„Eljöttünk, hogy hallassuk a hangunkat, változásokat követeljünk”

A debreceni klímatüntetésen helyi aktivisták és slammerek hívták fel a figyelmet a klímakatasztrófa közelségére. Mint elhangzott: azonnali cselekvést szeretnének.

Május 24-én Debrecen is bekapcsolódott abba Globális Klímasztrájk nevű nemzetközi rendezvénysorozatba, amelyet nyugat-európai diákok hívtak életre a 16 éves svéd Greta Thunberg példáját követve. A világ minden kontinensén megtartott esemény célja az volt, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás veszélyeire, és hogy nyomást gyakoroljon rájuk a szigorúbb klímapolitika bevezetéséért. Az első nagyobb megmozdulás világszerte március 15-én volt, de Magyarországon a nemzeti ünnep miatt viszonylag kevés tiltakozót mozgatott meg. A pénteken megtartott második akcióhoz Budapest mellett több vidéki város is csatlakozott, a debreceni rendezvényt a Natív aktivistái hirdették meg a Fridays for Future Magyarország nevű szervezettel közösen.

Galéria: Klímasztrájk - Debrecen, 2019. május 24.

Az eseményen résztvevő legalább százötven demonstrálót mintha az időjárás is igyekezett volna megerősíteni abban, hogy fontos ügyért álltak ki: a tüntetők többsége kabátban érkezett, aztán a rendezvény elején kisütött a nap, a többség pedig pólóra vetkőzött, végül eleredt az eső, ezért előkerültek az esernyők a sokaságban.

Törő Vanda

A szervezők nevében Törő Vanda , a Natív tagja szólalt fel elsőként. „Muszáj, hogy a hatalom meghallja a hangunkat. Hozzanak végre olyan törvényeket, amelyekkel nem csak az embereket tudják megvédeni, hanem a természetet és a levegőt, amit beszívunk” – mondta, majd hozzátette, hogy egy percünk sincs tovább késlekedni, most kell cselekedni a klímavédelemért.

Klímasztrájk - Debrecen, 2019. május 24.

Három debreceni slammer lépett fel a rendezvényen. Somogyi Tibor a klímaváltozást gazdaságilag hasznosnak vélő amerikai külügyminiszteren élcelődött, majd igyekezett felhívni a figyelmet az éghajlatváltozással és a környezetszennyezéssel kapcsolatos személyes felelősségre: „A szívószál arra való, hogy szívjunk? Nem vagyok egy Attenborough, de szerintem nem csak szívunk, szopunk is” – hangzott el a szövegében, majd hitet tett a zöld identitás mellett, szerinte ugyanis az összes többi szín lejáratódott már. Ungvári Ádám addiktív, anonim környezetszennyezőként definiálta magát, majd arról beszélt, hogy ebből már elege lett: „A talpam, ami alatt már megannyi cigicsikk lakott, amivel az ökoszisztéma gyepére lépek, már a szívemben is nyomot hagyott” – hangzott el a slamjében. Birinyi Dominika egy technopesszimista szöveggel érkezett a mikrofonhoz. Szerinte a fejlődés a régi problémák mellett újakat teremt, így a klímaváltozást is. A Földet popkulturális szereplőkhöz hasonlította, hogy érzékeltesse a felmelegedés dinamikáját. Hangsúlyozta, hogy a klímaváltozásról nem a kisemberek tehetnek, hanem a klímatagadók és azok, akiket csak az anyagi haszon érdekel. „Most értünk el arra a pontra, hogy drasztikusan változtatnunk kell. (…) Itt az idő, válasszatok!” – zárta a szövegét.

Klímasztrájk - Debrecen, 2019. május 24.

A tüntetésen megjelent külföldi diákoknak egy fiatal aktivista, Gedei Jázmin tartott beszédet angolul. „Elegünk van abból, hogy a kormány és az emberek nem képesek felismerni a mi életünk legfontosabb ügyét. Ez az ügy a klímaváltozás” – mondta Gedei, majd beszámolt az ENSZ közleményéről, amely az élővilág pusztulására, az új kihalási hullámra figyelmeztet. Beszélt arról, hogy nemcsak a környezetünk, hanem az emberiség is veszélyben van az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés miatt. „Ma eljöttünk, hogy hallassuk a hangunkat, és hogy változásokat követeljünk” – mondta, majd példaként megemlítette, hogy az eldobható műanyagokat be kell tiltani, valamint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az újrahasznosításra és a klímatudatos fiatalok nevelésére.

Klímasztrájk - Debrecen, 2019. május 24.

Gyöngy Dániel volt az utolsó felszólaló, aki a klímaváltozás tagadására utalva hosszasan beszélt az „alternatív tényekről”, más szóval álhírekről. „Az egyetlen remény ebben a helyzetben, hogy mindannyian utánajárunk a tényeknek, és faggatjuk a tudományt a valós tényekről. Ennek a hiányában puszta képzet és képzelet marad minden” – mondta, majd éberségre intette a megjelenteket.

A rendezvény zárásaként Törő Vanda főszervező felkérte a tüntetőket, hogy tartsák fel a magasba azokat a tárgyakat, amelyekkel a mindennapokban kiváltják a műanyagokat. Ezt követően a diákok egy csoportja a „We are unstoppable. Another world is possible” (Megállíthatatlanok vagyunk. Lehet más a világ!) jelmondatok skandálásába kezdett, majd hamarosan elállt az eső, a városháza előtti terület pedig szép lassan kiürült.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.