Talán egy kicsit elkezdett izgalmassá válni a DK - mondta Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Csak ülök és mesélek. Az egykori népszerű Vitray Tamás-műsor debreceni verziója zajlott szerdán Gyurcsány Ferenc vezetésével, aki leginkább a lázadásra, önmaguk felvállalására buzdította a fiatalokat - akár jogaik védelmében, akár szavuk hallatásában, akár nemi vonzódásuk vállalásában.
Galéria: Gyurcsány Ferenc Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A debreceni ellenzéki összefogás is létrejött egy fotó erejéig, amikor a Demokratikus Koalíció pártelnöke mellett pózolt a helyi LMP, Momentum, Jobbik egy-egy arca.

Gyurcsány Ferenc Déri téri beszélgetőestje valóban az lett, aminek meghirdették. Nem az aktuálpolitikáról beszélt, inkább a mintegy 50-60 fős közönség több mint felét kitevő fiatalokkal diskurált őket érdeklő témákról. Országos beszélgetőkörútjának első állomása volt Debrecen, ahol, mint a Debreciner már megírta, igen nehéz volt helyszínhez jutnia a DK-nak.

Ezzel kapcsolatban a pártelnök elmondta, hogy "korábban, amikor fórumokat tartottunk, már volt erre példa, ám nem sok. Sőt a többség eleve nem is meri odaadni a helyet, ez már kirívó eset volt, hogy lefixáltuk, majd mégis lemondták, kétszer is. Én megértem az éttermeseket is, s nem haragszom rájuk, nyilván valami miatt úgy gondolták, hogy ez nekik mégsem jó. A választási kampány alatt sokszor találkoztunk azzal, hogy egyszerűen alig van hely, ahol beszélhetünk az emberekkel. Szóval tehetnek egy szívességet, akkor kimegyünk az utcára..."

Koppányi Szabolcs

A Déri térre a 18 órás kezdésre pontosan érkező Gyurcsány Ferenc rögtön belakta a környezetet, parolázott, fotózkodott szinte azzal a lendülettel, amivel kiszállt az autójából. Majd rövidesen a fűre telepedett a DK pártvezetője, s elkezdődött a piknik. Varga Zoltán, helyi DK-elnök és önkormányzati képviselő és apparátusa hoztak, ahogy ígérték, sört, ásványvizet és kólát bejegelve, s kapott mindenki, aki kért. Egyébként a helyi politikus a Debreciner kérdésére válaszolva közben arról tájékoztatott, hogy direkt főleg az Instagramon ment a hírverése ennek az eseménynek, a Facebookra ő maga csak aznap délután tette ki. Az ok az volt, hogy tényleg lássák, mennyi fiatal gyűlik össze, s nem az idősebbeket akarták elsősorban egybe terelni - bár nyilván mindenki előtt nyitott volt a rendezvény.

Gyurcsány a közvetlenkedése közben azzal indított, hogy elmesélte, hogyan száguldott Debrecenbe - rögtön beszóltak neki: mennyivel hajtott. A DK-vezető kedélyesen ecsetelte, hogy 153,6 km/h-nál nem többel, mert ennyi a maximális sebesség, amit a ráhagyott toleranciának köszönhetően még nem büntetnek. (Tekintsék meg videónkat!)

Majd közölte, nem az elvileg tőle elvárt szöveget akarja előadni, inkább felpiszkálná az ifjakat, hogy értsék meg, ez az ő városuk, ez az ő országuk, s az iskola az ő iskolájuk, egyetemük is, ahol tanulnak. "Ha ebben a korban nem lázadtok, később még ennyire se fogtok. Jön majd egy hülye munkahelyi vezető, aki elnyom titeket, megaláz, elveszi a jogaitokat, vagyis ha most nem tanuljátok meg ezt, idővel késő lesz."

Ezután mesélt gyerekeiről (5 saját, plusz 2 rokon, akiket szintén ők neveltek vagy nevelnek): "engem sose zavart, ha kisebb balhéik voltak, még örültem is neki - persze nem mindegy, milyen balhéról van szó".

Szóba került az ő korai lázadása is. Mint mondta, 17 évesen az ország egyik elit gimnáziumából ment el - illetve majdnem kicsapták, de végül maga hagyta ott. Az ok, hogy különbözött az akkori igazgatóval, s végül addig védte a szerinte meglévő saját igazát, hogy tudta, nem lehet maradása.

Koppányi Szabolcs

Gyurcsány mesélt arról is, hogy későbbi iskolájában egy osztály előtt vitázott az osztályfőnökével, aki végül benyögte: "belőled sosem lesz rendes ember, Feri". Gyurcsány előadásában a válasza így hangzott: "maga azonban már most sem rendes ember, nekem legalább van rá esélyem, hogy mégis az legyek". Megúszta egy rovóval az ellenőrzőjében...

A DK arculatépítésébe és debreceni bázisának növelésébe jól beleillő Gyurcsány-fellépés ezután arról szólt, hogy saját politikusi felelősségükről beszélt a párt első embere. Arról, hogy a mai politikusok nagy része csak abban gondolkodik, hogy mi lesz a választásokon, s nem képes távlatokban, ciklusokon átívelő hosszabb időszakokat átfogóan nézni.

