Heti koronavírus-körkép: Derecskén kevesebb mint egy hét alatt megduplázódott az aktív fertőzöttek száma

Debrecen vezetése továbbra sem kommunikál a járványról, pedig a különböző önkormányzatok beszámolói alapján Hajdú-Bihar megyében tombol a harmadik hullám. Biharkeresztes polgármestere közölte: a települést különösen érinti a járvány. Egy létavértesi háziorvos videóban ismerteti, mit érdemes tudni a védőoltásokról.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Oltópontok előtti sorállás Debrecenben – nem volt hosszú, amikor ott jártunk
Lia

Az előző heti körképünkhöz hasonlóan ismét arról kell beszámolnunk, hogy az elmúlt hét folyamán sem Papp László (Fidesz) polgármester közösségi oldala, sem az önkormányzat erre a célra létrehozott online felülete nem közölt semmilyen új információt a debreceni járványhelyzetről. A koronavírus-járvány harmadik hulláma természetesen Debrecent is komolyan érinti: Müller Cecília március 22-i bejelentése szerint Magyarország kórházai közül a Debreceni Egyetem intézményeiben ápolják a második legtöbb covidos beteget.

Egyre súlyosabb a helyzet a megye legtöbb városában

Számos Hajdú-Bihar megyei város vezetése ugyanakkor ismét úgy döntött: ellátják járványügyi információkkal az adott település lakosságát. Így tettek Hajdúböszörményben is: Sőrés István (Fidesz) alpolgármester a Hajdúböszörményi Városi TV-nek március 19-én arról beszélt, hogy a 9. héthez képest a 11. hétre megduplázódott az új fertőzöttek száma, 178 esetet rögzítettek, 15 böszörményi lakos a felvétel idején kórházi kezelésre szorult. Az alpolgármester új halálesetekről is beszámolt. Sőrés tájékoztatása szerint 2500-ra tehető azon személyek száma, akik legalább az első védőoltásukat megkapták.

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere március 18-án a saját közösségi oldalán számolt be arról, hogy jelenleg 400 aktív esetről van tudomásuk, ez a szám pedig naponta 30-40-nel növekszik. A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat adminisztratív, a város fürdője pedig orvosi segítséget biztosít a helyi egészségügy számára. Czeglédi a bejegyzésében kifejti: a vírust elkapva valakinek a szervezete vagy legyőzi azt, vagy végzetesnek bizonyul a számára, ezért inkább az ingyenes védőoltást javasolja a hajdúszoboszlói lakosok számára.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben március 19-én az előző héthez hasonlóan ismét arról beszélt: a város készen áll a tömeges oltásra, hetente akár 2 ezer személyt is be tudnának oltani, ha lenne elegendő vakcinájuk. A polgármester tudomása szerint Hajdú-Bihar megyében Balmazújváros a legkevésbé fertőzött város, de így is nő a regisztrált esetek száma, ez jelenleg körülbelül 50 személyt jelent. A település honlapján március 20-án jelent meg egy háziorvosi felhívás, miszerint a hatvan év feletti lakosoknak lehetőségük van telefonon bejelentkezni a Szputnyik V vakcináért. Ennek a feltétele, hogy előtte regisztrálniuk kell az oltásra.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere március 18-án a közösségi oldalán osztotta meg szöveges formában és videóüzenetben is, hogy eddig összesen 1134 fertőzöttet regisztráltak a településen, közülük 59 az aktív esetek száma, 10 személyt kórházban ápolnak, a járvány kezdete óta 32-en pedig elhunytak a betegségben. A polgármester tájékoztatása szerint 1900-an kapták meg a koronavírus elleni első oltásukat, ez 2 százalékkal marad el az országos átoltottsági átlagtól.

Lia

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere március 19-én arról számolt be a közösségi oldalán, hogy március 13. és 19. között 63 új fertőzöttet regisztráltak a településen, valamint 2 új haláleset is történt a járvánnyal összefüggésben. Egy nappal korábban a polgármester egy fotót tett közzé a vérplazmaadásáról, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálat szervezett. „Aki már átesett a koronavírus fertőzésen, és szervezetében termelődik kellő mennyiségű ellenanyag, segíthet azoknak, akik súlyos panaszokkal kórházban fekszenek. Aki teheti, segítsen!” – írta Muraközi.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere március 16-án a település honlapján közölte, hogy a város vezetőinek 30 aktív koronavírus-fertőzöttről van tudomása, a járvánnyal összefüggésben pedig eddig 5-en hunytak el. Hat nappal később ugyanott már 65 fertőzöttről számolt be, tehát kevesebb, mint egy hét alatt duplázódott a számuk. A polgármester tájékoztatása szerint a településen eddig összesen 477 esetet regisztráltak.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere március 19-én a saját Facebook-profilján tette közzé, hogy 37 fertőzöttről van tudomásuk, többen pedig kórházi ellátásra szorulnak. A polgármester beszámolója szerint már több mint 1300-an kapták meg az első koronavírus elleni oltásukat, ami lakosságarányosan nagyjából megfelel az országos átlagnak.

debreciner.hu

Tóth József (DK), Polgár polgármestere március 19-én a település közösségi oldalán közzétett videóban arról számolt be, hogy az elmúlt héthez képest 23-ról 38-ra nőtt a hatósági házikaranténra kötelezett lakosok száma. A járvánnyal összefüggésben újabb haláleset történt, így eddig összesen 17-en veszítették életüket a településen. A polgármester elmondása szerint két új oltópontot alakítottak ki, így nagyobb mennyiségű vakcina érkezésének esetén készen állnak a tömeges oltás végrehajtására is. Tóth József tájékoztatása szerint eddig nagyjából 1500-an kaptak valamilyen oltóanyagból.

Dani Béla Péter (független) biharkeresztesi polgármester március 18-án a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a települést különösen komolyan érinti a harmadik hullám, jóval 100 fölött van a fertőzöttek száma. A polgármester ezért a járványügyi szabályok betartására kéri a város lakosságát.

Ajánljuk szíves figyelmedbe heti hírlevelünket, amiben legfontosabb publikációinkról és a Debreciner szerkesztőségének háttérmunkálatairól, kiadónk akcióiról adunk tájékoztatást! Itt lehet feliratkozni!

Előbb-utóbb a gyerekeket is olthatják a létavértesi háziorvos szerint

A települések víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy Létavértes önkormányzatának Youtube-csatornáján március 21-én tettek közzé egy videót, amelyben Farkas Gyula helyi háziorvos válaszol néhány védőoltásokkal kapcsolatos gyakran feltett kérdésre. A háziorvos felhívta a figyelmet, hogy a világjárvány miatt mindenki számára szükséges az oltás: „Kivétel nélkül. Valószínűleg előbb-utóbb a gyerekek is sorra fognak kerülni azért, hogy védetté váljanak” – fogalmazott.

Az elmúlt héten Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselője közül a közösségi oldalán senki sem foglalkozott a helyi járványhelyzettel. A témával kapcsolatban ebben az időszakban nem jelent meg új információ a Debreceni Egyetem, valamint az intézmény által fenntartott Klinikai Központ honlapján sem.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.