Heti koronavírus-körkép: Böszörmény vezetője a lélegeztetőgépre kerülő betegek magas halálozási arányára figyelmeztet

A járvány első hullámához hasonlóan Hajdú-Bihar megye városai ismét különböző stratégiákkal próbálják megvédeni a lakosságukat. Püspökladányban az önkormányzat adminisztrációs terheket vállalt át az orvosoktól, Polgáron pedig két autóval szállítják az oltásra váró személyeket az oltópontra. Hajdúnánáson nagyszabású tartósélelmiszercsomag-osztásba kezdtek: naponta 100 hetven éven felüli lakos kapja meg a nagyrészt helyben előállított termékeket.
Oltás előtti vizsgálat Hajdúböszörményben
YouTube

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Papp szerint Debrecen még csendesebb lesz

Március 6-án tette közzé saját közösségi oldalán Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere az ország „bezárásával” kapcsolatos gondolatait. A politikus úgy véli, Debrecen még csendesebb lesz a következő hetekben, a koronavírus-járvány harmadik hulláma pedig sokkal „nehezebb”, mint az előző kettő volt. Papp felhívta a debreceniek figyelmét, hogy minimálisra kell csökkenteni a személyes találkozásokat. „Sok türelemre lesz szükségünk, hogy megfékezhessük a vírust, de ha most fegyelmezettek vagyunk, hamarosan újra együtt lehetünk!” – fogalmazott.

„Ez nem játék!” – Figyelmeztet Hajdúböszörmény polgármestere

Március 5-én töltötték fel a Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára azt a videót, amelyben Kiss Attila (Fidesz) polgármester arról beszél, tovább romlott a helyi járványhelyzet. 85 új fertőzöttről van tudomásuk, 4 böszörményi lakost pedig kórházban ápolnak. A városvezető tájékoztatása szerint a településen több mint 1800-an kaptak meg legalább egy védőoltást. Kiss felidézte: korábban sokan kritizálták azért, mert a város teljes belterületén elrendelte a maszkviselést. „Én is szeretek maszk nélkül szaladgálni, de ez nem játék! 6-700 ember van lélegeztetőgépen Magyarországon, és tudjuk, hogy szörnyű arányok vannak: körülbelül az 50 százalékuk nem éli túl” – fogalmazott a polgármester, majd hangsúlyozta, komolyan kell venni a most a kormány által is bevezetett intézkedéseket.

Hajdúböszörmény honlapján március 2-án jelent meg egy felhívás, amely szerint a harmadik hullám miatt komoly veszélyt jelent a szakrendeléseken összegyűlő betegek nagy száma, ezért a lakosokat arra kérik: csak azok vegyék igénybe a szakrendelők szolgáltatásait, akiknek az egészségügyi állapota ezt valóban indokolja. Ugyanezen a napon a városi honlapon arra is felhívták a helyiek figyelmét, hogy a védőoltáshoz csak előzetes regisztráció segítségével lehet hozzájutni, a betegeket pedig a saját háziorvosuk fogja értesíteni a beadás időpontjáról és helyszínéről.

Hajdúszoboszlón csalók hívogatják a lakosokat az önkormányzat nevében

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere március 6-án tette közzé saját közösségi oldalán, hogy a bejegyzése idején 80-100 közötti számban találhatók a városban aktív koronavírus-fertőzöttek, a számuk pedig napról napra nő. A polgármester még március 2-án posztolta, hogy a helyi járóbetegellátó centrum vezetője arról tájékoztatta: az intézmény dolgozóinak 60 százaléka már a második védőoltását is megkapta, így az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő lakosság veszélyeztetettsége jelentős mértékben csökkent.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Hajdúszoboszló honlapján március 2-án egy álhírt cáfolva a település polgármesteri hivatala arról írt: az önkormányzat nem nyújt anyagi támogatást a védőoltással kapcsolatban, mivel az ingyenes. „Az erre hivatkozó telefonok nem valósak, semmilyen körülmények között NE adják meg a bankszámlaszámaikat a telefonálónak!” – figyelmeztetett a hivatal.

