1300 darab kézzel festett tojás díszíti a fákat húsvét alkalmából Polgár főterén

A tojásfák szokása német területekről ered. Hajdú-Bihar megye több városában készültek így idén az ünnepre.
Nem mindennapi látvány fogadja azokat, akik a karantén ellenére ellátogatnak ezekben a napokban Polgár főterére, a városból származó 20. századi kereszténydemokrata politikusról elnevezett Barankovics térre. Ahogy Tóth József (DK) polgármester a város közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta: 1300 darab kézzel festett tojást készített el, majd függesztett fel a téren található fákra a Polgáriak a Városért Egyesület. Az ott lévő egyéb díszítőelemeket az Ady Endre Művelődési Központ dolgozói helyezték el.
Galéria: Polgár ünnepi díszben (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Polgár Tóth Tamás

Az ünnepre készülve Balmazújvárosban is állítottak tojásfákat a Kossuth téren. A Veres Péter Kulturális Központ által kialakított „Húsvéti sarok” fáira gyerekek által készített húsvéti tojásokat akasztottak ki. Hajdú-Bihar megye számos egyéb településén is tojásokkal díszített fákkal készültek idén a húsvétra, Téglás önkormányzata például az alábbi fotóval kívánt áldott ünnepeket:

Több évszázados német hagyomány

A Zentrum Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ honlapján található információk szerint a karácsonyfához hasonlóan a tojásfa is német nyelvterületről került át a magyar hagyományok közé. A mai Németország területén már évszázadok óta díszítik tojással a fákat és bokrokat, a Zentrum cikke szerint ennek a pontos oka nem ismert. „Feltételezik, hogy korábban a tojások a termékenységet, illetve az élet halál feletti győzelmét jelentették, a keresztény hagyomány szerint pedig Krisztus feltámadását szimbolizálják” – olvasható a honlapon.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.