Heti koronavírus-körkép: Balmazújváros polgármestere szerint heti 2 ezer embert tudnának beoltani, ha kapnának vakcinát

Hajdúböszörményben 60 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint az előző héten, de nagyot ugrott a kórházi kezelésre szorulók száma is. Eközben Hajdú-Bihar megye több városában még nem észlelték a harmadik hullám erősödését. Miskolcon oltották be Polgár polgármesterét, akiről néhány hete megírtuk: a háziorvosától kérte, hogy kerüljön hátrébb a várólistán. Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő hiába kapta meg a védőoltását, az általa posztolt fotón az látszik, hogy maszkot viselve telefonál a választóinak.

Javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

A 2021. március 16-án reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Egyes városokban egyre súlyosabb a helyzet, máshol nem nőtt az esetek száma

Ahogy az sorozatunk indulása óta már több alkalommal is előfordult, Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere az elmúlt héten sem közölt a közösségi oldalán a helyi járványhelyzettel kapcsolatos információkat, ahogy a városi honlap erre a célra létrehozott felülete sem frissült ebben az időszakban. A debreceni városvezetéssel ellentétben több önkormányzatban is úgy döntöttek: megosztják a rendelkezésükre álló adatokat a lakossággal.

Így tett Sőrés István (Fidesz), Hajdúböszörmény alpolgármestere, aki március 12-én a városi televíziót arról tájékoztatta: 140 új fertőzöttet regisztráltak a településen, ez több mint 60 százalékkal magasabb szám, mint amennyit az előző héten rögzítettek. Eközben megugrott a kórházban fekvő betegek száma is. Az alpolgármester elmondása szerint már több mint 2200-an kapták meg legalább az első koronavírus elleni védőoltásukat. „Nagyon súlyos a helyzet az országban, nagyon sok megbetegedés van. Én úgy gondolom, hogy csak magunkra tudunk vigyázni” – fogalmazott a politikus. Szerinte ez csak akkor lehetséges, ha mindenki betartja az előírt járványvédelmi szabályokat.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere március 12-én a saját közösségi oldalán tájékoztatta a település lakosságát, hogy március 6. és 12. között 76 új fertőzést regisztráltak a városban, újabb haláleset pedig nem történt. „Az adatokból látható, hogy Berettyóújfaluban is erőteljes emelkedés mutatkozik az új megbetegedések számában” – írta a polgármester.

Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere március 10-én a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a regisztrált fertőzöttek száma már megközelíti a 40-et. A városvezető közölte: két helyi oltópontot alakítottak ki a településen. „Amint a szükséges vakcinamennyiség rendelkezésre áll, indulhatnak városunkban is az ütemezett és a tömeges védőoltások” – számolt be Tóth.

debreciner.hu

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere március 12-i posztjában arról számolt be, a korábbi radikális emelkedéshez képest most nem nőtt tovább a városban talált fertőzések száma. „Egyelőre úgy tűnik, hogy az országban tapasztalható ugrásszerű tendencia településünket még nem érte el, de nem lehetünk biztosak abban, hogy ez így is marad” – figyelmeztetett. A polgármester azt is közölte: az elmúlt héten összesen 350 nádudvarit oltottak be valamelyik helyi oltóponton, így már 1100 helyi lakos kapott legalább egy vakcinát.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere március 12-én a város Facebook-oldalán közzétett videójában tájékoztatott arról, hogy a városban egy hét alatt 25-ről 23-ra csökkent a hatósági házikaranténban lévők száma, egy helyi, koronavírussal megbetegedett lakos pedig elhunyt. Egy hét alatt 194 személyt oltottak be Polgáron többségében a Sinopharm és az AstraZeneca vakcináival, 35-en pedig Debrecenben kapták meg a Pfizer-BioNTech oltóanyagát.

A polgármester közlése szerint 1000 körüli a beoltott polgáriak száma. Tóth azt is elárulta: őt a miskolci kórházba hívták be, március 11-én megkapta az AstraZeneca vakcináját. Ahogy arról a Debreciner elsőként számolt be, február 22-én a polgármester hátrébb soroltatta magát a védőoltásra váró polgári lakosok listáján.

