Három éve kerüli a börtönt Veres Margit, Balmazújváros hivatali vesztegetés miatt jogerősen elítélt volt polgármestere

2018-ban öt év letöltendő szabadságvesztést kapott, de az Igazságügyi Minisztériumnak köszönhetően szabadon mozoghat, amíg Áder János nem dönt a kegyelmi kérvényéről. Az általunk megkérdezett ügyvéd még nem találkozott hasonló esettel. Veres közben azt állítja: bizonyítani tudja az ártatlanságát.
debreciner.hu

2020. november 4-én írtunk Veres Margitról, Balmazújváros korábbi független, a Fidesz és az MSZP által támogatott polgármesteréről, akit 2018. április 16-án, napra pontosan három éve ítélt a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla jogerősen 5 év letöltendő szabadságvesztésre. A tavaly őszi cikkünk apropója az volt, hogy Veres még mindig nem kezdte meg a büntetésének letöltését. Balmazújvárosi értesüléseink szerint ez a helyzet a mai napig nem változott: a korrupciós bűncselekmény miatt elítélt volt polgármester 3 év elteltével sem vonult börtönbe.

Tiba felelősségét nem vizsgálták

Verest egy 2012-ben, a jegyzősége idején (a polgármester ekkor Tiba István fideszes országgyűlési képviselő volt) történt eset miatt ítélték el. A balmazújvárosi önkormányzat egyik bizottsági ülésén Veres arról beszélt, hogy a kormány által megítélt 450 millió forintos állami támogatásból 180 milliót a Király Sándor helyi vállalkozó által építtetett Kőnig Rendezvényközpontra kell fordítani. Ezt az állítást később Tiba is elismételte, a testület pedig elfogadta a vonatkozó előterjesztést.

Veres Margit ez elsőfokú ítélet kihirdetésekor 2017 októberében
YouTube

Veres 2013 tavaszán jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót Király cégétől, ezzel a bíróság szerint megvalósult a hivatali vesztegetés. Ezt az ítéletet 2018 decemberében a Kúria is megerősítette. Az ügyben Tiba István akkori polgármester szerepét a bíróság nem vizsgálta, ugyanis az ügyészség már a nyomozás során elvetette a politikus felelősségét. Ez annak fényében mondható meglepőnek, hogy Tiba a vallomásában elismerte, hogy Veres Margiton keresztül több millió forintot fogadott el Király Sándortól. A képviselő ezt azzal magyarázta, hogy a pénz egy kölcsön volt, amiből a Balmazújváros Sport Kft. állítólagos tartozásait fizette ki.

Szabadlábon várhatja a kegyelmet

Mivel a napokban balmazújvárosi forrásainktól úgy értesültünk, Veres Margit 3 év után sem vonult még börtönbe, megkérdeztük a volt polgármester ügyvédjét, történt-e az elmúlt időben valami fejlemény Veres ügyében. Rácsai Lajos a Debrecinert arról tájékoztatta: továbbra is arra várnak, hogy Áder János köztársasági elnök elbírálja a kegyelmi kérvényüket.

Még a 24.hu írta meg 2018-ban, hogy Veresnek azért nem kellett az ítélet megszületése után egyből börtönbe vonulnia, mert ügyvédjével kegyelmi kérvényt adott be a köztársasági elnökhöz, az Igazságügyi Minisztérium pedig annak elbírálásáig halasztást engedélyezett a volt polgármesternek. Szerettük volna tudni, hogy várhatóan mikor hozza meg döntését Áder János a kegyelmi kérvény immár évek óta húzódó ügyében, a Köztársasági Elnöki Hivataltól azonban április 13-án azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a jogszabályok értelmében a hivatal nem adhat felvilágosítást konkrét kegyelmi és méltányossági ügyekkel kapcsolatban. A nyilvánosan elérhető adatok szerint egyébként 2018 és 2020 között összesen 1429 kérvényről döntött a köztársasági elnök, ezek közül 25 alkalommal, az esetek 1,7 százalékában adott kegyelmet.

Széles Diána debreceni alpolgármester és Tiba István mellett egy sajtóeseményen a Debreceni Egyetemen 2015 októberében
YouTube

Az ügyben kerestük Varga Judit igazságügyi minisztert is, azonban a tárca a cikkünk megjelenéséig nem reagált a kérdéseinkre. A minisztertől afelől érdeklődtünk: hogyan lehetséges, hogy Veres Margit ilyen hosszú ideig szabadlábon várakozhat a kegyelmi kérvényről való döntésre, továbbá igazságügyi miniszterként tud-e, illetve tervez-e tenni valamit, hogy a jogerős bírósági ítéletnek érvényt szerezzen. Varga Judit egyébként éppen a napokban járt Hajdú-Bihar megyében: április 12-én Debrecenben tárgyalt három fideszes politikussal: Kósa Lajos országgyűlési képviselővel, Papp László polgármesterrel és Széles Diána alpolgármesterrel a Miskolci Egyetem (ahol Varga kuratóriumi elnök) és a Debreceni Egyetem (!) közötti együttműködési lehetőségekről.

