Alig két éve átadott szabadidőparkra építtetne rendezvénycsarnokot Hajdúszoboszló vezetése

Czeglédi Gyula polgármester szerint a játékelemek szervesen illeszkednek majd a létesítményhez. Elődje, Sóvágó László ugyanakkor arra figyelmeztet: az elemek nagyobbik részét csak szétverni lehet, mozgatni nem. Szerinte egy korábban kijelölt helyszín lenne alkalmas a beruházásra. A terepszemlénk alapján úgy tűnik, egyes részek valóban az építkezés áldozataivá válhatnak.
Polgár Tóth Tamás

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Március 2-án jelent meg a – jogi szervezetként már nem működő – Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület közösségi oldalán egy bejegyzés, amely felkavarta a város különben is meglehetősen aktív közéletét. „Lerombolják a Szabadidő Parkot, több százmilliós kár” – olvasható a posztban, amelyet cikkünk írásakor már 94-en osztottak meg, 45 hozzászólás mellett 184 reakciót is kiváltott. A mellékelt fotókon a 2019-ben átadott létesítmény egyes elemei láthatók.

A korábban a várost vezető, 2019 óta viszont ellenzékben lévő szervezet a település lakóit figyelmeztette: nem sokáig láthatják a szabadidőparkot, Czeglédi Gyula (független) polgármester ugyanis döntött arról, hogy az új „sportcsarnok” annak helyén épüljön meg. „A 380 millióból épült park egyes elemeit szétverik, a fákat kivágják. Az előterjesztés utal részbeni pótlásukra, de konkrét pénzügyi fedezet, határidő nélkül, így megvalósításuk a bizonytalanság homályába vész, inkább tűnik a várható felháborodás csillapításának, mint erős elhatározásnak” – írták.

Polgár Tóth Tamás
Hajdúszoboszlót 2014 és 2019 között az Összefogás vezette, ők adták a polgármestert Sóvágó László személyében, valamint a képviselő-testületben is többségük volt, 11-ből mindössze 3 mandátum volt a Fideszé. Rajtuk kívül a 2019 óta függetlenként politizáló, akkor még jobbikos Jónás Kálmán foglalt helyet az önkormányzatban. A 2019. október 13-án tartott önkormányzati választáson az Összefogás súlyos vereséget szenvedett, a polgármesternek a független, de részben a Fidesz által támogatott Czeglédi Gyulát választották meg, a testületbe pedig az Összefogás és az ellenzéki pártok mindössze két képviselőjének sikerült bekerülnie.

Másnap folytatta az Összefogás, „Élt: 21 hónapot, kivégezte: Czeglédi” címmel egy újabb bejegyzést tettek közzé, amelyben arról írtak, az előző képviselő-testület által a célra kijelölt Gábor Áron utcai terület üres, közművesített, parkolókkal ellátott, és szerintük a szabadidőparkhoz képest jobban megközelíthető. Ezt követően felemlegetik, hogy eddig a jelenlegi vezetés sem ide tervezte a rendezvénycsarnokot. „Egy őrült kitalálta, a park helyén szebb lesz, Czeglédi meg – a lakosság véleményének megismerése nélkül – elfogadta” – olvasható a bejegyzésben.

Polgár Tóth Tamás
Hajdúszoboszló honlapján olvasható információk szerint a parkban egy 160 méteres kerékpárpálya, egy 400 méteres görkorcsolyapálya, egy mászóvárral és mászófallal is felszerelt játszótér, valamint egy 800 méteres rekortán futópálya található, de a létesítményben a „labdarúgás szerelmesei” és a fák között sétálni vágyók sem csalódnak.

Czeglédi március 3-án a saját közösségi oldalán reagált a vádakra. A polgármester szerint az Összefogás posztjai politikai célú lejárató szándékkal születtek, a valóságot eltorzítva, hamis információkkal akarják megtéveszteni a helyi közvéleményt, hangulatot kelteni a város vezetésével szemben. Czeglédi hangsúlyozta: az új helyszínt egy szakmai zsűri egyhangú véleménye alapján jelölték ki, a parkból pedig nem tűnik majd el egy játékelem sem, nem rombolják le azokat, hanem áthelyezik. „A részletes tervezői programban meghatározásra került, hogy a meglévő és áttelepítésre kerülő elemek új funkcióhoz történő »szerves illeszkedéséről« gondoskodni szükséges” – írta a polgármester. Czeglédi bejegyzése szerint a szabadidőpark területe tovább fog bővülni egy fás területtel, lehetőségük lesz újabb játékelemek elhelyezésére, bővítik a futópálya vonalát is. Mint írja: folyamatban van a létesítmény tervezőjének kiválasztása, az első látványtervek elkészülése után közszemlére teszik azokat. „Felelős vezetőként most is, mint eddig mindenkor a város érdekének képviselete vezérelt” – írta Czeglédi, majd arra kérte a követőit: lájkolják a bejegyzését azok, akik egyetértenek azzal, hogy a teljes mértékben állami finanszírozású multifunkciós rendezvénycsarnok megépüljön a városban, „szervesen illeszkedve a szabadidőközpont eddigi játékelemeihez”.

