Nem gondoltam volna, hogy eltemetem a férjemet

Kis Andrásné 35 évesen maradt egyedül négy fiával és a nevelt lányával. Férje egyik reggel nem ébredt fel többé. Azóta is a vizsgálatok eredményére várnak, mi okozhatta halálát az 50 éves férfinak.
Törő Vanda

Egy Facebook-csoportban láttam meg a kiírást, amiben egy jólelkű szomszéd kért segítséget a Sámsonkertben (ez Hajdúsámson egyik településrésze) élő Kis Andrásné családja számára, miután a férje meghalt, ő pedig egyedül maradt a kisebb-nagyobb gyerekekkel. Felvettem a kapcsolatot a szomszéddal, ő közvetített a gyászoló családnak, akik nagy örömmel fogadták a felajánlott segítséget – megírom a történetüket a Debreciner olvasói számára.

Törő Vanda

A férfi halála óta gyászol a család, ébren vannak a temetésig, rá emlékeznek éjszakai gyertyaégetésekkel, hogy világosságot adjanak az elhunytnak. Amikor megérkeztem, rögtön beinvitáltak a házba, és egy nappaliként és hálószobaként funkcionáló helységben beszélgettünk Kis Andrásnéval a történtekről. Néhány kérdés után nem sokkal odajött legkisebbik fia, János (6), lekucorodott az ágyra, és rögtön el is aludt. Ilyenkor a gyerekek is ébren vannak éjszaka, ameddig bírják, hiszen ők is gyászolják elvesztett apjukat.

16 évig voltak házasok, Kis Andrásné nem gondolta volna, hogy valaha eljön az a nap, amikor el kell temetnie szeretett férjét. Az életüket tovább nehezíti, hogy Kis András előző házasságából született fia, ifj. Kis András (27) eltűnt. Mindössze annyit tudnak róla, hogy Budapesten él. Évekkel ezelőtt megszakadt a kapcsolat, nem nyitott az apja felé, és most vélhetően nem is tudja, hogy a család temetésre készül. Nem érik el a fiút, pedig mindenhogy próbálkoznak, még Facebookon is kerestetik.

Törő Vanda

Kis Andrásné egész életében dolgozott, hogy a gyerekeinek tudjon enni adni, hiszen férjét nagyon hamar leszázalékolták, ám mindössze 40 ezer forintot kapott havonta. Az asszony dolgozott mobilgyárban, volt közmunkán is, legutóbb pedig pizzagyárban robotolt. Most, ahogy ő mondja, anyaságin van otthon, amíg a legkisebb gyerek be nem tölti a 8 éves kort, de mellette végez egy OKJ-s tanfolyamot: zöldég-gyümölcs termelő szeretne lenni, és ebben a szakmában elhelyezkedni. Nem idegen a két nagyobb fiútól sem a munka, ők napszámba járnak, amikor csak lehet. Dániel (16) vagy István (15) mindig elkísérik anyjukat a földekre, mint mondják, maguk miatt akarnak most már dolgozni.

Törő Vanda

A nevelt lány, Katalin (23) szintén Kis András előző házasságából született, ő is egy OKJ-s tanfolyamot végez most, később pedig szeretné befejezni az általános iskolát.

A család jelenleg albérlőként lakik a házban, de nagyon szeretnék részletre megvásárolni, hogy végre legyen saját otthonuk. Korábban is albérlők voltak, csak egy másik házban. Kis Andrásné elmondta, hogy igyekeznek a házat karban tartani, csinosítani, ahogy anyagi forrásaik engedik, de most télen is beázott a plafon, nem is mernek hozzányúlni, mert a vakolat könnyen leesik. Az illemhely az udvaron található, amit szintén nem tudtak még befejezni.

Törő Vanda

Amikor azt kérdeztem, mire lenne a legnagyobb szükségük, a gyerekek egyszerre, kórusban mondták, hogy húsra. Kis Andrásné nem akarta pontosan megnevezni a szükségleteiket, azt mondta, bármilyen adományért nagyon hálásak, hiszen a temetés most minden pénzüket elviszi, a 89 ezer forintos családi pótlékból pedig nehezen élnek meg. Tartós élelmiszert nagyon szívesen fogadnak (liszt, tészta, olaj, cukor), valamint ruhát a gyerekeknek. Kérdeztem, hogy neki is szüksége lenne-e ruhára, de azt felelte, hogy az az első, hogy a gyerekeknek legyen, persze ha kapna, elfogadja szívesen. A 9 éves Kevin mellettem ülve felügyelte, miket jegyzetelek le, és teljes-e a lista.

Törő Vanda

Kint az udvaron István büszkén meséli, hogy bátyja, Dani három érmet is nyert már, hiszen 7 éve focizik az iskolai csapatban. Kis Andrásné gyorsan elkezdi sorolni a különböző városokat, ahova Dani a csapattal jár meccsekre.

A családnak van három kutyája és öt macskája is, akik ellátása így most szintén nehézkesen megoldott. A szuka kutyák ivartalanításában, chippelésében, oltásában a debreceni Együtt Az Állatokért Állatvédő KHE tud segíteni egy jelenleg futó pályázatnak köszönhetően.

Törő Vanda

A kutyák tápot vagy házi kosztot esznek, így ha valaki tud segíteni, a kutyák és a család megköszönik, s a cicák számára is szívesen fogadnak bármilyen segítséget, hogy ellátásuk könnyebb legyen. Kis Andrásné kedvence Panni, a kistestű, bundás kutyus, aki rögtön a nyakába is ugrik, amint leguggol hozzá, és körbepuszilja az arcát. Látszik, hogy valóban különleges kapcsolat az övék. Mikor a német juhász jellegű kutyust mutatják a gyerekek, Kis Andrásné elszomorodva mondja, hogy a férjének ő, Charlie volt a kedvence. Futóláncot szeretett volna kialakítani a kutyáknak, egy utcában élő szomszéd példájára, de sajnos ez már nem valósulhatott meg.

A családnak segítségre van szüksége jelenlegi nehéz helyzetükben. Ha bárki tudja őket támogatni, Kis Andrásnét el lehet érni a 06309154948-as telefonszámon.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.