Heti koronavírus-körkép: a járvány itt van köztünk, még nem szabad lazítani

A fertőzöttek száma több hajdú-bihari városban is csökkenni kezdett, de a polgármesterek beszámolói szerint még mindig sokan vannak kórházban, és folyamatosan újabb életeket követel a járvány. A fogorvosi végzettséggel rendelkező Tiba István országgyűlési képviselő közben arra figyelmeztetett: a védőoltás nem a fertőzéstől véd, hanem a súlyos betegségtől és a haláltól.
debreciner.hu

Habár már túl vagyunk a tetőzésen, azért még javában zajlik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Debrecen vezetője mérföldkőről beszélt

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere április 6-án a közösségi oldalán írt arról, hogy a két és félmillió magyar beoltott személy mérföldkőnek számít, ugyanis elkezdődhetett az ország megnyitása. „Nehéz év van mögöttünk! De mi, debreceniek összetartóan átvészeltük ezt az időszakot” – fogalmazott a politikus, majd hozzátette, bízik abban, hogy a kormány hamarosan tovább enyhíthet a járványügyi korlátozásokon. A posztja illusztrációjaként Papp néhány koronavírus elleni oltásról készített fotót is közzétett, ezeken vízjelként a polgármester neve és az „Együtt vagyunk Debrecen” önkormányzati és Fidesz-szlogen szerepelnek. Hacsak nem az MTI képeire tette rá a saját vízjelét, úgy tűnik tehát, hogy Papp stábja fotózhat az oltópontokon, a háziorvosoknál, miközben ugyanezt hiába kérte az elmúlt hetekben 28 magyarországi független sajtótermék (köztük a Debreciner).

Facebook

Hajdúböszörmény alpolgármestere nem örül a kijárási korlátozás könnyítésének

Ismét számos Hajdú-Bihar megyei városvezető érezte fontosnak, hogy beszámoljon a saját települése fertőzöttségi adatairól. Sőrés István (Fidesz), Hajdúböszörmény alpolgármestere az önkormányzati televíziónak április 9-én arról beszélt, az előző héthez képest közel 10 százalékkal, 245-ről 220-re csökkent a fertőzöttek száma, ugyanakkor a kórházban ápoltak száma március első hetéhez képest 4-ről 40-re emelkedett. „Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a járvány itt van köztünk, nem szabad még lazítani!” – mondta Sőrés, majd megjegyezte: nem örül a kijárási korlátozás későbbre tolásának, mert egyre több csoportosuló, főleg fiatal lakossal találkozik este nyolc óra után a város utcáin.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere a Daru TV-ben április 8-án arról beszélt, hogy a város háziorvosai leterheltek, többen nem küldték el neki a heti fertőzöttségi adatokat, a rendelkezésére álló információk alapján 28 aktív balmazújvárosi fertőzöttről tudott beszámolni. „Nem tudom, hogy ez mennyire valós szám, egy dolgot tudok: a hivatal 9-én nem fog működni” – mondta a polgármester, majd hozzátette: fertőtlenítik a polgármesteri hivatal épületét, mivel több önkormányzati alkalmazott is megfertőződött.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere április 8-án tette közzé a közösségi oldalán, hogy március 27. és április 8. között a településen 56 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, továbbá 3 haláleset történt a járvánnyal összefüggésben. A polgármester elmondása szerint a fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat. A város lakóit Muraközi arra kérte: tartsák be a járványügyi szabályokat, valamint regisztráljanak a védőoltásra. Április 10-án a polgármester a Dikh TV, a Roma Sajtóközpont és számos civil szervezet oltási kampányvideóját osztotta meg arról, hogyan lehet regisztrálni a vakcinálásra.

Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere április 11-én a saját Facebook-profilján számolt be arról, hogy az előző héten 20 alá csökkent a koronavírussal fertőzött nádudvari személyek száma. „Ez a biztató helyzet ennek ellenére ne tántorítson el bennünket a fokozott odafigyeléstől, a járványügyi szabályokat továbbra is maradéktalanul tartsuk be” – figyelmeztetett a polgármester. Maczik Erika beszámolója szerint Nádudvar átoltottsága megfelel az országos átlagnak.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere április 9-én, a város közösségi oldalán közzétett videójában arról beszélt, hogy az előző heti 62 személlyel szemben már 65-en tartózkodnak hatósági házikaranténban, újabb haláleset a járvánnyal összefüggésben azonban nem történt. A polgármester tájékoztatása szerint eddig összesen 1850 polgári lakos kapott legalább egy adag vakcinát, 561 személyt pedig már kétszer is beoltottak.

