VILÁGGÁ MENTEM

„Menj ki, éld át, de ne feledd, a haza mindig itt lesz…”

Halászi Kata összesen három évet töltött kint Németországban, eleinte csak önkéntesként, majd mivel akart valami újat megtapasztalni, még plusz két évet dolgozott kint. Azt mondja, ha újra kezdhetné, újra kimenne, vissza azonban nem vágyik, az otthona ugyanis neki mindig Magyarország marad.

Miért döntöttél úgy, hogy Németországban próbálsz szerencsét?

2016-ban mentem ki Németországba önkéntesnek, mert vágytam valami újra, egy nagyon nagy kihívásra. Számomra ez egy hatalmas lelki utazás volt. Másoknak is csak javasolni tudom: ha meg akarod ismerni magad, akkor ki kell lépned a komfortzónádból. Nekem az egész kint tartózkodásom ezt jelentette. Miután lejárt az egyéves önkéntességem, még maradtam plusz két évig, csak akkor már mint rendes németországi munkaerő.

Mesélsz picit az ottani életedről, a német kultúráról, hogy jó döntés volt-e elmenni?

Jó döntés volt elmenni, megismerni egy másik kultúrát. Rengeteget fejlődtem. Szerettem kint élni, egy teljesen más nyelven beszélni. Sokat utaztam, rengeteg helyre eljutottam. Barátokat szereztem, megismertem a magyar összetartást, mert igenis létezik ilyen külföldön.

Kulturális különbségek annyira nincsenek. A németek kevesebbet kattognak, lelkiznek. Nem foglalkoznak úgy a másik életével, mint mi magyarok tesszük. Viszont mivel nem olyan lelkisek, pont ezért sok mindenről le is maradnak. Én úgy gondolom, hogy a német munkamorál százszor jobb, mint a magyar. A magánéletben viszont sokkal jobb a magyar virtus. Az ételeik pedig borzalmasak, a magyar konyhát semmi sem übereli! Megkóstoltattam velük a magyar ízeket is, viszont számukra a mi konyhánk túlságosan fűszeres, és ezt a német gyomor nem igazán veszi be.

Most mit csinálsz? Látogatóban vagy itthon, vagy véglegesen?

Hazahúzott a szívem, és már egy hónapja végleg hazajöttem. Túl magyarnak éreztem magam oda... amióta hazajöttem, az élet abszolút támogat a döntésemben. Találtam munkát, élem Debrecent, nagyon is.

Tervezed, hogy visszamész?

Nem, abszolút nem, nem kezdeném újra elölről..., ahogy mondtam én a németekhez képest túlságosan magyar vagyok.

Mik vagy kik hiányoznak neked legjobban kintről?

Inkább csak emberek. Ők vannak egy páran, akik hiányoznak, de itthon kárpótol a családom, az itteni barátok.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most készülnek erre a lépésre?

Menj, csapasd, toljad, éld át! Viszont lábjegyzetbe megjegyzem: a haza az mindig itt lesz.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Magyarországot, illetve olyanokat, akik külföldről érkezvén Magyarországon próbálnak szerencsét.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.