Heti koronavírus-körkép: pészahi csoda és húsvéti feltámadás – vallási párhuzamokkal üzent több fideszes politikus is

Hajdú-Bihar megye vezetői közül csak kevesen közöltek konkrét adatokat a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Hajdúböszörményben hurkával, kolbásszal, szalonnával köszöntötték az egészségügyi dolgozókat.
Kattints a képre!
debreciner.hu

Habár egyes virológusok szerint már túl vagyunk a tetőzésen, azért még javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

A 2021. április 6-án reggel nyilvánosságra hozott adatok
koronavirus.gov.hu

Befejezték Debrecenben a veszélyeztetett korcsoportok oltását

A koronavírus kapcsán a leginkább szűkszavú hajdú-bihari városvezetők közé tartozó Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere április elsején egy videóüzenetet tett közzé a közösségi oldalán, amelyben arról beszélt, a város önkormányzata jelentős erőfeszítéseket tett gazdasági és egészségügyi területen a járvány elleni védekezés érdekében. A polgármester köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók helytállásáért. Papp megemlítette, hogy Debrecenben kezdték el az országban először a védőoltások beadását, azóta pedig a teljes szociális és egészségügyi intézményrendszerben végeztek a vakcinálással, miközben a lakosság jelentős részét is beoltották.

Sorállás az egyik debreceni oltópontnál
Lia

A polgármester elmondása szerint a Debreceni Egyetem dolgozói 37 oltóponton oltanak, továbbá 87 háziorvos vesz részt a folyamatban. A politikus arról is beszélt: minden, a városba érkező vakcinát azonnal felhasználnak, naponta akár 4 ezer adagot is be tudnak adni. „A debreceni rendszer felkészültségét jól jellemzi, hogy ezt a számot 24 órán belül több mint kétszeresére lehet növelni, ha az országba érkező vakcinamennyiség ezt lehetővé teszi” – fogalmazott Papp, majd bejelentette: a veszélyeztetett korcsoportok oltását befejezték, továbbá Debrecenben a köznevelésben dolgozók háromnegyede regisztrált a védőoltásra. A polgármester szerint hamarosan visszatér az élet a normális kerékvágásba, de a debreceniektől azt kérte: húsvétkor is figyeljenek az előírások betartására.

Papp László még március 31-én tett közzé egy bejegyzést a pészah kapcsán is. Az ünnepről az jutott a politikus eszébe, hogy a zsidók rabságból való kiszabadulásához hasonlóan ismét csoda fog történni: „a világ megszabadul a fenyegetettségtől, a vírustól, és újra a régi életünket élhetjük” – bizakodott a polgármester.

Nem voltak közlékenyek a polgármesterek

Talán a húsvét is szerepet játszhatott abban, hogy az elmúlt hetekben tapasztaltakkal ellentétben most alig akadt olyan városvezető, aki konkrét információkat osztott meg a települése lakosságával a helyi járványhelyzetet illetően: mindössze Hegedüs Péter (független), Balmazújváros és Tóth József (DK), Polgár polgármestere tett így.

Hegedüs a Daru TV április 2-i adásában arról beszélt, az előző héthez képest stagnál a fertőzöttek száma, 50-60 aktív eset van a városban. „Hogy ez most az ellenállóképessége az újvárosiaknak, vagy mitől, nem tudom, de én azt gondolom, hogy ha így folytatódik tovább, és az oltásszám is emelkedni fog, akkor Balmazújváros nagyon kis veszteségekkel fog kikerülni ebből a járványhelyzetből” – fogalmazott a polgármester. Balmazújváros honlapján április elsején két helyi háziorvos is hirdette: lehetőség van Moderna- és Szputnyik-oltásokra történő telefonos bejelentkezésre.

Tóth József, Polgár polgármestere a település közösségi oldalán április elsején közzétett videójában elmondta: 62-en tartózkodnak hatósági házikaranténban, ami enyhe csökkenést jelent az előző héthez képest, ugyanakkor egy újabb polgári lakos hunyt el a vírussal összefüggésben, így a számuk 20-ra emelkedett. A polgármester tájékoztatása szerint a városban eddig nagyjából 1400 személyt oltottak be, közülük 500-an már a második adagot is megkapták.

