NASS

Amire telik – Bemutatják Juhász Tibor Debrecenben élő költő harmadik könyvét

Az online eseményen Béres Zsuzsa szociológus beszélget a szerzővel újabb szociografikus kötetéről.

Április 14-én 17 órakor online formában, a Művésztér civil szervezet közösségi oldalán mutatják be Juhász Tibor költő, író, szerkesztő Amire telik című harmadik könyvét, ami az első kötetéhez hasonlóan ismét lírai alkotás. A salgótarjáni származású, Debrecenben élő szerzővel Béres Zsuzsa szociológus fog beszélgetni.

Juhász Tibor a 2019-es Tar-túrán
Lia

A rendezvény Facebook-eseményében olvasható leírás szerint Juhász az Ez nem az a környék című első, verseskötetében, valamint a Salgó blues című második, prózakötetében megkülönböztetett figyelemmel fordult a Nógrád megyei települések helytörténete, valamint az urbánus, épített környezet demoralizáló, bomlasztó hatásai felé. „Juhász e programszerűen épülő pálya új kötetével folytatja azt az utat, amit korábban elkezdett – a társadalom alsóbb rétegeinek életminőségeihez való hozzáférés újabb és újabb lehetőségeit kutatja” – olvasható a leírásban.

Debreciner

A verseskötetről a következőképpen ír Nyerges Gábor Ádám író, költő, szerkesztő a Könyvteraszon megjelent kritikájában: „Mostanában, amikor a magyar líra elmúlt évtizedének egyik legfőbb fejleménye, hogy az irodalmi közízlés újra nem eltartott kisujjal fogadja az úgynevezett társadalom problémáinak megjelenését a művekben (mi több, a közízlések csordaszellemére jellemző, örökkön túlzó aránytévesztéssel gyakran már a másik végletbe esve túl is propagálja, elvárja és az esztétikai minőség színvonalától függetlenül díjazza puszta meglétét is), különösképpen fontos nem csupán a „megalázottak és megnyomorítottak” látóterünkből gyakran kieső (kizárt!) életének fókuszba emelése, hanem annak mikéntje is. Juhász, életkora és irodalmi pályájának még jócskán „fiatal” felében járva (mondjuk úgy: első szakaszában) is már számos pályatársát megszégyenítő bölcsességgel tudja, mennyivel erőteljesebb, igazabb-teljesebb képet lehet árnyalva, több tónussal festeni, mintha oldalról oldalra csak elborzasztani és nyomasztani kívánna.”

A beszélgetést a Művésztér Facebook-oldalán élőben közvetítik, a helyszínt és a technikai feltételeket a DESZínház biztosítja.

Juhász Tibor 2019. június 16-tól, a Debreciner indulásától kezdve publikálta újságunkban tárcasorozatát, összesen 25 írása jelent meg nálunk, ezeket ide kattintva olvashatják.

NASS – a Debreciner ajánlórovata.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.