Tar Sándor levelezése, cake poetry, versposztolás – Így ünnepli idén Debrecen a magyar költészet napját

A XVIII. Debreceni Költészeti Fesztivál beszélgetéseit online követhetik az érdeklődők, a Debreceni Moly Klub gerillaakciójában pedig csak egyénileg lehet részt venni.
József Attila
Wikipédia

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Mivel 1693-ban Debrecen ezen a napon kapott kiváltságlevelet I. Lipót királytól, egyben Debrecen város napja is. Hagyományosan ilyenkor szokták megtartani a város költészeti fesztiválját, ugyanakkor 2020-ban a járványhelyzet miatt a rendezvény elmaradt.

Április 11. és 13. között, a járványhelyzet miatt online formában rendezik meg a XVIII. Debreceni Költészeti Fesztivált a Méliusz Könyvtár és a Csokonai Színház együttműködésében. A rendezvény kurátora Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője.

A fesztivál április 11-én egy Cake poetry nevű projekttel kezdődik: egyes debreceni kávézókban és cukrászdákban a száz éve született Pilinszky Jánosra emlékező verstekercseket adnak majd a megvásárolt kávé vagy sütemény mellé. Április 13-án 19 órakor Lehull az ékezet címmel folytat majd beszélgetést Márai Sándor Halotti Beszéd és Domonkos István Kormányeltörésben című verséről Kulcsár-Szabó Zoltán és Kun Árpád.

A két nap között, április 12-én 19 órától tekinthető meg Böhm Gábor, Deczki Sarolta és Kálai Sándor Nagyítás című beszélgetése a nyolcvan évvel ezelőtt született József Attila-díjas debreceni író, Tar Sándor eddig nem publikált levelezéséről. A Facebook-eseményben olvasható leírás szerint a beszélgetők nagyítót kaptak a kezükbe, amikor elsőként olvashatták az anyagot: „Nagyítót, mert arra a személyes-szakmai kapcsolatra is ráláthattak, melyekre eddig senki. A nagyítás közelség. Vagy legalábbis közelítés.”

A beszélgetéseket a Méliusz Könyvtár Facebook-oldalán lehet majd megtekinteni.

Versekkel árasztanák el a köztereket

Szintén április 11-re szervez akciót a Debreceni Moly Klub Posztolj verset az utcára! címmel. Az eredetileg a Gittegylet.com-tól származó felhívás célja, hogy a magyar költészet napja alkalmából a közterületeket versekkel árasszák el. A debreceniek 2015-ben csatlakoztak a kezdeményezéshez. „Naná, hogy idén is megyünk, csak most a közösségi posztolást lecseréljük egyénire” – írják a Facebook-esemény leírásában. A részvevőket arra kérik: fotózzák le a kihelyezett alkotásokat, hogy azokat a végén albumba rendezhessék.

Debreceni Moly Klub

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.