Heti koronavírus-körkép: halottakra és kórházban ápolt fiatalokra figyelmeztetnek Hajdú-Bihar megyei városvezetők

Szinte mindenhol romlik a járványhelyzet, de a beoltottak köre is egyre nő. Létavértesen ugyanakkor folytatta videós kampányát az önkormányzat, mert alacsony a vakcinát kérők száma. A hajdúnánási Fidesznél ezüst-kolloiddal kezelt maszkokért lehet regisztrálni. Vitányi István süteményeket vitt a berettyóújfalui kórházba, Tiba István pedig a balmazújvárosi polgármester olvasási képességeiben kételkedik.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a fertőzöttek száma napról napra emelkedik. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Maszkosztás Debrecenben

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere a közösségi oldalán március 24-én tett közzé egy bejegyzést arról, hogy a Techsol Hungary Kft. 15 ezer maszkot ajánlott fel a városnak, amelyeket a helyi bölcsődékbe és óvodákba fognak eljuttatni. A városvezető a posztjában azt is megemlíti: az elmúlt időszakban 23 cég adományait osztották ki Debrecenben. Az önkormányzat honlapjának a járványügyi információk közlésére létrehozott felülete eközben február 25-e óta, tehát több mint egy hónapja nem frissült.

Súlyos a helyzet Hajdúböszörményben

A koronavírus-járvány nagy részében több Hajdú-Bihar megyei város vezetése osztott meg az adott település lakóival konkrét járványügyi adatokat. Ez az elmúlt héten sem volt másképp. Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere a helyi önkormányzati tévében március 26-án arról beszélt, a településen jelenleg 245 aktív fertőzöttről tudnak, habár a polgármester hangsúlyozta: egészen biztos abban, hogy az aktív esetek valódi száma ennél jóval magasabb. 23 beteget kórházban ápolnak, újabb hajdúböszörményi halálesetről a vírussal összefüggésben nincs tudomásuk. Kiss Attila mindenkit arra biztatott: ha még nem oltották be, legyen óvatos, és minél többen regisztráljanak a védőoltásra.

Hajdúböszörmény honlapján március 24-én tették közzé: a gondozottak körében előforduló fertőzések miatt április 6-ig felfüggesztik a Szociális Szolgáltató Központban az idős és demens személyek, a fogyatékkal élők és a pszichiátriai betegek nappali ellátását. Március 26-án a felületen azt közölték, hogy a járványhelyzet miatt a Kálvin téri rendelőben már telefonos előjegyzés alapján látják el a betegeket.

A polgármester szerint Balmazújvárosban nem szabadul el a járvány

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben március 26-án elmondta: amikor korábban csigalassú oltásokról beszélt, nem a helyi orvosok munkatempójára gondolt, hanem a vakcinák érkezésének sebességére. A 8. héttől a 11. hétig 270 oltást adtak be a városban, ez a polgármester szerint nagyon lassú tempó. „5-6 ezer embert be kellene oltani Balmazújvárosban mindenféleképpen. Ha ez így megy, hogy 4 hét alatt 500 embert tudunk beoltani, akkor ez minimum 10 hónap” – magyarázta a polgármester. Hegedüs arról is beszámolt, hogy a megelőző heti 35-40 esethez képest a múlthéten enyhe emelkedés történt, 55 fertőzöttet regisztráltak a városban. A városvezető elmondta, habár tudnak arról, hogy többen kórházban vannak, és vannak olyan helyiek, akik a betegséggel összefüggésben hunytak el, úgy tűnik, Balmazújvárosban nem fog elszabadulni a járvány a harmadik hullám idején sem. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy egy helyi önkormányzati képviselő, Ferenczi Mária (független) is kórházba került.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere március 26-án a közösségi oldalán közölte, március 19. és március 26. között 63 új koronavírus-fertőzést regisztráltak a településen, továbbá újabb 3 helyi lakos hunyt el a járvánnyal összefüggésben. Március 24-én a polgármester a helyi önkormányzati lap, a berettyohir.hu oltásokkal kapcsolatos cikkét osztotta meg. Muraközi köszönetet mondott az orvosoknak és az egészségügyi dolgozóknak az áldozatos munkájukért.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere március 22-én tette közzé a város honlapján, hogy 65 fertőzött személyről van tudomásuk, az előző héthez képest a számuk jelentősen nőtt. Összesen 477 esetet regisztráltak a településen, eddig 5 helyi lakos hunyt el a járvánnyal összefüggésben.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere az elmúlt hónapokban a hajdú-bihari városvezetők közül rendre az egyik legrészletesebb tájékoztatást nyújtotta a koronavírussal kapcsolatban. Március 26-i közösségi médiás bejegyzésében írta: 36 fertőzöttről van tudomásuk, ami az előző héthez képest stagnálásnak számít. A polgármester ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzés súlyos betegséget okozhat, amely a településen már betegségelőzmény nélkül is vezetett halálozáshoz. A városlakókat ezért a járványügyi szabályok betartására kérte, valamint arra, hogy regisztráljanak védőoltásra a kormányzati honlapon. Maczik Erika beszámolója szerint eddig összesen 1600 nádudvari személy kapott legalább egy védőoltást. Március 28-án egy helyi háziorvos bejegyzését osztotta meg, amiből kiderül: ahogy a betegek, úgy az orvosok is a sajtóból értesülhettek arról, hogy olthatják a kismamákat a Pfizer és a Moderna vakcináival.

