Heti koronavírus-körkép: vírus- és baktériumölő gyógyszeren dolgoznak a Debreceni Egyetem kutatói

Már a kisebb városokban is jóval száz fölött vannak beoltott személyek, a harmadik hullám viszont egyre jobban érezteti a hatását: mindenhol radikálisan emelkedik az új fertőzöttek száma. Hajdú-Bihar megye egyéni országgyűlési képviselői közül mégis csak Tiba István foglalkozott a helyi járványhelyzettel. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ új rendszert alakított ki a fertőzésen átesett, továbbra is tüneteket produkáló betegek kezelésére.
MTI/Czeglédi Zsolt

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Véget sem ért a második, de az országot máris elérte a harmadik hullám, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Több mint három hónap után frissült a debreceni vírusoldal

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere február 25-én tette közzé közösségi oldalán, hogy bővítik a városi segélyalap igénybevételére jogosult személyek körét. „A vendéglátóiparban, fitnesztermekben dolgozókat is szeretnénk segíteni. A város támogatást szeretne nyújtani azoknak a nappali tagozatos diákoknak is, akik a tavaszi veszélyhelyzetet követően a koronavírus miatt veszítették el az egyik szülőjüket” – tájékoztatott a polgármester, majd hozzátette: duplájára növelték az egyszeri támogatás összegét is, 50 ezer forint helyett már 100 ezer forintra lehet pályázni, az a család pedig, amelyben többen is jogosultak, 160 ezer forintot kaphat. A november 19-e óta hallgatag hivatalos debreceni járványügyi tájékoztató honlap február 25-én frissült a bővítés hírével. A debreceni segélyalap sajátos költéseivel ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Betört a harmadik hullám

Ahogy a járvány során eddig szinte minden alkalommal, ismét számos városvezető döntött úgy, hogy megosztja az általuk megismert fertőzési adatokat a településük lakosságával. Február 26-án töltötték fel a Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára azt a felvételt, amelyen Sőrés István (Fidesz), Hajdúböszörmény alpolgármestere a helyi járványhelyzet romlásáról számolt be: az előző héthez képest ugrásszerűen növekedett a fertőzöttek száma, valamint nőtt a kórházban ápolt betegek száma is. Habár már nem kötelező a város közterületein a maszk viselése, az alpolgármester mégis ezt ajánlja a böszörményieknek. Sőrés István mindenkit arra biztatott: oltassa be magát a koronavírus ellen. A videómegosztóra február 24-én töltöttek fel egy felvételt, amelyen Kiss Attila (Fidesz) polgármester elmondja: ő is megkapta már az oltást. „Ahogy egy zenész barátom mondaná, én is tagja lettem az Astra zenekarnak, tehát mi az AstraZeneca nevű oltást kaptuk meg” – fogalmazott a városvezető.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben február 26-án arról beszélt, a beszámolóját követő napon oldják fel a városi óvoda Bólyai utcai telephelyén a „pingvin” csoport karanténját, a „fecske” csoport pedig aznap még szünetelni fog. A Balmazújvárosi Általános Iskolában egy személynek lett pozitív a koronavírustesztje, az önkormányzati dolgozók között viszont nem találtak új fertőzöttet. A polgármester azt is elmondta: az előző héthez képest közel a duplájára, 24-re nőtt a fertőzöttek száma. Balmazújváros holnapján még február 23-án jelent meg a városban dolgozó felnőtt háziorvosok közös tájékoztatója, amelyben azt írják: a kínai Sinopharm vakcinája hatásos és biztonságos. „Első körben a 60 éven felüli, regisztrált pácienseinket várják a háziorvosok oltásra” – írták.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere február 26-án tette közzé közösségi oldalán, hogy február 20. és 26. között 27 új fertőzést regisztráltak a településen, újabb haláleset pedig a vírussal összefüggésben nem történt. „Folytatódik Berettyóújfaluban a védőoltások beadása. A kórházi oltóponton túl a háziorvosok is nagy számban tudnak vakcinát beadni a rászoruló, és regisztrált polgároknak. Ezen a héten a háziorvosaink összesen 295 védőoltást adhattak be” – számolt be a polgármester.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere szintén február 26-án jelentetett meg egy nyilvános bejegyzést, amely szerint a városban 8 koronavírus-fertőzöttről van tudomásuk, ami növekedést jelent az előző héthez képest. „Ezen a héten is folytatódott az oltások beadása, melynek során a négy felnőtt háziorvosi körzetben összesen 192 fő kapta meg a vakcinát Pfizer, AstraZeneca és Sinopharm oltóanyagokkal” – írta a polgármester. A részletes tájékoztatójában Maczik Erika arról is beszámolt, hogy miután a Nádudvari Népi Szakgimnáziumban 2 tanuló és 1 oktató is megfertőződött, az érintett szakmai csoportot karantén alá helyezték.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Horváth Zoltán (Fidesz), Hajdúdorog polgármestere február 25-én a település honlapján tette közzé tájékoztatóját, amelyben arról írt, a fertőzöttek száma a korábbi csökkenés után ismét növekszik, ezért a város lakóit arra kéri: tartsák be az előírt óvintézkedéseket. A polgármester arról is beszámolt, hogy a Móra Ferenc Általános Iskolában a korábbi napokban több pedagógus koronavírus-tesztje is pozitív lett, ugyanakkor az intézményben normál tanítási rendben folytatódott az oktatás. A város lakóit Horváth arra kérte, regisztráljanak a védőoltásra a kormányzati oldalon.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere február 26-án a város közösségi oldalán közzétett videójában arról beszélt, hogy a korábbi héten közölt 12 személy helyett már 21-en kerültek hatósági házikaranténba, újabb haláleset azonban nem történt a településen. A háziorvosoktól kapott információi alapján a polgármester közölte: a héten 135 polgári lakos kapott a helyi rendelőben AstraZeneca és Sinopharm vakcinákat, 10 személy pedig Debrecenben Pfizer vakcinát kapott.

