Az első szabad választás, amit elfelejtettünk

Kósa Lajos 1990-ben a szavazatok 7,91 százalékát kapta, összesen 2624-en voksoltak rá Debrecenben. Ám ő maradt egyedül az akkoriak közül, aki még mindig aktív pártpolitikai életet él. Akkor az MDF és az SZDSZ párharca zajlott itt, ahogy szerte az ország városaiban, a Fidesz pedig még nem tudott jelöltet állítani minden választókerületben
Ülésezik a rendszerváltás utáni első Országyűlés
Wikipédia

1990-ben ezen a napon, március 25-én volt a rendszerváltás utáni első országgyűlési választás első fordulója Magyarországon. Akkor ugyanis még kétfordulós volt az egyéni országgyűlési képviselők választása: képviselőjelölt az lehetett, aki legalább 750 ajánlószelvényt tudott összegyűjteni, azóta már ez is megszűnt, helyette könnyen másolható aláírási ívek vannak. Amennyiben az első fordulóban senki sem szerezte meg a szavazatok 50 százaléka plusz egy voksot, akkor a második fordulóban dőlt el a képviselői mandátum sorsa – a második fordulóban (1990-ben április 8-án volt) az első forduló három legjobban szereplő jelöltje indulhatott, amennyiben nem lépett vissza.

Jelszavak, üzenetek, szlogenek 1990-ben

Nyugodt erő – Magyar Demokrata Fórum (MDF)
Tudjuk, merjük, tesszük – Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)
Bort, búzát, békességet – Független Kisgazdapárt (FKGP)
Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre – Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)
Hit, remény, szeretet – Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

2014-ig volt érvényes ez a választási szisztéma, abban az évben – és azóta – már egyfordulós lett a választás, az egyéni választókerületek számát is jelentősen csökkentették a Fidesz választójogi változtatási törekvéseinek maradéktalanul megfelelően.

1990-ben (egészen a 2010-es választásig) Debrecen lakossága három egyéni képviselőt választhatott úgy, hogy mindhárom csak a debreceniek voksaival nyerte el mandátumát – 2014 óta a megye nem kis részét hozzácsapták a városhoz.

Debrecen – Hajdú-Bihar megye 1. számú egyéni választókerület eredményei az első és a második fordulóban

valasztas.hu
valasztas.hu

Debrecen – Hajdú-Bihar megye 2. számú egyéni választókerület eredményei az első és a második fordulóban

valasztas.hu
valasztas.hu

Debrecen – Hajdú-Bihar megye 3. számú egyéni választókerület eredményei az első és a második fordulóban

valasztas.hu
valasztas.hu

Tudomásunk szerint az 1990-ben indult képviselőjelöltek közül egyedül már csak Kósa Lajos él aktív pártpolitikai életet, ő egyébként az első szabad választásokon pártlistáról került be az Országgyűlésbe, azóta is megszakítás nélkül folyamatosan képviselő.

A parlamenti képviselői mandátumok aránya 1990-ben a választás után
Wikipédia

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.