debreciner.hu

Horváth Zoltán (Fidesz), Hajdúdorog polgármestere március 26-án a település honlapján számolt be arról, hogy a városban közel 100 fertőzöttről van tudomásuk, s ez az eddigi legmagasabb számot jelenti a járvány kezdete óta. „A vírusfertőzés egyre több fiatalt is érint, és sajnálatos módon ez a vírusmutáns minden eddiginél több emberéletet követel” – írta a polgármester, továbbá mindenkit megkért az óvintézkedések betartására és a védőoltásra történő regisztrációra. Horváth beszámolója szerint az elmúlt hetekben összesen nagyjából 1500 hajdúdorogi lakos kapott már legalább egy védőoltást.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere március 26-án a település közösségi oldalán közzétett videóban beszélt arról, hogy az előző heti 38-hoz képest már 69-en vannak hatósági házikaranténban, továbbá egy újabb polgári lakos hunyt el a betegségben. A helyi áldozatok száma így 19-re nőtt. A héten 230 személyt oltottak be a településen, a többségük a második vakcináját kapta meg. A polgármester elmondta, a becsléseik szerint eddig 1200 személy kapott oltást a városban, körülbelül 350-en mindkét adagot megkapták. A városvezető továbbította a háziorvosok kérését, miszerint a felajánlott vakcinát fogadják el a lakosok.

Szegi Emma (Fidesz), Kaba polgármestere március 26-án a saját Facebook-profilján írt arról, hogy a bejegyzése idején 51 fertőzöttről volt tudomásuk, közülük többen is kórházi ellátásra szorultak. „Sajnos az érintettek között egyre több a fiatal, előfordul olyan súlyos eset, hogy lélegeztetőgépre van szükség. Az elmúlt hetekben több haláleset ténye is megrendítette közösségünket” – tájékoztatott a polgármester, majd a járványügyi intézkedések betartására kérte a lakosokat.

Maszkregisztráció a nánási Fidesznél, felfüggesztettek egy hajdúsámsoni népkonyhát

A Hajdú-Bihar megyei települések elmúlt heti víruskommunikációjához tartozik, hogy Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere a saját közösségi oldalán március 23-án tett közzé egy videót, amelyben Csiszár Imre (Fidesz) alpolgármester arról beszél, a képviselőcsoportjuk a város lakossága számára 1000 darab ezüst-kolloiddal kezelt szájmaszkot ajánlott fel, ezekre online lehet regisztrálni név, e-mail cím, lakcím és mobiltelefonszám megadásával.

Hajdúsámson honlapján március 22-én jelent meg a hír, amely szerint március 22. és 26. között felfüggesztették a Kossuth utca 16. szám alatti népkonyhán a melegétel osztását, mivel a debreceni főzőkonyha dolgozói között fertőzéseket regisztráltak. Március 25-én az elmaradt melegételeket hideg csomaggal pótolták.

Létavértes önkormányzata március 25-én folytatta a védőoltással kapcsolatos kampányát, most Martis Gábor háziorvos válaszolt néhány gyakran felmerülő kérdésre. A videóból kiderült: a praxisában jóval kevesebben regisztráltak oltásra, mint amire előzetesen számítottak: mindössze a lakosság 15 százaléka.

