Korábban közel 400 fészket vertek le, most tüskéket tettek a fecskék ellen a polgári M3 Outlet homlokzatára

A kormányhivatal felszólította a bevásárlóközpontot a berepülni próbáló fecskéket veszélyeztető galambtüskék eltávolítására. Az elpusztított fecskefészkek ügyében eljárást indító rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt a kérdéseinkre. Lehoczky Krisztián természetvédő elmondása szerint az általuk észlelt fészekleverések 80 százalékát engedély nélkül hajtják végre.
Fiókáit etető füsti fecske
Wikipédia

A Mályi Természetvédelmi Egyesület által működtetett Madármentő Állomás közösségi oldalán március 23-án jelent meg egy bejegyzés, miszerint a megelőző héten értesültek arról, hogy Polgáron tömegesen vertek le fecskefészkeket, a madarak riasztására pedig valakik a fészkek helyére galambtüskéket rögzítettek. Az egyesület ezt a posztban nem közölte, de az eset az M3 Outlet nevű bevásárlóközpontnál történt.

A madármentők másnap arról tájékoztatták az oldal követőit, hogy egész pontosan egy március 17-i Facebook-posztban olvasták a hírt, ami alapján felvették a kapcsolatot a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatallal, az Agrárminisztériummal és a Hortobágyi Nemzeti Parkkal is.

Nem ügyfelek?

A bejegyzésben beszámolnak a kormányhivatallal történő kommunikáció furcsaságairól is: „A Kormányhivatal munkatársa telefonon felhívta a figyelmünket, hogy nem vagyunk ügyfelek (? *!% ???) így telefonon nem adnak információt, bár nem telefonon kértünk információt, hanem telefonáltunk, hogy küldjék át emailben részünkre a határozatokat, ha és amennyiben van, és egyáltalán kért engedélyt a bevásárlóközpont eltávolításra és riasztásra. Mindegy...” – meséltek az esetről, külön kiemelve, hogy a kormányhivatallal szemben a Hortobágyi Nemzeti Park határozott lépéseket tett az ügyben, és gyorsan tájékoztatta őket a részletekről. A levelük szerint a kormányhivatal kötelezte az illetékeseket a galambtüskék haladéktalan eltávolítására.

Nem sokkal a bejegyzés közzétételét megelőzően, március 24-én telefonon beszéltünk Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnökével, aki elmondta: március 18-án vették fel a kapcsolatot a kormányhivatallal, a beszélgetésünk idején pedig még mindig várták a választ, hiába hozta már meg határozatát a kormányhivatal a nemzeti park levele szerint. A fecskefészkekkel kapcsolatban Lehoczky arról is tájékoztatott bennünket, hogy a védett állatoknak mindene védett: a tolla, az egyede, a tojása, a fiókája, az élőhelye is.

„Nincs olyan, hogy valaki kimegy, leveri a fészket, és önkényesen kitesz ilyen szuronyokat, amik negyvenöt fokban lefelé néznek, pontosan berepülési irányba, hogyha netán a fecske mégis megpróbál odarepülni, tuti, hogy felszúrja magát” – magyarázta a Debrecinernek a természetvédő, aki hangsúlyozta: a fecskefészkek eltávolítása és a riasztóeszközök kihelyezése is engedélyköteles. Ehhez azonban nyomós indok szükséges. A kérdésünkre válaszolva Lehoczky Krisztián azt is elmondta, amikor a mályi madármentők fecskefészkek leverésével találkoznak, ezeknek a 80 százalékát engedély nélkül hajtják végre, ugyanakkor ez részben annak is köszönhető, hogy az engedéllyel végzett eltávolításokról sokszor nem értesíti őket a lakosság.

Legkésőbb 2020 júniusában verték le a fészkeket

Megkérdeztük az ügyben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot is, ahonnan március 30-án kaptunk válaszokat. Levelükben mindenekelőtt arról tájékoztattak, hogy ők látják el működési területükön a védett és fokozottan védett természeti értékekkel kapcsolatos természetvédelmi kezelési feladatokat, továbbá hogy az itt található települések jellemző fajai a füsti fecske és a molnárfecske, amelyek védettek, állományuk pedig az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent.

