „Covid 2021 Vizsgálóbizottság” nevű egyeztető fórum. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció debreceni kötődésű országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a hírek szerint az Európai Gyógyszerügynökség által bevizsgált vakcinák felét nem hívja le a kormány – a nyilvánosságban ez eddig valójában csak a Moderna termékével kapcsolatban merült fel –, miközben „bevizsgálatlan, innen-onnan összeszedett, talán hamisított keleti vakcinákkal próbálja a magyar lakosságot beoltani”.

A sajtótájékoztatót követően az M1 Híradó munkatársa megkérdezte Vargától, van-e bizonyítéka az állításaira. A politikus a válaszában annyit mondott: „hallottuk a televízióban”, hogy világszerte több hamisított kínai oltóanyagszállítmányt találtak.

A DK-s politikus szavairól a magyarországi nem kormánypárti sajtó legtöbb orgánuma nem számolt be, Fidesz-közeli lapok ugyanakkor ezt fontosnak találták, a HírTV honlapja például a vonatkozó cikkének a Már hamisított keleti vakcinákról beszél a Gyurcsány-párti politikus címet adta.

A Magyar Nemzet február 27-én számolt be arról, hogy a feljelentéseiről elhíresült Tényi István a DK-s képviselő szavai miatt ismeretlen tettes ellen tett bejelentést a Központi Nyomozó Főügyészségnél. Mivel Varga a sajtótájékoztatón „keleti” vakcinákról beszélt, és semmivel nem támasztotta alá, hogy például az orosz Szputnyik V vakcina hamisítvány lenne, ezért véleménye szerint az ügyben fennáll a rémhírterjesztés gyanúja.

A 2020-ban módosított Büntető Törvénykönyv a következőképpen rendelkezik a veszélyhelyzet alatti rémhírterjesztésről: „Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Facebook
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.