Polgár Tóth Tamás

Szerettük volna személyesen is megnézni a vita tárgyát képező területet, ezért ellátogattunk Hajdúszoboszlóra. Sajnos a szabadidőpark ott jártunkkor – néhány nappal a legújabb járványügyi szigorítások életbelépését megelőzően – zárva volt, a bejáraton olvasható felirat szerint „határozatlan ideig”. A szögesdróttal ellátott fémkerítésen keresztül így is megtekinthettük a létesítményt. A terepszemlénk alapján erősen megkérdőjelezhetőnek tűnik, hogy itt – Czeglédi szavaival élve – valóban „szerves illeszkedésről” lenne szó: nehéz elképzelni, hogyan építhető meg ezen a területen egy sportcsarnok anélkül, hogy legalább részben helyreállíthatatlanul felszedjék a betonelemeket, valamint a futópályát – márpedig ezek a park egy jelentős hányadát teszik ki. Feltűnő továbbá, hogy mennyi fa található a területen, amelyeknek egy részét nyilvánvalóan ki kellene vágni a beruházáshoz.

Polgár Tóth Tamás

Megkérdeztük az ügyben Sóvágó László volt polgármestert, aki az ellenzéki pártok és az Összefogás jelöltjeként 2019-ben kompenzációs listáról szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. A politikus a Debrecinernek elmondta: a szabadidőpark-beruházásra költött 380 millió forintból 340 millió forint a hajdúszoboszlói önkormányzat pénze volt, mindössze egy kispályás focipálya költségeit fedezték részben állami forrásokból. A volt polgármester elmondása szerint eddig szó sem volt arról, hogy itt építik meg az új rendezvénycsarnokot. „Most valakinek ez megtetszett, és úgy gondolja, hogy nem egészen 21 hónappal az átadás után egy 380 millió forintba kerülő létesítményt lebont, mert itt esetleg szebb lesz a sportcsarnok. Én elhiszem, hogy szebb lesz, de ez abszurdum” – fogalmazott Sóvágó, aki szerint összesen nagyjából 40 millió forintba kerülnek azok az elemek, amelyeket áthelyezhetnek, a futópályát és a betonburkolatot viszont nem fogják tudni, ezek pedig több százmillió forintba kerültek.

Polgár Tóth Tamás

Sóvágó szerint a parkot tönkre teszik, ha egy 45x80 méteres alapterületű csarnokot építenek a közepébe. A volt polgármester azt is elmondta: tényekkel bizonyítható, hogy a jelenlegi vezetés sem erre készült, hiszen 2020-ban még 25 millió forintot irányoztak elő a park fejlesztésére. A képviselő arra is felhívta a figyelmünket, hogy egy ilyen rendezvényközpont építéséhez előírás bizonyos számú parkoló építése is, ehhez szerinte a terület egy részét le is kell majd betonozni.

Sóvágó László megmutatta nekünk azt a területet, amelyet még az általa vezetett önkormányzat jelölt ki a csarnok helyszínéül: a terület a fürdő mellett, az 5-ös számú strandbejáratnál helyezkedik el, fák vagy elbontandó építmények nincsenek rajta, a közelben pedig parkolóhelyek és egy transzformátorállomás is található.

Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
Polgár Tóth Tamás
A multifunkciós csarnok helyszíne már régóta fontos ügye a helyi közéletnek: ahogy arról a Debreciner is részletesen beszámolt, a 2019-es időközi önkormányzati választás egyik központi kampánytémája volt, hogy Czeglédiék egy olyan területre szerették volna átköltöztetni a beruházást, amelyen a kivitelezőnek számos fát kellett volna kivágnia. E helyett választotta most a polgármester a 2019-ben átadott szabadidőparkot.

Megkérdeztük Sóvágót, mi lesz a következő lépésük az ügyben. Pontosan még nem tudta nekünk megmondani, de azt igen, hogy a beruházás kapcsán levelet írt Czeglédi Gyula polgármesternek.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.