Vegánnak lenni Debrecenben

Nem akar más(od)ik főváros lenni Debrecen ezen a téren is?
Nyers Séf

Bár nem vagyok vegán , de nagyon szeretem a vegán ízeket, és régóta morfondírozok azon, hogy Debrecenben miért nem nőnek gomba módjára a vegán éttermek, kávézók, cukrászdák, pékségek, mint ahogy ez történik például Budapesten. Hiszen igény lenne rá, mivel egyre többen hagyják el az állati eredetű ételeket.

Nemrég szembe jött velem Zizi kalandjainak egyik instagram-posztja, amiben egy gyönyörű, igényes, esztétikus, food porn rajongóknak is kedvező vegán étteremről ír, mely nemrég nyílt meg Szegeden. Zizi szerint Szeged így Magyarországon a második város, ahol rengeteg vegánul étkező lehetőség van, ő maga szám szerint 9-et említ meg a posztjában.

Nyers Séf

És akkor most kanyarodjunk vissza Debrecenbe. Abba a Debrecenbe, amely kulturális főváros akart lenni, zöldfőváros akar lenni, turisztikai főváros akar lenni, régiós főváros és még ki tudja, mennyi címet szeretne magáénak tudni. Abba a Debrecenbe, amelynek mindösszesen egy, jól olvassátok, 1 vegán bisztrója van, a Kis Padlizsán, és szintén egyetlen vegetáriánus étterme, a Govinda.

Emlékszem, amikor a Kis Padlizsánnak minden vegán ismerősöm örömujjongott, hogy végre egy hely, ahol nem kell azon a kínos check-listen végigmenni az étlapról választáskor, hogy de ugye nincs benne se tejtermék, se tojás, se méz… Ugyanis sok helyen a gyűjtőfogalom, mint állati eredetű összetevők, teljes zárlatot okoz. A Kis Padlizsán nagyon kellemes, nagyon finom és sajnos nagyon drága. Tehát azt a célt semmiképpen sem szolgálja, amit sok vegán igyekszik cáfolni: hogy a vegánság alapvetően nem drága.

Nyers Séf

Vannak természetesen vegán opciók más, debreceni vendéglátóhelyeken is, mint például több kávézóban is ( Volt egyszer, Malter ) lehet növényi itallal kérni a kávét vagy kakaót tehéntej helyett, illetve a Csekőben is lehet vegán süteményt kapni, de ez nem az igazi. Hiszen a növényi alapú táplálkozást követők számára is valós igény az, hogy ha bemennek egy helyre, böngészhessék az étlapot és végig is ehessék, ha kedvük tartja. Ne merüljön ott ki, hogy összesen van 1 étel, ami nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és ennyivel érje be a kedves vendég! Lehet a Pálmában is kérni tortillát, csak szólj a pincérnek, hogy sajtot ne tegyenek bele. És ott van a csodálatos Levendula fagyizó, ahol szintén van vegán opció, de nem a teljes kínálat.

Nagyon nehéz ma Debrecenben vegánként étteremben enni vagy akár otthonra rendelni, ha például nincs idő főzésre – kezdi a végzős orvostanhallgató Viktória, mikor megkérdeztem, mi a véleménye a debreceni vegán éttermi kínálat hiányáról. – A legtöbb étteremben, ha vegán ételt szeretnénk kérni, vagy nem tudják mi az, vagy marad a rizs és sült burgonya, esetleg egy kis grillezett zöldség mellé már csodaszámba megy.

Nyers Séf

Persze ez nem azt jelenti, hogy a próbálkozások is elmaradtak. Debreceni szülött az ország egyetlen nyers séfje, Varga István is, aki még menzareformot is végrehajtott egy rövid időre, de mivel nem talált tartós érdeklődésre Debrecenben, így tudományát és receptjeit tovább vitte más városokba.

Barbara , akinek fél éve született kisfia, úgy gondolja, hogy mint mindenben, ebben is el van maradva ez a keleti régió. Persze Debrecen szerinte még mindig jobb helyzetben van, hiszen Nyíregyházán, ahol jelenleg él, ott még vegetáriánus éttermet sem talált. Azonban nem keseredett el, hiszen nagyon szeret főzni, viszont olykor neki is jól esne beülni valahova, és falatozni.

A debreceni vegánok és vegán konyha iránt érdeklődök szerint igény mindenképpen lenne arra, hogy legyenek vegán helyek, ahol nyugodtan választhatnak bármit az étlapról, és még megfizethetők is az árak. Egyre többen választják már igen fiatalon a növényi alapú táplálkozást, és rengeteg külföldi diák tanul Debrecenben, akik szintén rendszeres vendégei lennének a finomságokkal teli helyeknek. Vajon Debrecen is felzárkózik Budapesthez, és hamarosan arról szólnak majd a hírek, hogy egymás után újabb és újabb vegán kávézók, reggeliző helyek, juice-bárok és éttermek nyílnak meg, borulnak virágba?

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.