Rendőrt kellett hívni a polgári M3 Outlethez, mert nem távolították el a galambtüskéket, mire visszajöttek a fecskék

A riasztóeszközök életveszélyes sérüléseket is okozhatnak a védett madaraknak. A mályi madármentők bizakodnak: úgy látják, az összes állami szerv a fecskék mellé állt.
debreciner.hu

Az nlc.hu vette észre, hogy a Mályi Természetvédelmi Egyesülethez tartozó Madármentő Állomás a közösségi oldalán újabb fejleményről számolt be a polgári M3 Outlet bevásárlóközpontban a fecskék ellen kihelyezett galambtüskékkel kapcsolatban. Habár a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal felszólította az üzletközpontot a riasztóeszközök eltávolítására, ennek az üzemeltető eddig nem tett eleget. Mivel a fecskék időközben hazaérkeztek, a mályi madármentők a hatóságokhoz fordultak.

„Ma rendőri segítséget kellett kérnünk a polgári outlet ügyével kapcsolatban. Beszéltünk az Agrárminisztériummal, beszéltünk a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, a Kormányhivatallal, beszéltünk Ovádi Péter (a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos - ptt) munkatársával” – írják a Facebook-oldalukon. A rendőrség és a madármentők mellett a helyszínre vonult a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata is. A természetvédők azt remélik, hogy változás állhat be az ügyben, mivel az összes állami szerv a fecskék mellé állt.

Ahogy azt március 31-én megírtuk, a polgári M3 Outletben egy 2020-as természetvédelmi ellenőrzés során derült ki, hogy valakik nagyjából 375 fecskefészket vertek le a bevásárlóközpont épületéről, ami miatt jelenleg büntetőeljárás zajlik a Hajdúnánási Rendőrkapitányságon. 2021. március 17-én egy közösségi médiás bejegyzés alapján a mályi madármentők értesítették a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt, hogy az M3 Outletben a fecskefészkek helyére galambtüskéket helyeztek ki, amelyek életveszélyt jelentenek a berepülni próbáló madarakra.

Galambtüskék a polgári M3 Outlet egyik falfelületén
Facebook

„Nincs olyan, hogy valaki kimegy, leveri a fészket, és önkényesen kitesz ilyen szuronyokat, amik negyvenöt fokban lefelé néznek, pontosan berepülési irányba, hogyha netán a fecske mégis megpróbál odarepülni, tuti, hogy felszúrja magát” – nyilatkozta korábban a Debrecinernek Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A kormányhivatal március 22-i határozatával felszólította az üzletközpontot a riasztóeszközök eltávolítására, ám a jelek szerint az üzemeltető ennek több mint három hét alatt sem tett eleget.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.