Hurkával, kolbásszal, szalonnával köszöni Hajdúböszörmény az egészségügyi dolgozók kitartását

A Hajdúböszörményi Városi TV Youtube-csatornájára március 31-én töltötték fel azt a videót, amelyből kiderült: a március 26-i adatok szerint a háziorvosi praxisokhoz tartozó betegek 20 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltását. Erdős András háziorvos az önkormányzati televíziónak arról beszélt, hogy az alapellátásban dolgozók rendkívül leterheltek, de küzdenek a járvány legyőzése érdekében. A háziorvos azt kérte: ne válogassanak a betegek, hanem fogadják el a saját orvosuk által felajánlott vakcinát.

A csatornára ugyanezen a napon került fel az önkormányzati tévé videója, amelyben bemutatják: Kiss Attila (Fidesz) polgármester március 26-án húskészítményeket tartalmazó csomagokkal köszönte meg a böszörményi egészségügyi dolgozók helytállását. „Ha jól tudom, hurka, kolbász, füstölt szalonna, vagy valami hasonló van a csomagban” – mondta a polgármester, majd kifejtette, reméli, hogy a csomagok segítenek a háziorvosi praxisok dolgozóinak egy kicsit „kikapcsolni”, mert az ünnepek után vissza kell állniuk dolgozni. (A koronavírus elleni oltás egyébként húsvét alatt sem állt le.)

Az oltásért kampányol Létavértes vezetése

A Hajdú-Bihar megyei városvezetők közül többen kommunikáltak a járványhelyzettel kapcsolatban, de a fertőzöttségi és az oltási adatok ismertetése nélkül. Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere március 31-én a közösségi oldalán tette közzé: folytatják a gyűjtést az önkormányzat szolidaritási alapjába. „Kérek mindenkit, akinek van lehetősége és meg tudja tenni, ebbe a szolidaritási alapba befizetve tudja támogatni azokat, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe!” – írta a polgármester.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere március 29-én kérte Facebook-bejegyzésében a város köznevelési dolgozóit, hogy aki még nem tette, aznap éjfélig regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra.

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere április 2-i posztjában arról írt, hamarosan túl lehetünk a járványon, de most még gyorsan terjed a brit mutáns, ezért arra kéri a szoboszlóiakat: vigyázzanak egymásra, tartsák be a járványvédelmi szabályokat.

debreciner.hu

Létavértes önkormányzata március 29-én folytatta hetek óta tartó, az oltást népszerűsítő kampányát, ezúttal Rákóczi Éva főorvos videóüzenetét tették közzé. A háziorvos arról beszélt, a vírus nem válogat: elsősorban az időseket és a krónikus betegeket támadja, de a harmadik hullámban egészséges fiatalok is veszélyben vannak, halálos kimenetelű megbetegedéseket is tapasztaltak már.

Tiba: támadjon fel a mi életünk is!

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt kormánypárti – országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten hárman nyilvánultak meg a helyi járványhelyzettel kapcsolatban. Pósán László április elsejei bejegyzésében megmutatta, hogy véradáson járt, egyúttal felhívta a követői figyelmét arra: a koronavírus a folyamatos vérellátásra is nagy veszélyt jelent. A politikus a debrecenieket arra kérte, ha tehetik, vegyenek részt véradáson.

Vitányi István, a berettyóújfalui központú 4-es számú OEVK képviselője március 29. és április 1. között a közösségi oldalán összesen 7 bejegyzést tett közzé a koronavírussal szembeni védőoltással kapcsolatban.

Tiba István, a hajdúböszörményi központú 6-os OEVK képviselője április elsején egy Basil Hume-tól (akit Tiba tévesen „Basil C. Hume”-ként említ) származó idézettel kívánt áldott húsvétot, majd párhuzamot vont Jézus feltámadása és a mi életünk járvány utáni „feltámadása” közé. A politikus arra kérte a követőit: tartsák be a járványvédelmi szabályokat húsvétkor is. „Nagyon figyeljünk arra, hogy valóban bekövetkezhessen a feltámadás, ne a vírus kerekedjen felül!” – mondta Tiba.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.