Soron kívüli oltás lehetőségét ajánlották a debreceni önkormányzati képviselőknek

A hivatalnokokkal együtt kérhettek volna vakcinálást a politikusoknak is, de végül valakik leállították az egészet. Volt olyan képviselő, aki nemet mondott, míg más elfogadta volna a védőoltást. Hajdú-Bihar megyében korábban már egy országgyűlési képviselőt és a Debreceni Egyetem kancelláriáját is különös körülmények között oltották be.
A fotók a debreceni képviselő-testület utolsó ülésén, 2020. október 22-én készültek
Koppányi Szabolcs

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Március 11-én értesültünk arról, hogy Debrecen önkormányzati képviselői számára a város polgármesteri hivatala felajánlotta: részesülhetnek a koronavírus elleni védőoltásból. Ma, március 12-én délelőtt az ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az összes helyi politikai képviselettel rendelkező szervezetnek. A Momentum és az MSZP politikusai, valamint Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő megerősítették az információinkat, a Fidesz-KDNP-frakció, valamint a Demokratikus Koalíció és a Civil Fórum képviselői a cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a megkeresésünkre.

Koppányi Szabolcs

A kérdéseinkre válaszoló képviselők a Debrecinert arról tájékoztatták, hogy nagyjából két héttel ezelőtt telefonon keresték őket a polgármesteri hivataltól. Mándi László (Momentum) elmondása szerint a hivatali dolgozó az „oltási terv önkormányzati hivatalnokokra is kiterjesztett részére” hivatkozott a lehetőséggel kapcsolatban. Kőszeghy Csanád Ábel beszámolója szerint a hivatal igényfelmérést végzett arról, hogy „adott esetben” igényelnék-e a képviselők a vakcinát. A független képviselő magyarázata szerint a hivatal azért kezdett igényfelmérésbe, mert a képviselők a hivatalnokokhoz hasonlóan rendszeres személyes kapcsolatban állnak az állampolgárokkal.

Koppányi Szabolcs

Arra a kérdésünkre, hogy ezen az igényfelmérésen elfogadták-e a felajánlást, Madarasi István (MSZP) igennel, Mándi László a saját és párttársa, Szabó Bence nevében nemmel, Kőszeghy Csanád Ábel pedig nem válaszolt. Mándi László elmondása szerint a Momentum képviselőit meglepte a lehetőség, főleg az, hogy ők kerülhetnek előrébb az oltási sorrendben, nem például a pedagógusok. Madarasi István a döntését azzal indokolta, hogy nagyon fontosnak és szükségesnek tartja a védekezés „ilyen formáját”, ugyanakkor megjegyezte: valószínűleg mégsem fog élni a lehetőséggel, mert már ősszel regisztrált, a háziorvosa pedig jelezte neki, hogy hamarosan sorra kerül a rendes eljárás szerint.

Kőszeghy Csanád Ábel a Debrecinernek arról is beszámolt: később rákérdezett, lett-e eredménye az igényfelmérésnek, a polgármesteri hivatal pedig arról tájékoztatta, hogy végül egy képviselő sem kapott ilyen úton oltást, nem is küldték tovább a névsort az Operatív Törzsnek, amelytől – tudomása szerint – engedélyt kértek volna a soron kívüli vakcinálásra.

Koppányi Szabolcs

A Nemzeti Népegészségügyi Központ még december 31-én hozott nyilvánosságra egy lakossági tájékoztatóanyagot az oltási terv alapján. Ebben egyetlen pont sem foglalkozik a polgármesteri hivatalok dolgozói és az önkormányzati képviselők oltásával.

A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Debrecen város főjegyzőjének, valamint az Operatív Törzsnek. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Nem ez lett volna az első furcsa oltakozás a megyében

Még február 16-án írtunk arról, hogy információink szerint a Debreceni Egyetem kancelláriájának dolgozóit soron kívül beoltották a koronavírus ellen. Később arról is beszámoltunk, hogy az intézmény semmilyen módon nem cáfolta az értesüléseinket, ugyanakkor több, egymástól független, egyetemi ügyekre rálátó forrásunk is megerősítette a hírt. Az ügyről megkérdeztük az Operatív Törzset, de a levelünkre nem válaszoltak.

Február 19-én megírtuk, hogy Vitányi István (Fidesz), a berettyóújfalui központú 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője a saját közösségi oldalán mutatta meg: beoltották a Pfizer-BioNTech vakcinájával. Egy kommentben a gyors sorra kerülését azzal indokolta, hogy hamar regisztrált, miközben ezt a kormányzati kommunikáció szerint nem is kellett volna, hogy figyelembe vegyék a lista összeállítói. Az esetről szerettük volna magát Vitányi Istvánt megkérdezni, de a képviselő a február 19-én küldött levelünkre semmilyen módon nem reagált.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Debreciner
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.