Szeli Zoltán (független), Tiszacsege polgármestere március 25-én a település honlapján hívta fel a városlakók figyelmét az óvintézkedések betartásának fontosságára. Az önkormányzat felajánlja a segítségét azoknak a lakosoknak, akik másképp nem tudnak eljutni az oltópontra vagy az orvosi rendelőbe: Debrecenbe eddig 70, míg a helyi rendelőkbe több mint 50 személyt szállítottak. Ezen kívül segítséget nyújtottak az előzetes regisztrációban is.

Önkénteseket vár a Klinikai Központ

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ honlapján március 24-én jelent meg a felhívás, miszerint a járványhelyzet súlyossága miatt folytatják az önkéntesek toborzását. Az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevő személyek ide kattintva regisztrálhatnak. Az orvostanhallgató önkéntesek öt terület közül választhatnak, ezek között van a súlyos állapotú betegek intenzív ellátásában való részvétel, illetve az időskorú betegek otthoni vagy intézeti ellátásában való részvétel is.

Ki tud olvasni: a polgármester vagy a képviselő?

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt fideszes – országgyűlési képviselője közül az előző héten hárman nyilvánultak meg közösségi oldalukon a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Pósán László a március 26-i bejegyzésében köszönetet mondott a szociális étkeztetésben dolgozóknak. „Óriási felelősség hárul rájuk most, a pandémia idején. Ők azok, akik nap mint nap segítenek a nehéz helyzetben lévőnek, és akik munkájukkal valódi tartalommal töltik meg a Gondoskodó Város fogalmát” – fogalmazott a politikus.

Március 25-i bejegyzésében köszönetet mondott Vitányi István, a berettyóújfalui központú országgyűlési egyéni választókerület képviselője is, méghozzá a Gróf Tisza István Kórház dolgozóinak, akiknek a képviselő Tarsoly Attilával, Körösszegapáti polgármesterével együtt három doboz süteményt adott át a kórház dolgozóinak.

Március 28-án az átadáson készült egyik fotó felhasználásával ismét egy köszönetnyilvánításról posztolt a képviselő: „Az orvosaink, ápolónőink, egészségügyi dolgozóink emberfeletti munkát végeznek. Köszönjük áldozatos munkájukat. Mindenki nagyon fáradt és kimerült, de hősiesen küzdenek. Vigyázzunk egymásra!” – írta a politikus. Vitányi március 24-én – Muraközi István polgármesterhez hasonlóan – a berettyóújfalui önkormányzati lap oltási körképét is megosztotta, valamint arra kért mindenkit: ha még nem tették, regisztráljanak az oltásra. A képviselő erre ráerősítve március 26-án egy berettyóújfalui háziorvost idézve írta: egyetért azzal, hogy a súlyos betegségek kialakulásának megakadályozása és a járvány megállítása a védőoltással lehetséges, ezért mindenkit megkér, hogy regisztráljon. Vitányi bejelentette továbbá, hogy ő már megkapta a koronavírus elleni második oltását is.

Hajdúböszörmény
YouTube

Tiba István, a hajdúböszörményi központú választókerület képviselője március 26-i közösségi médiás élő videóbejelentkezésében Hegedüs Péter balmazújvárosi polgármestert kritizálva azt mondta: miközben Hegedüs március 12-én csigalassú oltási programról beszélt, március 25-én pedig 500 beoltott személyt említett egy videóban, addig a Tiba által kikért adatok szerint március 26-ig 1750 oltást adtak be Balmazújvárosban, továbbá 950 személyt küldtek be debreceni oltópontra. Az élő bejelentkezés 42. percében Tiba azt is kifogásolta, hogy Hegedüs korábban a háziorvosok esetleges kórházakba vezénylése miatt aggódott, miközben Tiba szerint a háziorvosokat senki nem említette a vonatkozó rendelettel kapcsolatban, csak a szakorvosokat. „Vagy nem tud olvasni a polgármester, vagy szándékosan vezeti félre az embereket” – mondta Tiba. (Az országgyűlési képviselőnek egyébként nincs igaza, a Magyar Közlönyben március 23-án megjelent kormányrendeletben ugyanis az szerepel: „(az egészségügyi intézmény) a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti”.)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.