Hajdú-Bihar megye városainak heti víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy Szeli Zoltán (független), Tiszacsege polgármesterének február 23-i tájékoztatója szerint a településen is elindult a lakosság beoltása, az online regisztrációban pedig a helyi szolgáltató csarnokban segítséget nyújtanak az oltakozni vágyóknak.

Vírusölő, antibakteriális gyógyszert fejleszt a Debreceni Egyetem a koronavírus ellen

A Debreceni Egyetem honlapján február 23-án jelent meg a hír, miszerint vírusölő vegyületek létrehozásán dolgoznak az intézmény Gyógyszerésztudományi Karának dolgozói. „Az általunk kifejlesztett átalakításokkal az alapvetően antibakteriális hatású vegyületek (például a teikoplanin, vankomicin) különböző vírusok ellen is hatásossá tehetők. Ez egy fontos nemzetközi kutatási irány, ami a COVID19-járvány miatt most előtérbe került, Magyarországon egyedül mi dolgozunk ezen a szintetikus területen” – idézi Borbás Anikó tanszékvezetőt az egyetem sajtóirodája. Borbás kiemelte, hogy az általuk előállított antibiotikum-származékoknak az antivirális hatásuk mellett megmarad vagy erősödik az antibakteriális hatásuk is, ez pedig nagyon fontos a koronavírusos megbetegedések gyógyítása során, ugyanis a betegeknél gyakran jelentkezik bakteriális felülfertőződés.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Szintén az egyetemi honlapon jelent meg február 26-án egy információ, amely szerint az országban egyedülálló módon egy „Post-COVID Szakambulancia Hálózat” nevű rendszert alakítanak ki a Klinikai Központban, ahol a betegségen átesett, de még mindig heveny tüneteket mutató személyeket fogják kezelni. „A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés COVID-19 fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal történhet” – idézi az egyetemi honlap Papp Máriát, a Klinikai Központ alelnökét.

Tiba: a polgármesterek hívják fel a figyelmet az oltásra

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselője közül az előző héten egyedül Tiba István foglalkozott a helyi járványhelyzettel. Február 26-i élő Facebook-bejelentkezésében arról beszélt: végtelenül fontosnak tartja, hogy a városvezetők felhívják a figyelmet az oltási lehetőségre, a lakosok pedig oltassák be magukat, mindegy, hogy milyen vakcinával, mert addig nem lehet nyitásról beszélni, addig nem érhet véget a járványhelyzet.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.