fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

Felülről vezérelt mozgalom nem küzdhet rendszerszintű célokért – megszólalt az FFF a debreceni önkormányzat projektjéről

Greta Thunberg helyi követői szerint a Future of Debrecen egy „háztáji” mozgalom, amelyet azért hívtak életre, hogy kihasználva a járványhelyzet miatti inaktivitásukat, átvegyék a helyüket. Nyilvános rádiós vitára hívták ki Balázs Ákos alpolgármester „mozgalmát”.
debreciner.hu

Közleményben reagált a Greta Thunberg által fémjelzett, Fridays For Future (FFF) nevű globális mozgalom debreceni szervezete a Future of Debrecen nevet viselő, a városházi kommunikációban hol munkacsoportként, hol mozgalomként, hol programként definiált debreceni önkormányzati projekt megszületésére.

Galéria: IV. Globális Klímasztrájk - Debrecen, 2019. november 29. (a képre kattintva megnyílik a galéria)
Koppányi Szabolcs

A Debreciner szerkesztőségéhez eljuttatott levelükben azt írják, Debrecennek már van egy zöld mozgalma, amely részt vett mások által szervezett eseményeken (például faültetéseken), de saját megmozdulásai is voltak az elmúlt években: a vonulással egybekötött klímasztrájkok. A Fridays For Future Debrecen közleménye szerint a mozgalmuk alulról szerveződik, már 2-2,5 éve működik. „Azt gondoljuk, hogy a történelemben csak az a mozgalom volt sikeres, amelyet nem mozgattak felsőbb erők, így tudtak változást vagy szemléletváltást, eszközváltást kieszközölni” – fogalmaznak.

Az FFF szerint már a – DEHÖK-höz köthető – Debreceni Környezetvédők Társasága kapcsán is feltűnő volt, hogy ugyan rengeteget tesznek hozzá az egyéni környezetvédelmi kérdésekben a változáshoz, átfogó reformokat nem követelnek, miközben a zöldebb jövő 70 százalékban döntéshozói, gazdasági, társadalmi, építészeti kérdés, valamint rendszerszintű biológiai-környezeti viszonyulás kérdése. Ezeket a kereteket az FFF álláspontja szerint egy felülről vezérelt, „háztáji” mozgalommal nem lehet kitágítani.

Tóth Tamás

Ettől függetlenül a Fridays For Future Debrecen úgy látja, amit a debreceni önkormányzat projektje tesz, az helyes, de 15-20 évvel megkésett, és mintha az ő helyüket igyekeznének betölteni, kihasználva a járványhelyzet miatti inaktivitásukat, egy könnyebb irányt ígérve a debrecenieknek. Szerintük a projekt névválasztása is nyílt provokációt jelent velük szemben. A levelük végén az FFF kifogásolta, hogy a Future of Debrecen semmilyen módon nem kereste őket az induláskor, ennek ellenére sok sikert kívánnak nekik, és nyílt rádiós vitára hívják az önkormányzati „mozgalom” két tagját, amelyet a járványhelyzet miatt körülbelül egy hónap múlva lehetne megtartani.

A Future of Debrecen projektet Balázs Ákos (Fidesz), Debrecen alpolgármestere hívta életre még 2020 szeptemberében, a saját állítása szerint azért, mert Papp László (Fidesz) polgármester megkérte őt, hogy foglalkozzon a környezetvédelemmel. Az önkormányzati kezdeményezésről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.