Elindult az Újvárad, a korábbi váradosok új kulturális folyóirata – Számítanak az előfizetőkre

Az önállóságát vesztett Várad szerkesztőségének egy része 2020 decemberében határozta el, hogy új lapot hoznak létre. Napokon belül bemutatják az Újvárad.ro-t is, amely aktuálisabb és fiatalosabb tartalommal fog szolgálni a print verzióhoz képest. A pályázatok mellett elsősorban előfizetésekre és lapeladásokra támaszkodnának.

December 17-én a Debreciner is írt róla, hogy Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök kulturális megszorítása megszüntette a Partium egyik legfontosabb kulturális folyóirata, a Várad önállóságát. A lapot beolvasztották a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárba, a döntés miatt Szűcs László főszerkesztő felállt a lap éléről. Szűcs a Debrecinert már akkor arról tájékoztatta: új lap indítását tervezi a vele együtt távozó korábbi szerkesztőségi tagokkal és más személyekkel.

erport.ro

Az Erport.ro közéleti és kulturális lap március 3-án arról számolt be, hogy elindult a Szűcs által korábban bejelentett új folyóirat, amely az Újvárad nevet kapta. Az első számot március 8-án, román idő szerint 17 órától mutatják be; az irodalmi rovatában többek között Markó Béla, Grecsó Kisztián, Nemes Z. Márió, Áfra János és Babiczky Tibor szövegeit közlik.

A Holnap Kulturális Egyesület által kiadott, Csíkszeredában nyomtatott lapot Debrecenben a Lapker újságárusainál lehet majd megvásárolni. Az Erport.ro cikke szerint szintén március 8-án mutatják be más könyvek mellett a 2020-ban váratlanul elhunyt Péter I. Zoltán helytörténész, szerkesztő Régi képeslapok, régi történetek – Nagyvárad című sorozatzáró kötetét.

Szűcs László
Polgár Tóth Tamás

Szűcs László, az Újvárad főszerkesztője a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a lap célközönsége nagyrészt megegyezik a Várad korábbi olvasóival: váradi lapot csinálnak, nem csak váradiaknak. Ennek megfelelően a szerzők között is vannak magyarországiak, erdélyiek és helyiek is. Igényes olvasóközönséget céloznak meg, akiket szépirodalmi írások mellett képzőművészeti anyagok, színházi kritikák és tanulmányok érdekelnek. Szűcs elmondása alapján azt a célt tűzték ki, hogy minél hosszabb távon tudják működtetni a lapot. A főszerkesztő arról is beszámolt, hogy március 5-én indítják el az Újvárad.ro-t, amely részben független lesz a nyomtatott verziótól: aktuálisabb, fiatalosabb platformként képzelik el, várhatóan elsősorban ott jelennek meg a Várad körül mindig is megtalálható fiatal szerzők. A nyomtatott és a print Újváradnak külön vezető szerkesztője van.

Szűcs a Debrecinernek azt is elmondta, hogy hosszútávon a lehető legnagyobb mértékben szeretnének az előfizetőkre és a lapeladásra támaszkodni. „Nyilván kihasználunk minden lehetőséget, ahol pályázni lehet, akár itt Romániában, akár Magyarországon, de az igazi biztonságot nem csak a pályázati támogatások adhatják meg, hanem az előfizetések és a szabad árusítás” – fogalmazott Szűcs, majd hozzátette, hogy a Holnap Kulturális Egyesület a könyvkiadásból származó bevételekkel is az Újvárad működését igyekszik biztosítani.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.