1 csikk 1 forint – így ösztönözné a dohányzásból származó hulladék gyűjtését egy debreceni magánszemély kezdeményezése

Iváncsits Miklós petícióját már több százan írták alá. Szerinte sokat javítana a város megítélésén, ha a csikkek eltűnnének a közterekről.
Törő Vanda

Az aHang oldalán fut néhány hete egy aláírásgyűjtés, amelynek kezdeményezője, Iváncsits Miklós debreceni lakos azt szeretné elérni, hogy a debreceni önkormányzat csikkenként egy forint juttatásával ösztönözze a környezetszennyező cigarettacsikkek szelektív gyűjtését. A levél címzettje Papp László (Fidesz) polgármester, a petíció megszövegezője a város vezetésének azt javasolja: állapítsák meg, hogy átlagosan hány csikk tesz ki egy kilogrammot, a gyakorlatban pedig a leadott hulladék tömegét mérjék. Iváncsits beváltóhelyek kijelölését ajánlja, ezek között szerinte lehetnének nemzeti dohányboltok is.

Civilek csikkszedése a Nagyerdő szélén – 2019. március
Törő Vanda

A petíció megszövegezője szerint sok szegény embernek munkát adhatna az eldobott csikkek összegyűjtése, a dohányosok számára pedig figyelemfelkeltő jelentősége lenne. Úgy látja, a település megtisztulhatna, ezzel sokat segíthetne a város megítélésén, ahogy országos kampány esetén az egész ország imázsán javítana. Iváncsits szerint ezzel kaphatna egy lökést a cigarettacsikkek újrahasznosítása is, amellyel kapcsolatban az első magyarországi próbálkozás korábban kudarcot vallott.

Törő Vanda

„Ha egyetlen cigarettacsikk 1000 liter ivóvizet képes beszennyezni, nem ér meg a begyűjtése 1 forintot?” – teszi fel a kérdést a debreceni lakos. A petíciót eddig 350-en írták alá, a kezdeményezést ide kattintva lehet támogatni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.