AZ OLVASÓ ÍRJA

„Kapja be!”

Ma reggel a Debreceni Egyetem egy jeles hallgatója ezzel a kiszólással nyugtázta, hogy nem adok neki négyes érdemjegyet az elégtelen vizsgájára, mer’ az neki kellene az ösztöndíjátlaghoz. Így, magázó formát helyesen megtartva.

Ez nem borzaszt el, nem most kezdtem az egyetemen dolgozni; folyamatosnak tekinthetők a belső vitáink, hogy ilyenek meg olyanok a hallgatók. Van kolléga, nem is egy, aki szerint az a baj, hogy túl sok hallgatót veszünk fel. Én erre mindig azt mondom, hogy ez csak tünet. A felsőoktatás csak a jéghegy csúcsa, és a közoktatás sem igazán a víz alatti rész.

Szinte látom magam előtt, hogy nőttek fel a legutóbbi generációk. Ha egész életedben azt mondják, hogy a kudarcaidért, elkövetett hibáidért más a hibás, akkor így fogod élni az életed. És ez igaz magasabb szinteken is; a magyar gazdaság sérülékenységért és helyzete kapcsán sem azt halljuk, hogy sokkal alacsonyabb a munkatermelékenység, mint máshol, vagy azt, hogy az innováció, mint olyan kimerül néhány mutatós példában; hanem azt, hogy szövetkeztek ellenünk valakik. A magyar nemzet sikerének a gátja ez a generációkon át kódolt rossz hozzáállás.

Ma ponthúzás van az egyetemi felvételi eljárásban. Ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy hosszú távú sikereket elérni objektív helyzetelemzéssel, kitartással és nyitottsággal lehet.

Dombi Mihály

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.