Nem számolhatták volna el a tavaly drágán beszerzett lélegeztetőgépeket, ezért vett négy új eszközt a Debreceni Egyetem

Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő a parlamentben is foglalkozott az üggyel, mert nem kapott választ a felsőoktatási intézménytől. Az egyetem a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy egy 2019-ben megítélt támogatásból vásárolták az eszközöket, az akkor meghatározott beszerzéseket kellett megvalósítaniuk.
debreciner.hu

A Napi.hu vette észre március 23-án, hogy a Debreceni Egyetem uniós közbeszerzés keretein belül vásárolt a magyar tulajdonban lévő Hoge Systems Kft.-től négy lélegeztetőgépet összesen nettó 16 millió 300 ezer forintért. Ez rendkívül olcsónak számít ahhoz képest, hogy a magyar állam a 2020-as tömeges beszerzése (16 ezer készüléket vásároltak) során átlagosan 18 millió 750 ezer forintot fizetett a gépek darabjáért.

Koronavírusos beteg lélegeztetőgépen
MTI/Balogh Zoltán

Varga szerint „kínai biznisz”

Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő március 26-án a közösségi oldalán tette közzé Szilvássy Zoltánnak, a Debreceni Egyetem rektorának címzett kérdéseit a beszerzésről. A politikus a bejegyzésében végig „kínai bizniszről” beszél, pedig a 444 adatkéréséből már augusztusban kiderült: különböző országokból érkeztek a lélegeztetőgépek, a legnagyobb szállító egy maláj cég volt. A képviselő Szilvássytól többek között arról érdeklődött: miért nem a kormány által beszerzett, „valahol még dobozokban porosodó” készülékeket használja a Debreceni Egyetem, tájékoztatták-e a kormányt arról, hogy lélegeztetőgépre van szükségük, kértek-e az állam által vásárolt gépekből, és ha igen, milyen választ kaptak a kérésükre.

Koronavírusos beteg lélegeztetőgépen
MTI/Balázs Attila

Varga április 7-én a parlamentben is foglalkozott a témával napirend utáni felszólalásában. A politikus újból elismételte a Facebook-posztjában írtakat, miszerint Kínából 300 milliárd forintért vásárolt a kormány lélegeztetőgépeket, „vagy legalábbis annak mondott eszközt”. Ezt követően azt mondta: nem tudni, a használható gépeket kik és hol használják, továbbá csak a médiából lehetett tudomást szerezni arról, hogy a külügy jelenleg már igyekszik továbbadni a gépek egy részén. Szerinte rengeteg kérdés merül fel a Debreceni Egyetem lélegeztetőgép-beszerzése kapcsán.

Varga az elmondása szerint az egyetemtől nem kapott választ, ezért vitte be az ügyet az Országgyűlés elé. „Őrület, ami ebben az országban folyik, őrület, amit látunk nap, mint nap. Több százan halnak meg naponta, több mint 20 ezer fölött van a halálos áldozatok száma. És azt látjuk, hogy kórházak lélegeztetőgépekre pályáznak az Európai Uniótól, miközben valahol 16 ezer lélegeztetőgép porosodik és megy tönkre használat nélkül” – fogalmazott a politikus.

Nem számolhatták volna el a külügy beszerzéséből származó gépeket

A Debreceni Egyetem sajtóirodájának még március 26-án tettük fel kérdéseinket, április 9-én válaszoltak. Az intézmény tájékoztatását alább szó szerint közöljük:

„A Debreceni Egyetem egy 2019-ben elbírált és megítélt támogatásból szerez be négy Maquet Critical Care AB gyártmányú SERVO-i típusú lélegeztető készüléket. Az intézménynek a 2019-ben benyújtott, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott szakmai tervben rögzített beszerzéseket szükséges megvalósítania, illetve a meghatározott célra megítélt támogatással kell elszámolnia. A külügyi tárca által beszerzett központi készletből nem számolható el támogatási forrás a Debreceni Egyetem részére.”

Megkérdeztük a Debreceni Egyetemet Varga Zoltán országgyűlési képviselő levelével kapcsolatban, az általa felvetett kérdésekről is, de ahogy fentebb látható, a DK-s politikusról a válaszlevelében említést sem tett az egyetem.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.