Nem normális ügymenet, hogy egy elítélt nem tölti le a büntetését

Megkérdeztük a szokatlannak tűnő ügyről Zeke László debreceni ügyvédet, aki a Debrecinernek elmondta: saját praxisában még nem találkozott olyan elítélttel, aki egy jogerős ítélet meghozatalát követően évekig nem kezdte meg a szabadságvesztését. Zeke kifejtette, az ítélet kiszabása után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Felhívási Osztálya határozza meg, mikor és melyik intézetben kell jelentkezni a büntetés letöltésére. Mivel a konkrét ügy részleteit nem ismeri, arról nincs információja, hogy intézkedett-e az illetékes hatóság, illetve ha nem, miért nem. Zeke László hozzátette: a behívást befolyásolhatja a büntetés-végrehajtási intézetek állapota, telítettsége, akár a járványügyi helyzete is.

A balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

„Alapesetben nem tekinthető normális ügymenetnek, hogy egy elítélt ne töltse le büntetését” – fogalmazott az ügyvéd arra a kérdésünkre: előfordulhat-e, hogy Veres Margitnak soha nem kell megkezdenie a börtönbüntetésének letöltését. A halasztás is csak speciális körülmények esetén lehetséges. Az elsőfokú bíróság engedélyezhet a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére legfeljebb három hónap halasztást, amennyiben annak hátralévő része két év vagy rövidebb idő, de ilyenkor is csak fontos, méltánylást érdemlő esetekben. Hivatkozási alap lehet például az elítélt fizikai vagy mentális betegsége. Felfüggesztik a szabadságvesztés végrehajtását, ha az elítélt várandós, a terhesség negyedik hónapjától a várható szülés időpontjától számított hat hónapig, vagy amennyiben hat hónapnál fiatalabb gyermekét gondozza. „Amennyiben az elítélt szabadlábon tartózkodása (a büntetés végrehajtásának halasztása) a közrendet, közbiztonságot súlyosan veszélyeztetné, akkor sincs helye a halasztásnak, ha annak egyébként fennállnának a törvényi feltételei” – tájékoztatta Zeke László a Debrecinert.

A demokrácia fokmérője, hogy mindenki egyenlő-e a jog előtt

„Ez a jogállamiság megcsúfolása, a törvények semmibevétele” – így kommentálta a Debrecinernek Veres Margit ügyét Hegedüs Péter (független), Balmazújváros jelenlegi polgármestere, aki 2018-ban éppen a Veres elítélése miatt tartott időközi önkormányzati választáson lett a város vezetője. Hegedüs elmondása szerint a városházán nem értik az ügyet, nem tudják, pontosan mi tarthatja szabadlábon a jogerősen elítélt, bizonyítottan korrupciós bűncselekményt elkövetett volt polgármestert, de azt biztosan tudják, hogy történtek a közerkölcsre romboló hatást gyakorolnak. „A demokrácia fokmérője, hogy a bűnöket milyen mértékben, hogyan kezeli a jog, és hogy a jog előtt mindenki egyenlő-e” – fogalmazott Hegedüs Péter.

Veres állítja: bizonyítani tudja az ártatlanságát

Az RTL Klub Házon kívül című műsora a napokban forgatott riportot Balmazújvárosban. Az adásban bemutattak egy fotót, amelyen a készítők szerint Veres Margit látható (az arcát kikockázták), miközben egy „ingyenes fideszes újság” (bizonyára a Tiba Istvánhoz köthető Balmazért! című propagandakiadvány) kihordásában vesz részt.

Az RTL Klub telefonon érte el Veres Margitot, aki koncepciós eljárásnak nevezte az ügyét. „Mindenki tudja, hogy valaki megmondta, hogy itt milyen ítéletet kell hozni, amit be tudok bizonyítani, hogyha nem szól bele az, aki irányítja ezt az egészet. Ugyanis nekem van kezemben papír – képzelje el –, hogy nem követtem el bűncselekményt” – nyilatkozta Veres a csatornának, azonban az általa említett bizonyítékot nem adta át nekik.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.