„Intrikusnak jó, ezt szinte tökélyre fejlesztette” – a Debreceni Egyetem rektoráról írt hosszú cikket a Magyar Narancs

A hetilap számos korábbi és jelenlegi egyetemi polgár megszólaltatásával alkotott képet Szilvássy Zoltán 2014 óta tartó, botrányokkal tarkított rektori tevékenységéről.
magyarnarancs.hu

Gyalog D4 címmel terjedelmes cikket szentelt a Magyar Narancs a március 18-án megjelent számában Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora egyetemvezetői pályája bemutatásának. A számos egyetemi oktatót és egyetemközeli értelmiségit megszólaltató cikk a felsőoktatási intézmény alapítványi tulajdonba helyezése kezdeményezésének történetével indít: „Ilyen horderejű, elképesztő nagyságrendű átalakítást úgy vezényeltek le, hogy nem volt előkészítés, nem volt vita, egyetlen hatástanulmány sem készült, miközben ez az egyetemről szól, s magunkat egyetemi emberként illene ilyen értelemben is komolyan venni” – idéztek egy névtelenül megszólaló tanszékvezetőt.

A Magyar Narancs emlékeztet, 2019-ben Horváth Zita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára még arról beszélt Szegeden: a nagy vidéki egyetemek a Corvinusszal ellentétben nem kerülnek majd alapítványi fenntartásba. A Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának tulajdonított – de általa többször cáfolt –, az orvosi karral rendelkező egyetemek központosításával kapcsolatos elképzelésről pedig azt írja a lap: utólag többen is úgy látják, csupán egy kormányzati lufi volt, amelyet a kormány zsarolási potenciáljának növelésére használtak fel az egyetemekkel szemben.

Szilvássy Zoltán bemutatását a Magyar Narancs – néhány életrajzi adat közlésén túl – a 2013-as rektorválasztással indítja, amikor Fábián István kémikus, addigi rektor visszalépését követően a farmakológussal szemben a szenátus kétharmados arányban szavazta meg Paragh György egyetemi tanárt, hogy aztán 2014-ben Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter javaslatára Áder János mégis a Fidesz által támogatott Szilvássyt nevezze ki az egyetem új rektorának. A lap egy szintén névtelenséget kérő forrása az ezt követő időszakot úgy jellemezte, hogy „Szilvássy teljesen a maga képére formálta a szenátust, amelynek a működése leginkább az észak-koreai pártkongresszuson hozott határozatokra hajaz. Nincs ellenszavazat.”

A Magyar Narancs egy korábbi szenátusi tagot is megszólaltatott, az illető Szilvássyt a Fidesz emberének nevezte, akinek nincs önálló véleménye és autonómiája. Az egyetem egyik volt oktatója pedig a következőképpen jellemezte a rektort: „fura ember, intrikusnak jó, ezt szinte a tökélyre fejlesztette”.

Ugyancsak névtelen forrásra hivatkozva írnak a cikkben arról, hogy Szilvássy a rektori kinevezése után a helyi Fidesz-barát médiából verbuvált magának embereket, a sajtókapcsolatokat pedig egyirányúsították, a független sajtó kérdéseire gyakran nem válaszolva.

A Magyar Narancs cikkében számos további részletet olvashatnak, többek között a rektort övező botrányokról – például Mocsai Lajos díszdoktori és Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről –, és az általa beharangozott szenzációs egyetemi kutatásokról, amelyek körül később valamiért mindig síri csend alakul ki.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.