Az egyenjogúság értékei minden társadalmat gazdagítanak

Az IGEP-díjra 2021. május 21-ig lehet jelölést leadni.

Március 10-én megkezdődött a jelöltállítás a finn kormány által alapított nemzetközi egyenjogúsági díjra (International Gender Equality Prize – IGEP).

A díjat a finn kormány 2017-ben, Finnország függetlenné válásának 100. évfordulója tiszteletére alapította azzal a céllal, hogy világszerte előmozdítsa a nemek közötti egyenjogúságot. Az egyenjogúságnak ugyanis kulcsszerepe volt abban, hogy Finnország egy évszázad alatt szegény agrárországból a világ egyik legsikeresebb államává vált. A finnek hisznek abban, hogy az egyenjogúság értékei minden társadalmat gazdagítanak.

A kétévente kiosztott nemzetközi egyenjogúsági díjban az a magánszemély vagy szervezet részesülhet, aki kiemelkedő módon járult hozzá a nemek közötti egyenlőség megvalósulásához. A díjjal járó összeget nem a kitüntetett kapja meg, hanem az általa megjelölt egyenjogúsági projekt vagy szervezet.

Az IGEP-díjra 2021. május 21-ig lehet jelölést leadni ezen az internetes oldalon.

Az első kitüntetett 2017-ben Angela Merkel kancellár volt, aki a díj 150 000 eurós összegét a családi erőszak áldozatait támogató nigeri szervezetnek (SOS Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale) ajánlotta fel. A díjjal a szervezet régi álma válhat valóra: a pénzből menedékház épül Niger fővárosában, a családi erőszak áldozatává vált nőknek és gyermekeknek.

genderequalityprize.fi

Az IGEP második díját az Eqality Now szervezet kapta. Az Eqality Now tevékenységének 25 éve alatt több mint 50 diszkriminatív törvényt megváltoztatását érte el. A szervezet helyi szinten, az adott országok szükségleteihez igazodva tevékenykedik, de nemzetközi befolyással is bír a törvényhozásra, az emberkereskedelemre és az eljárásmódokra. A szervezetnek sikerült változást elérnie többek között a lányok körülmetélése és a gyermekházasságok megítélésének ügyében.

A zsűri tagjai 2021-ben:

Eva Biaudet (elnök ) országgyűlési képviselő, korábbi szociális és egészségügyi, valamint egyenjogúsági miniszter
Bella Forsgrén – országgyűlési képviselő, a Foglalkoztatási és egyenjogúsági bizottság tagja
Dean Peacock – a Confronting Militarised Masculinities Initiative és a Women's International League for Peace and Freedom szervezetek igazgatója, a Sonke Gender Justice és a MenEngage Alliance szervezetek alapító tagja
Matti Vanhanen – Finnország pénzügyminisztere
Melanne Verveer – a Georgetown Institute for Women és a Peace and Security at Georgetown University főigazgatója, az Egyesült Államok korábbi nőügyi nagykövete

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.