A fiatalok felelősségét szintén kiemelve Gyurcsány napi mondata így hangzott: "olykor agresszív nyomást kell gyakorolni, nem lehet albérletbe adni a világ dolgait csak a politikusoknak". Ezzel az aktuális klímakérdéseket is szóba hozta, amelyeket nem lehet kikerülni, viszont szerinte nyomásgyakorlás nélkül nincs eredmény sem, s mire észbe kapunk elvész a Föld alattunk.

Koppányi Szabolcs

A sokaságok megszerveződésének nemzetközi tapasztalatáról is szó esett brit, német példákat felhozva, amikkel kapcsolatban Gyurcsány úgy vélte, ez a módszer Magyarországon még gyerekcipőben jár. "Olvasni, megérteni, véleményt mondani, majd cselekedni, ez a ti dolgotok" - tette hozzá.

Az egész beszélgetést saját maga moderáló, ám a fűben ücsörgést idővel megunó ("már fáj a lábam") egykori miniszterelnök konkrét kérdéseket is várt, ám ezt is sajátos módon vezette fel: "Emelje fel a kezét, aki kérdezni akar! Aki szidni, az is! Aki dicsérni, az pedig mindkét kezét!"

Egy fiatal nő kérdezte Gyurcsányt, hogyan van az, hogy a többi párthoz képest ilyen jól meg tudja fogni a DK a fiatalokat. A kérdezett megköszönte, de elhárította ezt a vélekedést: "Jó lenne, de sajnos nem így van, ám tény, jelenleg a fiatalok 15%-a szimpatizál velünk, ami előrelépés, mert pár éve ez 2% volt csak." Gyurcsány elismerte azt is ugyanakkor, hogy "amikor én fórumot tartottam korábban, a ti szüleitek, nagyszüleitek voltak jelen főleg... nehéz elérni benneteket."

Koppányi Szabolcs

Egyfajta politikai szimpátiával kapcsolatos irányvonalat is felvázolt Gyurcsány Ferenc, szerinte ugyanis akik sok-sok éve fiatalon a Fideszre szavaztak, azok egy része később a Jobbik radikalizmusát kezdte el kedvelni. Megérti, hogy az ifjak erre vevők: "egyszerű kérdések és válaszok és sok düh. Jelenleg pedig a Momentum az, amelyik sokaknak izgalmas, s akik azzal nyitottak, hogy mindenki takarodjon a francba."

Annak az okát, hogy a DK most mivel lépett előre ennyit az EP-választásokon, nem tudta megmondani Gyurcsány Ferenc - aki egyébként mondandójába belefűzte azt is, hogy szimpatizál a Momentummal: "a DK-nál megvan az áttörés, de az igazi okot nem tudom. Talán egy kicsit elkezdett izgalmassá válni a DK is, illetve már nem trendi utálni annyira, meg elkezdtünk egyre többeteket elérni, ezt tapasztalom az utcán sétálva is, ahogy rám kiabáltok: szia, Feri." Gyurcsány azt is fontosnak gondolja, hogy nem feltétlenül direkt politikai szövegekkel jönnek elő ilyenkor, hanem valamiféle közösséget építenek, és hétköznapi témákat vetnek fel.

Koppányi Szabolcs

A közoktatás helyzetéről, megítéléséről is érkezett felvetés, erre Gyurcsány úgy reagált, hogy a mai világban ő már másodiktól angolul taníttatná az informatikát is, hiszen úgyis abban nőnek fel az ifjak.

Kérdés hangzott el az LMBTQ jogegyenlőség bevezetésével kapcsolatban: vajon tervezné-e a DK? Gyurcsány szerint Magyarországon már van két párt, illetve a Momentum is, amelyik elfogadja, hogy magánügy, ki kit szeret, sőt támogatja a melegek házasságát. Maga Gyurcsány azt mondta, ő minimum érdekes vita tárgyát látja abban is, hogy nevelhessenek-e gyereket azonos neműek, de igazából elfogadná. Erre példaként azt hozta fel, hogy szerinte amikor egy meleg pár gyerekvállalásra készül, éppen a sok nehézség miatt azt nagyon tudatosan megszervezi, ellentétben olykor csak a szokás alapján (s nem besikerült) gyereket vállaló hetero párokkal, akik jó párszor nem tervezik, csak legyen már, mert úgy illik...

Koppányi Szabolcs

A beszélgetés végén már ismét nagy össznépi fotózkodásba fogó volt miniszterelnök még beszélt a rendőrök és a közszférában dolgozók nehéz helyzetéről - ekkor már szinte csak ifjak vették őt körül egy kupacban, s megjegyezte: "minden kormány bukik előbb-utóbb, ez nem kérdés. Így vagy úgy, de bukik. Ám tudni kell, hogy nem mindegy mit hagy maga után, s utána kezelni kell a sok adósságot..."

A debreceni Déri téri piknik atrocitásoktól mentesen zajlott, akik ott voltak, érdeklődők voltak mind.

Koppányi Szabolcs
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.