Kitartást és türelmet kérnek a városvezetők

A két fentebb már említett hajdúvároson kívül az elmúlt héten is több hajdú-bihari település vezetője érezte fontosnak, hogy beszámoljon a legfrissebb helyi járványadatokról. Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV március 5-i adásában arról beszélt, a harmadik hétre eltűntek a városból az aktív fertőzöttek, a nyolcadik hétre azonban 36 személyre nőtt a számuk. A polgármester arra kérte a város lakóit, tartsák be a legújabb járványügyi intézkedéseket, így megőrizhetik a helyüket a régió legkevésbé átfertőződött települései között. „Láboljuk már meg végre ezt a válságot” – fogalmazott Hegedüs.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere március 5-i Facebook-videójában arról tájékoztatta a település lakosait, hogy a városban az előző héten 30 új fertőzést regisztráltak, újabb haláleset pedig nem történt. „A szabályokat tartsuk be, egyébként meg tartsunk ki!” – kérte a helyieket a polgármester.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere március 3-án a település honlapján közölte: 21 aktív fertőzöttről van tudomásuk, ez pedig jelentős növekedés a korábbi időszakhoz képest. A városvezető adatismertetése szerint eddig összesen 396 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Derecskén, közülük 4-en hunytak el a betegségben.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere március 5-én egy nyilvános Facebook-posztban tette közzé, hogy a városban 23 fertőzöttről tudnak, háromszor annyiról, mint egy héttel korábban. A polgármester bejegyzése szerint a háziorvosi körzetekben egy hét alatt 224 személy kapta meg a Pfizer-BioNTech és a Sinopharm vakcináját, így összesen már több mint 700 nádudvari kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere március 5-én a város közösségi oldalára feltöltött videójában arról tájékoztatta a település lakóit, hogy az előző heti 21 személy helyett már 26-an vannak hatósági házikaranténban. A polgármester bevallása szerint a kórházban ápoltak számáról nincsenek információik, azt azonban közölte, hogy újabb haláleset a betegséggel összefüggésben nem történt. A városvezető elmondta, az előző héten újabb 254 lakost oltottak be, többségében a kínai Sinopharm, kisebb részben az amerikai Moderna és a Pfizer vakcináival. A második adagot eddig 42-en kapták meg, mindannyian a Pfizer oltóanyagát. Tóth tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben összesen 634 polgári kapott valamilyen oltást, az egészségügyi dolgozókkal együtt a számuk már megközelíti a 700-at. A polgármester türelmet kért az oltásra váró polgáriaktól: „Az orvosaink nagyon túlterheltek, fáradtak is. Vigyáznunk kell rájuk, mert ha ők túlfáradnak vagy kibuknak, az mindannyiunknak nagyon nagy gondot fog okozni” – fogalmazott.

Ahogy arról a Debreciner a sajtóban egyedüliként beszámolt, a polgármester március 8-án jelentette be: az önkormányzat két autót, valamint hozzá sofőröket biztosít arra, hogy a védőoltásra váró személyeket az oltási pontra szállítsák.

Helyben termelt élelmiszereket osztanak a nánási időseknek

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere március 3-án osztotta meg a Hajdúnánási Televízió videóját arról, hogy az önkormányzat dolgozói naponta átlagosan 100 hetven éven felüli helyi lakosnak osztanak többnyire helyben megtermelt termékekből álló, 7 kg tömegű tartós élelmiszercsomagot. Ez abból a városi alapból valósul meg, amelyet még a koronavírus-járvány első hullámának idején hozott létre az önkormányzat. „Széleskörű konzultációt indítottam: próbáltam megkérdezni egyrészt a képviselő-csoportok álláspontját, megkérdeztük azokat a nagyobb adományozókat is, akik a több mint 4 millió forint jelentős részét befizették, hogy egyetértenek-e ezzel a logikával, és megkérdeztük a szakmát is, hogy mi lenne a jó megoldás” – számolt be az előkészületekről Szólláth Tibor, hozzátéve: azért döntöttek az idősek segítése mellett, mert a járvány az ő korosztályukat érinti leginkább. A csomagok lisztet, burgonyát, száraztésztát és savanyú káposztát tartalmaznak, összesen több mint 2000 adagot osztanak ki.

