Még a hivatalos dokumentumokat sem látták a gazdák, akiknek a földjére felhúzzák a hajdúnánási MotoGP-pályát – Átlátszó

Volt, aki úgy szerzett tudomást földjei érintettségéről, hogy találkozott a környéken járó földmérőkkel. A MotoGP-pálya üzemeltetéséért felelős állami cég azt ígéri: heteken belül mindenkivel felveszik a kapcsolatot.
atlatszo.hu

Az Átlátszó április 14-én megjelent cikkében részletesen foglalkozik a Hajdúnánás határában megépítendő beruházás, a MotoGP-pálya építéséről. A lap bemutatja az üzemeltetésért felelős, állami tulajdonú Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ügyvezetőjét, Pacza Józsefet. A neve debreceniek számára ismerősen csenghet, ugyanis korábban az önkormányzat városfejlesztési főosztályvezető-helyettese, valamint a polgármesteri hivatal városépítési osztályvezetője is volt, az Átlátszó szerint Kósa Lajos bizalmi embereként tekinthetünk rá. Ezt alátámasztja az is, hogy a lap információi alapján Pacza cége felelt a Nemzeti Korcsolyázó Központ építésének műszaki ellenőri és tanácsadó feladataiért (Kósa Lajos a korcsolyaszövetség elnöke), továbbá az elmúlt években Pacza különböző cégei számos közbeszerzést nyertek a környéken.

Az Átlátszó cikkének fókuszában a versenypálya építéséhez szükséges 500 hektáros területen zajló termőföldkisajátítások állnak. Az írás szerzője kiemeli: habár a kormány 800 millió forintot elkülönített a célra, legkésőbb 2023 elején pedig már tesztversenyt rendeznének a majdani pályán, még mindig rengeteg a bizonytalanság ezen a téren. Az Átlátszó hajdúnánási gazdáktól is igyekezett információkhoz jutni, azonban többen arról panaszkodtak, hogy még ők maguk sem tudnak konkrétumokat: nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést arról, hogyan folynak majd a kisajátítási eljárások. Volt, aki még ősszel úgy szerzett tudomást a földje érintettségéről, hogy észrevette a környéken járó földmérőket.

A cikk beszámol egy október közepén tartott fórumról, amelyen az érintett gazdák közül többen is kifejezték aggályaikat a beruházással kapcsolatban, mégsem történt érdemi előrelépés, a gazdák hónapok óta nem kapnak érdemi tájékoztatást. Az Átlátszó megjegyzi ugyanakkor, ez a helyzet hamarosan változhat, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. ugyanis arról adott tájékoztatást, hogy heteken belül minden érintett gazdával felveszik a kapcsolatot. A cég azt is közölte: több mint 400 hektár csereterület áll a rendelkezésükre, ezek a földek jobb minőségűek, mint a kisajátított területen lévők.

Az Átlátszó cikkéből számos további részlet is kiderül, például hogy a helyi ellenzék úgy támogatja a MotoGP-beruházást, hogy közben az elmúlt évek megyei földárveréseinek az egyik nagy nyertese egy MSZP-közeli agrárcsoport volt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.