Menyhárt Károly (független), Létavértes polgármestere március 10-én a város honlapján közölte a település lakóival, hogy a háziorvosi körzetekben jelentősen eltérő számban mutatnak ki új koronavírus-fertőzötteket: „míg az egyikben meghaladja a 10-et a fertőzöttek száma, addig a másik kettőben 1-2 esetszám van nyilvántartva” – tájékoztatott a polgármester, majd beszámolt arról is, hogy praxisonként 200-300 személy oltottak már be a koronavírus ellen, ugyanakkor problémát jelent, hogy a létavértesiek eddig alacsony számban regisztráltak a vakcinálásra.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Csigalassú oltásra panaszkodik Balmazújváros polgármestere

Ahogy az elmúlt hónapokban már megfigyelhettük, a települések víruskommunikációjában az esetszámok közlését egyre inkább a védőoltással kapcsolatos információk ismertetése váltja fel. Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben március 12-én arról beszélt, hogy a véleménye szerint csigatempóban zajlik a balmazújvárosiak beoltása. „Ha adnának vakcinát, bármennyit be tudnánk oltani” – fogalmazott a polgármester, aki szerint 10 oltópontot is kialakíthatnának a településen, így heti 2 ezer embert tudnának vakcinálni.

Tasó Béla (Fidesz), Nyíradony polgármestere március 9-én a pártja egyik közösségi médiás posztját osztotta meg arról, hogy Magyarországon már 10 százalék fölötti szintre ért a lakosság átoltottsága. A politikus a követőit arra kérte: éljenek a védőoltás lehetőségével a maguk és környezetükben élők védelme érdekében.

Az egyik hajdúböszörményi rendelőben
YouTube

Tiszacsege holnapján március 12-én jelent meg egy felhívás, amelyben a település hatvan év feletti lakosait arra kérik: ha még nem kaptak értesítést az oltással kapcsolatban, vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal.

Továbbra is lehet helyben fogyasztani a Debreceni Egyetem éttermeiben

A Debreciner is beszámolt arról, hogy a Debreceni Egyetem március 9-i közlése szerint olyan mértékben nőtt a Debrecenben ápolt koronavírusos betegek száma, hogy újabb Covid-részleg megnyitására volt szükség a Klinikai Központ Nagyerdei Campusán.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

A felsőoktatási intézmény honlapján március 10-én jelent meg egy cikk azzal kapcsolatban, hogy a korlátozások hogyan változtatták meg az Egyetem belső működését. Az írásból kiderül, hogy Szilvássy Zoltán rektor november 11-én kiadott utasításának megfelelően a hallgatók többsége elhagyta a kollégiumokat, a létesítmények kapacitása 4956 férőhely, az épületekben jelenleg 825-en laknak. A sajtóiroda arról is tájékoztatott: a Nagyerdei Étterem üzemi étkezdeként a szigorítások ellenére továbbra is nyitva van, a vendégek a helyszínen is fogyaszthatnak. Ugyanez a helyzet a Böszörményi úti campuson lévő Agrár Étteremmel is.

Maszkot viselve telefonál a beoltott Vitányi István

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselőjéből az előző héten négyen is megszólaltak közösségi oldalaikon a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Míg Tasó László március 8-i bejegyzésében csak a védőoltásra történő regisztrálásra biztatta a választóit, addig az első vakcináját már hetekkel ezelőtt megkapó Vitányi István március 9-én egy képet is feltöltött magáról az oldalára, amelyen az látható, hogy maszkban telefonál a támogatóival.

Bodó Sándor március 8-án szintén a regisztrációra biztatott, csakúgy, mint Tiba István. Tiba a március 12-i élő Facebook-bejelentkezésében hosszasan beszélt arról: helytelennek tartja, ha egy település polgármestere nem hívja fel hetente legalább egyszer a településén lakó emberek figyelmét arra, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma sokkal veszélyesebb, mint az előző kettő. Szerinte ezért is nagyon fontos lenne a védőoltásra történő regisztráció.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.