A püspökladányi önkormányzat feladatokat vállal át a háziorvosoktól

Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere március 3-án tett közzé egy videót, amelyben bejelenti: az önkormányzat három dolgozója segíti a háziorvosokat az adminisztratív teendőkkel kapcsolatban. Tóth bízik abban, hogy ezzel a feladatátvállalással nagy mértékben tudják segíteni az orvosok munkáját. „Természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oltási folyamat előrehaladását gyorsítsuk” – fogalmazott a polgármester.

Nádudvar vezetője az „5 százalék” miatt választja az oltást

A hajdú-bihari városok víruskommunikációja kapcsán megemlítendő még Maczik Erika, Nádudvar polgármesterének március 7-i megrendítő bejegyzése, amelyben a kétéves kora óta a gyermekbénulás következményeivel küzdő édesanyja temetésének négyéves évfordulója alkalmából párhuzamot vont a Magyarországon azóta leküzdött betegségre és a koronavírusra adott társadalmi reakciók között, kiemelve, hogy az egyik legnépszerűbb, egészségügyi témákkal foglalkozó portál szerint a gyermekbénulás-járvány az esetek 95 százalékában enyhe lefolyású vagy tünetmentes. A szöveg egy pontján Maczik Erika név szerint sorolta fel az 1931-es járvány hat nádudvari gyermekáldozatát, majd feltette a kérdést: „Akik ma tagadják, elbagatellizálják a koronavírus világjárvány létét, hatását, mi a véleményük a fenti adatokról? Sok vagy kevés? Szerintem egynek sem kellett volna bekövetkeznie, ha időben lett volna ellene oltóanyag” – fogalmazott a polgármester, majd közölte: bár nincs semmilyen alapbetegsége, ő maga beoltatja magát a koronavírus ellen. „Magamért, a gyermekeimért, a családomért, a közösségemért. Azért az 5%-ért…” – írta.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Az egyetem részeként épül a debreceni vakcinagyár

A Debreceni Egyetem honlapja március 1-én számolt be arról, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatón jelentette be: a „Nemzeti Oltóanyaggyár” nevet viselő beruházás a Debreceni Egyetem részeként fog megépülni. „A miniszter kifejtette, hogy az 55 milliárd forintos beruházás részeként 6,5-7 milliárd forintból egy speciális, a COVID elleni vakcinát előállító egység épül, ami 2023 első felében már gyárthatja a vakcinát. A védőoltások szélesebb spektrumát gyártó üzem pedig várhatóan 2025-ig fog elkészülni” – ismertette az elmondottakat az egyetemi sajtóiroda.

Ugyanezen a napon az intézmény honlapja arról is írt, hogy 3 ezer eldobható maszkot adományozott az egyetemnek a Magyarországon tanuló kínai diákokat tömörítő Kínai Önkéntes Szolgálat. „A Debreceni Egyetemen csaknem 6500 külföldi diák tanul, köztük 350 fős létszámával a harmadik legnagyobb nemzetközi közösség a kínai” – tájékoztatott a sajtóiroda.

Vitányi szerint példát mutat a százéves mezősasi férfi

Habár az országos fejleményekről, például a szigorításokról többnyire beszámolt a 6 – egyaránt fideszes – hajdú-bihari egyéni országgyűlési képviselő, a helyi járványhelyzettel csak Vitányi István és Bodó Sándor foglalkozott az elmúlt héten, ők is csak érintőlegesen.

Vitányi március 2-án közölte a Facebook-oldalán, hogy megbeszélést folytatott a megyei kormányhivatal berettyóújfalui járási hivatalának vezetőjével a koronavírus elleni védekezés eddigi tapasztalatairól, valamint arra kérte a választóit: akik még nem tették meg, regisztráljanak a védőoltásra. Ugyanő március 5-én a debreceni önkormányzati média cikkét osztotta meg Fejes Lajos, egy százéves mezősasi lakos második oltásáról. „Fejes Lajos mezősasi lakos mindenkinek példát mutat a jelenlegi helyzetben, ahol az oltás után kialakult védettség menti meg az időseket a fertőzéstől és akár a tragédiával fenyegető megbetegedéstől is” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Bodó Sándor március 4-én töltött fel egy fotót a közösségi oldalára, amelyen telefonnal a kezében látható. A képhez írt kommentár alapján telefonos fogadóórát tartott, amelyen a leggyakoribb téma a koronavírus elleni vakcinára történő regisztráció és a kormány nyitásról szóló konzultációja volt.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

debreciner.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.