Koronavírus: 34-en haltak meg egy nyíradonyi szociális otthonban, ez a második legrosszabb adat Magyarországon

Van olyan Hajdú-Bihar megyei idősotthon, ahol mindössze egy gondozott kerülte el a fertőzést. Egy hajdúnánási, egy hajdúszoboszlói és egy nyíradonyi otthonban is 20 százalék fölötti a koronavírussal fertőzött elhunyt idősek aránya.
Facebook

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Szél Bernadett (független) országgyűlési képviselő március 17-én a közösségi oldalán tette közzé: sikerrel járt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) benyújtott adatigénylése, amellyel szerette volna kideríteni: hogyan érintette Magyarország szociális intézeteit a koronavírus-járvány. A Müller Cecília országos tisztifőorvos által a képviselőnek elküldött, a politikus által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül: Hajdú-Bihar megye intézményeit az első hullám sehogy (a megye nem is szerepel az adatsorban), a második viszont súlyosan érintette.

Szeptembertől március 5-ig a Hajdú-Bihar megyei szociális dolgozók 27,97 százaléka, 645 személy fertőződött meg a koronavírussal, ez magasabb az országos átlagnál (23,24 százalék). A képviselő által megkapott táblázatból kiderül: egy hajdú-bihari dolgozót ápoltak kórházban, ugyanakkor ketten hunytak el a betegségben. Ami a gondozottakat illeti, ugyanebben az időszakban a 35,86 százalékuk, 1589 személy fertőződött meg, ez szintén valamivel magasabb az országos átlagnál (33,35 százalék). A szociális otthonok koronavírusos lakóinak 4,82 százaléka, 214 személy hunyt el, ez az átlagnál (4,91 százalék) alacsonyabb arány.

Hajdú-Bihar megyén belül nagyon komoly eltérések vannak a szociális intézmények érintettségét tekintve. Míg vannak olyan idősotthonok, ahol egyetlen dolgozó, vagy gondozott sem fertőződött meg március 5-ig, egyes településeken nagyon komoly problémákat okozott a járvány. A legnagyobb arányban Hajdúnánáson, a Napfény Idősek Otthonában regisztráltak (7 személy, 87,5 százalék) dolgozókat koronavírus-fertőzöttként, a második legnagyobb arányban az ebesi Alapszolgáltatási Központ és Idősek Otthonában (14 személy, 82,35 százalék), a harmadik legrosszabb eredmény pedig a hajdúnánási Hajdúsági Szociális Szolgáltató Központban született (25 személy, 73,53 százalék).

Facebook

A hajdú-bihari szociális intézmények közül Hajdúszoboszlón, a Klára-Szíve Időskorúak Gondozóházában regisztrálták a legtöbb koronavírusos gondozottat (59 személy, 98,33 százalék). Itt mindössze egy idős személy nem kapta el a vírust. A lista második helyén a nyíradonyi Hetey Sándor Református Szeretetotthont találjuk (138 személy, 85,19 százalék), a harmadik pedig a Hajdúnánási Református Egyházközség Idősek Otthona (56 személy, 83,58 százalék).

A legszomorúbb az elhunyt gondozottak statisztikája, néhány intézmény ugyanis még országos szinten is nagyon rossz számokat produkált. Három Hajdú-Bihar megyei intézményben is 20 százalék fölötti volt a második hullám idején elhunyt, koronavírussal fertőzött idősek aránya. Hajdúnánáson, a Napfény Idősek Otthonában 4-en haltak meg (25 százalék), a hajdúszoboszlói Klára-Szíve Időskorúak Gondozóháza 14 lakóját veszítette el (23,33 százalék), a nyíradonyi Hetey Sándor Református Szeretetotthonban pedig 34-en hunytak el (20,99 százalék). Csak az elhunytak számát tekintve az egész országban a második legtöbben hunytak el Nyíradonyban, ennél többen egyedül a nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában haltak meg. Ott 48 fertőzött idős embert veszítettek el.
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.