Future of Debrecen: Így próbálja magát zöldre festeni a termőföldeket lebetonoztató debreceni Fidesz

A polgármester megkérte az alpolgármesterét, hogy foglalkozzon a környezetvédelemmel, ezért a helyi városvezetéshez közel álló értelmiségiekkel, továbbá HÖK-ösökkel, civilekkel és Senánszky Petra uszonyos úszóval együtt létrehoztak egy munkacsoportot, amit most elneveztek mozgalomnak.
Kattints a képre!
debreciner.hu

„Elindult a Future of Debrecen mozgalom. Fiatalok vagyunk, debreceniek vagyunk, zöldek vagyunk. Gyertek velünk!” – az elmúlt napokban többször is találkozhatott ezekkel a mondatokkal az, aki debreceniként a közösségi médiát böngészte. Senánszky Petra világ- és Európa-bajnok uszonyos úszótól hangzottak el, aki a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat által gründolt „Future of Debrecen” címet viselő, nehezen értelmezhető projekt reklámjában invitálja csatlakozásra a zöld ügyekre érzékeny debreceni fiatalokat.

A Future of Debrecen nem egy új kezdeményezés: 2020. szeptember 4-én munkacsoportként mutatta be a – csak a napokban létrehozott – honlapjuk szerint 21 személyt számláló csapatot Papp László (Fidesz) polgármester és Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester. „A Debrecen 2030 program keretében Papp László, Debrecen polgármestere új környezetpolitikát hirdetett meg, amelynek célja, hogy a város az elkövetkezendő években fenntartható, ’zöld’ módon fejlődjön. Ezt az új környezetpolitikát segítendő jött létre az a környezetvédelmi munkacsoport, amelynek tagjai környezet- és természetvédelmi szakemberek, illetve olyan ismert debreceniek, akik szívügyüknek tekintik a város jövőjéért való tevékenykedést” – olvasható Debrecen honlapján. A csoportban valóban vannak zöld civilek, például Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatója, azonban messze nem ők alkotják a többséget: hatan (a fiatalabbak közül szinte mindenki) kerültek be a Debrecen Egyetem Hallgatói Önkormányzatának környezetvédelmi bizottságából, de számos, az önkormányzattal közeli kapcsolatban álló személyt is találunk a tagok között, valamint helyet foglal a csoportban többek között Balázs Ákos alpolgármester, a már említett Senánszky Petra és Váradi Ferenc ismert debreceni rádiós is.

Az elmúlt napokban a munkacsoport Facebook-oldala, továbbá a városvezetéshez közel álló sajtótermékek sorra számoltak be arról: elindult a Future of Debrecen mozgalom. Mivel egy mozgalom elindulását viszonylag ritkán szokták önkormányzati orgánumban reklámozni, mi is kíváncsiak voltunk, miben lehet más a „mozgalom” Balázs Ákos alpolgármester ugyanezt a nevet viselő munkacsoportjához képest.

Úgy tűnik, hogy semmiben, mindössze átnevezték. A Future of Debrecen március 22-én egy közösségi médiás élő bejelentkezéssel mutatkozott be a nyilvánosság számára. Az eseményt Váradi Ferenc moderálta, a csoportot szinte végig következetesen munkacsoportnak nevezve. A félórás beszélgetés során a csapat több tagja mellett megszólalt Papp László is, aki a Fidesz korábbi szlogenjét kizöldítve arról beszélt: lehet, hogy sokan vannak, de még nincsenek elegen, amíg nejlonzacskókat látni Debrecen utcáin. „Most ahogy ide jöttem, az Egyetem sugárúton is láttam a szél által fújt nejlonzacskót. Ez arra enged következtetni, hogy muszáj erről beszélni” – mondta a polgármester.

Azt, hogy a csoport hogyan viszonyul a természetvédelemhez, az egyik egyetemista megszólaló fejtette ki találóan: „Olyan rajtunk kívül eső értékekért kezdünk el tenni, ami kívül esik így a hétköznapok ilyen átlagos gondjain, problémáin”. Szerinte a szlogenjükben szereplő három szóból (érték, stílus, mozgalom) a „stílus” a megváltoztatott, zöldebb életmódra, a „mozgalom” pedig a közös cselekvésre utal.

Váradi Ferenc az érdeklődőknek elárulta: már nemcsak honlapja és Facebook-oldala van a Future of Debrecennek, hanem készül a „mozgalom” Youtube-csatornája és Instagram-felülete, valamint fent lesznek TikTokon is. A rádiós megkísérelte megfogalmazni, hogy mi is valójában a szervezet, aminek a tagjaként ezt az eseményt is moderálta: „lehet, hogy ez majd később fogalmazódik meg, hiszen sok apró részecskéből áll: munkacsoport, különféle információs felületek, és persze Debrecen lakossága, aki később ehhez csatlakozhat” – elmélkedett Váradi, majd átadta a szót Balázs Ákosnak, akiről kiderült: ő a csoport megálmodója.

Balázs elmondása szerint Papp László kérte meg, hogy foglalkozzon a környezetvédelemmel, ő pedig ezt egy csapat építésével szerette volna megoldani. Az alpolgármester szerint a fiatalok sokat hozzá tudnak tenni a közös munkához, ugyanakkor szükség van a tapasztalatra is, ezért vannak a Future of Debrecenben idősebb tagok is. Szabó Magdát idézve Balázs arról beszélt: a világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség embernek lenni. „Ez a munkacsoport azt a célt szolgálja, hogy ezt a felelősséget okosan, összefogva tudja Debrecen kamatoztatni, és olyan megoldásokat találjon ki a zöld munkacsoport, ami debreceni” – magyarázta az alpolgármester a Future of Debrecen küldetését. Arra sem ő, sem más megszólaló nem tért ki, hogy miért választottak a munkacsoport számára egy angol nevet.

debreciner.hu

Barcsa Lajos (Fidesz), aki szintén Debrecen alpolgármestere, március 22-én este azt írta ki a közösségi oldalára: a Future of Debrecennel lehetővé válik a fenntarthatósággal és a környezeti értékek megóvásával kapcsolatos célok elérése. Érdekességképp megjegyezzük: a következő mondatában „programnak” nevezte a csoportot.

Még az eseményt megelőzően szerettük volna megtudni, hogy a magát zöld mozgalomként definiáló csoportnak mi az álláspontja a BMW beszállói igényeinek kielégítésére Kismacs városrész mellett létrehozandó ipari parkról, amely beruházás miatt a korábbi 400 után újabb 100 hektár kiváló minőségű termőföldet tesz tönkre örökre a debreceni önkormányzat. A kérdésünkre azonban máig nem válaszoltak. A Future of Debrecen közösségi oldalának leírásában egyébként a következő két mondat olvasható: „Debrecen természetes környezeti értékei a ma élő generációk legértékesebb örökségét képezik. Mozgalmunk célja, hogy jobb állapotban adjuk át az örökül kapott értékeket az utódainknak, mint ahogyan az elődeinktől átvettük azokat!”

Áder János köztársasági elnök éppen március 22-én beszélt arról: nem mehetünk tovább azon az úton, amely a termőföldek tönkretételével jár.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.