A nemzeti park tájékoztatása szerint 2020. június 20-án kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a polgári M3 Outlet épületeiről fecskefészkeket vertek el, a riasztásukra pedig a tetőre műanyagbaglyokat helyeztek. A nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata ekkor helyszíni ellenőrzést is tartott, és megállapította, hogy az üzletközpont belső udvari részén nem találhatóak fecskefészkek, a homlokzaton viszont jól láthatók a helyeik, valamint megtalálták a műbaglyokat is. A természetvédelmi őr 375 fészek lenyomatát találta meg, azt viszont nem tudta megállapítani, hogy pontosan mikor történt az eset, friss eltávolításra utaló maradványokat nem talált. Az épület külső falán ekkor levert fészkeket nem találtak, az ott található molnárfecskék éppen fiókákat neveltek.

debreciner.hu

A nemzeti park a begyűjtött információkat eljuttatta a területileg illetékes természetvédelmi hatósághoz, amely eljárást folytatott le, természetkárosítás megalapozott gyanúja miatt pedig büntetőfeljelentést tett. A nemzeti park információi szerint ez a büntetőeljárás a Balmazújvárosi Rendőrkapitányságon folyamatban van. A szervezet a válaszában emlékeztetett: a molnárfecske természetvédelmi értéke 50 ezer forint példányonként, az okozott kár mértékét azonban majd csak a hatósági- és büntetőeljárás lefolytatása után, a tények és körülmények teljeskörű ismeretében lehet meghatározni.

„Az ember-fecske konfliktus hátterében áll többek között az a tény, hogy a fecskék természetes élőhelye a települések beépítettségével folyamatosan csökken. A bevásárlóközpont újonnan épült épülete kedvező adottságú, a falazat és a tetőszerkezet kialakítása fészkelésre alkalmas a molnárfecskék számára” – írta levelében a nemzeti park, majd megjegyezték: rendszeresen ellenőrzik a védett fajok ismert és feltételezett élőhelyeit, az Outlet területén az elmúlt napokban is jártak, és megállapították: az épület külső falán továbbra is ott vannak a fészkek, alkalmasak a madarak fogadására.

A Hortobágyi Nemzeti Park továbbá azt is közölte a levélben, hogy az épületfelújítások céljából, fészkelési időszakon kívül, engedéllyel végzett fészekeltávolítások esetén a természetvédelmi hatóság általában műfészkek kihelyezését szokta előírni.

A galambtüskék veszélyeztetik a berepülni próbáló fecskéket

A nemzeti park levelében feltűnő, hogy habár arról írnak, 2020 júniusában a helyszínen hajtottak végre természetvédelmi ellenőrzést, a levert fészkek helyére erősített galambtüskéket egyáltalán nem említenek. A látszólagos ellentmondást a mályi Madármentő Állomás közösségi oldalán március 29-én megjelent bejegyzés oldja fel. Ebben közzétették a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal aznapi, a Mályi Természetvédelmi Egyesületnek küldött válaszlevelét. A hivatal csatolta a galambtüskék eltávolítására felszólító, 2021. március 22-i határozatát. Az indoklásban szerepel: idén március 18-án kaptak bejelentést, ami alapján másnap hajtottak végre ellenőrzést az Outlet területén. Ekkor állapították meg, hogy az épület belső udvarra néző homlokzatára két egymás alatti sorban galambtüskéket helyeztek ki. „A felhelyezési megoldás miatt a galambtüskék egyik szára vízszintes irányú, a másik pedig nagyjából 45°-os szögben lefelé mutat. Ezzel a felhelyezési móddal kihelyezett eszköz veszélyezteti azon fecske egyedeket, amelyek fészekrakási célból a sablondeszka alá próbálnak berepülni” – fogalmaz a határozat indoklása.

Azok a bizonyos galambtüskék a polgári M3 Outlet egyik falfelületén
Facebook

A rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást

A fecskefészkek leverésével kapcsolatban indított nyomozás állásáról március 30-án megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mikor érkezett be hozzájuk a feljelentés, mióta nyomoznak, és eddig mit sikerült megállapítaniuk. Március 31-én írt válaszlevelében a kapitányság azt írta: valójában nem a balmazújvárosi, hanem a Hajdúnánási Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás érdekeire hivatkozva ennél részletesebb tájékoztatást a rendőrség nem adott.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.