A Hajdú-Bihar megyei városvezetők heti víruskommunikációja kapcsán megemlíthető még, hogy hárman, április 7-én Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás és M aczik Erika, Nádudvar polgármestere, április 8-án pedig Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere is arról számolt be: megkapták a koronavírus-elleni védőoltásukat.

Feljegyezhető továbbá Tasó Bélának (Fidesz), Nyíradony polgármesterének április 7-i bejegyzése, amelyben az egészségügyi világnap alkalmából köszönetet mondott a szektorban dolgozók áldozatos munkájáért.

Tiba: ne használják politikai célokra az egészségügyi dolgozókat!

Hajdú-Bihar megye 6 – egyaránt kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten többen is foglalkoztak, legalább érintőlegesen a helyi járványhelyzettel. Kósa Lajos az április 8-i bejegyzésében a Debrecenben felépítendő oltóanyaggyárról szóló megbeszélésről töltött fel egy fotót. Az ehhez fűzött kommentárjában a politikus Magyarország legfontosabb beruházásának nevezte a vakcinagyárat. „Debrecen kiveszi a részét a magyarok számára most legfontosabb probléma megoldásában! Hajrá Debrecen!” – írta Kósa.

Kattints a képre!
Debreciner

Vitányi István, a berettyóújfalui 4-es számú egyéni választókerület képviselője április 7-én posztolt a járványvédelmi intézkedések enyhítéséről, valamint a nyitásról szóló kormányrendeletben foglalt szabályokról. „Továbbra is kérem Önöket, hogy mindenki fegyelmezetten tartsa be a hatályban lévő szabályokat” – írta a politikus.

Tiba István, a hajdúböszörményi központú 6-os számú választókerület képviselője április 5-én tett közzé egy bejegyzést, amelyben arról írt: a védőoltások beadása a választókerületében az általa kapott visszajelzések szerint szervezetten történik, majd mindenféle magyarázat nélkül feltette a kérdést: miért jó bárkinek az orvosok, ápolók, egyetemi hallgatók és más önkéntesek munkáját „sárba tiporni valótlan véleményekkel”, majd rögtön választ is ad a kérdésére: jövőre parlamenti választások lesznek. „De attól, hogy engem, mint az ördög jelöltjét akarnak feltüntetni, mert FIDESZ-es képviselő vagyok, tiszteljük már azokat a hőseinket, akik az ünnep helyett, értünk dolgoznak, ahelyett, hogy otthon lennének a családjukkal, a gyerekeikkel, teszik mindezt azért, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen a rémes helyzeten!” – írta Tiba, majd felszólított: senki ne használja őket politikai célokra, ha már elismerni nem tudja őket.

Tiba április 9-én élő videóbejelentkezésében is foglalkozott a járványhelyzettel. Egy állampolgár azt kérdezte tőle, miért nem látogathatja az idősotthonban lakó édesanyját a saját otthonában élő édesapja előzetes egyeztetés és a kettejük között lévő plexifal nélkül, ha már mindketten megkapták a második védőoltásukat. „Az oltás nem azt jelenti, hogy a betegséget nem kaphatja el az illető. Az oltás azért nagyon fontos, mert egy dolgot óriási valószínűséggel elkerül, hogy a vírus súlyos következményekkel járjon, ne adj’ Isten halállal végződjön” – magyarázta a fogorvosi végzettséggel rendelkező politikus, majd arról beszélt, ha egy szociális dolgozó nem oltotta be magát a vírus ellen, aki megfertőzheti az idősotthonba látogató férfit, de ugyanez fordítva is megtörténhet. Tiba a bejelentkezésében később arról is beszélt: Balmazújvároson már 4850-en kapták meg az első adag védőoltásukat, a második adagot pedig már több mint 2000-en.

debreciner.hu
debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.